• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.02.2024

21:53

Tajvan je Kina i Kina će uvek imati podršku Srbije! Vučić: To je politika Srbije, i to će biti naša politika u budućnosti

Tanjug/Vladimir Šporčić

Politika

Tajvan je Kina i Kina će uvek imati podršku Srbije! Vučić: To je politika Srbije, i to će biti naša politika u budućnosti

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, u intervjuu za "China Media Group'' u Beogradu, da je Tajvan teritorija Kine i da će Kina uvek imati podršku Srbije šta god da uradi po tom pitanju.

Na pitanje o Tajvanu, Vučić je bio izričit da je Tajvan Kina.

- A na vama je šta, kada, kako ćete to učiniti. Tačka. Za nas je to Kina, to je politika Srbije, i to će biti naša politika u budućnosti. To je vaša teritorija, vaš narod, a vi ste suverena nacija, sami donosite odluke. I uvek ćete imati podršku srpskog naroda. To je to - naglasio je Vučić i dodao da nikada neće promeniti svoj stav o Kini.

Na pitanje novinara da li može da kaže nešto više o inicijativi Si Đinpinga koju je podržao, a koja se odnosi na globalnu razvojnu inicijativu, globalnu bezbednosnu inicijativu i globalnu civilizacijsku inicijativu, Vučić je odgovorio da je o tome pričao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.
Tada su, kako je dodao, obojica konstatovali da već 15 godina iz Brisela slušaju glupe priče o pogoršanju situacije u Kini, a ona sve to vreme ima konstantan rast od pet do šest odsto i konstatovali su da se to pogoršanje nikada neće desiti.

S druge strane, kako je dodao predsednik Vučić, istakli su da je rast u Evropi između nula i jedan odsto i onda se zapitali kako uopšte mogu da se mere sa Kinom.

- I zato se držim svojih kineskih prijatelja, jer verujem da oni znaju šta rade, rade bolje planove, rade bolje programe i imaju nešto što nam svima nedostaje. Vaši ljudi su uporniji, imaju tigrovo oko, što mi Evropljani više nemamo. I pokušavam da uzmem malo te energije, malo tog entuzijazma, malo te ambicije da donesem svojoj zemlji - rekao je Vučić.

Dodao je da svojim kineskim prijateljima želi da pokaže šta smo sve izgradili poslednjih godina, a što ne bi smo uspeli bez, kako je rekao, velike kineske podrške.

Predsednik Vučić se osvrnuo i na NATO bombardovanje SRJ 1999. ističući da je to bio užasan zločin
Govoreći o NATO bombardovanju, Vučić je istakao da je to veoma bolno pitanje za nas i da mi od njega ne bežimo.

- Naravno, sada imamo bolji odnos sa svim zapadnim zemljama, sa svih tih 19 zemalja koje su napale Srbiju bez dozvole Saveta bezbednosti UN. Sve je urađeno protiv Povelje UN i međunarodnog javnog prava. I to je bio užasan zločin - poručio je predsednik Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija