• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.02.2024

19:07

Marko Đurić: Kurtijeve snage onemogućavaju snabdevanje srpskih bolnica i škola

Pedja Milosavljević

Politika

Marko Đurić: Kurtijeve snage onemogućavaju snabdevanje srpskih bolnica i škola

Podeli vest

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić istakao je danas u Vašingtonu da se u praksi videlo da policijske snage premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija zaustavljaju transport s novcem koji Srbija obezbeđuje za srpski narod na Kosovu i Metohiji, zbog čega nije omogućeno snabdevanje srpskih bolnica, škola i drugih ustanova, ističući da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom izlaganju pred Savetom bezbednosti UN demaskirao Kurtijeve laži.

"On je pred Savetom bezbednosti u Ujedinjenim nacijama postavio pitanje zbog čega je transport sa novcem koji, uzgred budi rečeno, sprovodi britanska licencirana kompanija Henderson, zaustavljen na prelazima", naveo je Đurić.

Ambasador je podsetio da je predsednik Vučić posebno ukazao na apsurd Kurtijevih tvrdnji.

"On je tvrdio da mi tobože u nekim vrećama prebacujemo novac na Kosovo i Metohiju ilegalno i da je reč o netransparentnom procesu, a britanska licencirana kompanija na potpuno legalan način vrši prevoz valute koja je jedina legalna valuta, jedino legalno sredstvo plaćanja na teritoriji Republike Srbije", rekao je on.

Đurić dodaje da "Kurti zapravo sve vreme pokušava da sprovodi jedan proces koji ima za cilj da afirmiše njegovu poziciju po pitanju nezavisnosti Kosova i Metohije, ne obazirući se na to što bolnice zbog njegovog etnonacionalističkog terora ostaju bez lekova, što trpi 69.000 korisnika plata i penzija na Kosovu i Metohiji, 2.500 korisnika stipendija i još više korisnika Studentskog centra.

"Studentski centar u Kosovskoj Mitrovici ima blizu 5.000 studenata, 10.000 studenata ukupno studira u tom gradu i na sve to Kurti je svojim delovanjem stavio katanac, a mi smo na to jasno ukazali pred međunarodnom zajednicom", naveo je Đurić.

Podsetio je da je predsednik Vučić pokrenuo inicijativu da se sazove hitna sednica Saveta bezbednosti, kada je međunarodnoj zajednici ukazano na to šta Kurti radi.

"Zato što je sednica održana, iako su neki u Beogradu pokušavali da tvrde da predsednik Vučić i Srbija nikada takvu inicijativu neće pokrenuti, a ta inicijativa je sprovedena. I to uspešno. I sada se Kurti nalazi u jednoj nezavidnoj političkoj situaciji koja ga tera da opet pokušava, a ja verujem, lažno, da prikaže da nešto radi na tome da se to promeni", naveo je ambasador.

Đurić se osvrnuo i na odjeke i reagovanja na sednicu Saveta bezbednosti.

"Sama činjenica da je 13 od 15 članica Saveta bezbednosti ili izrazilo zabrinutost ili direktno oštro osudilo Kurtijeve poteze, nešto je što nismo videli od 1999. godine, jer uvek je u Međunarodnoj zajednici držanje prema pitanju Kosova i Metohije bilo striktno po liniji na one zemlje koje priznaju, odnosno one koje ne priznaju", naglasio je Đurić.

On je podsetio na to "da bi one koje priznaju, po pravilu bezuslovno i bezrezervno podržavale Prištinu, dok bi one koje ne priznaju, bile na srpskoj strani".

"Sada su te granice, na Kurtijev užas, zamućene i imali smo jasnu osudu njegovog delovanja od niza zemalja koje priznaju Kosovo i Metohiju - od Francuske, Malte, pa i do Sjedinjenih Američkih Država. Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama je vrlo jasno i eksplicitno rekla da nekoordinisani potezi, koji nanose teške štetne posledice srpskoj zajednici, ne treba da budu sprovođeni i da treba da budu povučeni", istakao je Đurić.

Amsador Srbije u SAD stoga veruje da je to bio "dobar dan za ogoljavanje onoga što Kurti radi Srbima i da se čuje istina o tome u šta zapravo Kurtijev režim pretvara južnu srpsku pokrajinu".

"Veoma dobro je što i predsednik Vučić pred Savetom bezbednosti podsetio na to da ubedljiva većina država sveta priznaje teritorijalni integritet Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju", poručio je Đurić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set

Srbija