• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.05.2024

23:22

Nakon sramne rezolucije, programski direktor Muzeja žrtava genocida dobitnik nagrade Art European Prize

Promo

Politika

Nakon sramne rezolucije, programski direktor Muzeja žrtava genocida dobitnik nagrade Art European Prize

Podeli vest

U petak 24. maja 2024. godine otvorena je centralna izložba 23. po redu Međunarodnog trijenala savremene grafičke umetnosti koji se održava u Krakovu, Poljska.

Tom prilikom, prva nagrada ovogodišnje trijenalne izložbe dodeljena je našem istaknutom grafičaru dr um. Nikoli Radosavljeviću, programskom direktoru Muzeja žrtava genocida, za rad pod nazivom ,,Ćelija“ izveden u tehnici klasičnog linoreza, dimenzija 16 h 2 metra.

U pitanju je jedna od najprestižnijih nagrada u svetu u oblasti vizuelnih umetnosti.

Na ovogodišnjem trijenalu, pod kustoskom temom ,,MOMENTUM“, stručni žiri u sastavu Enrike Čagoja (SAD), Gregori Handrek (Poljska), Trejsi Hil (Velika Britanija), Jan Stefan Peterson (Norveška-Švedska) i Marta Ana Raček Karc (Predsednica odbora Međunarodnog trijenala grafike, Poljska) birao je između nekoliko stotina grafičkih umetnika iz celog sveta i nakon selekcionog procesa sprovedenog u tri faze, koji je trajao od novembra 2023. do februara 2024. godine, odabrao ukupno 120 umetničkih dela koja će biti predstavljena na centralnoj izložbi Trijenala.

Art European Prize je glavna nagrada ove međunarodne izložbe koja se dodeljuje jednom u tri godine za sveobuhvatna dostignuća u grafičkoj umetnosti, a ove godine je jednoglasno dodeljena umetniku dr um. Nikoli Radosavljeviću za poliptihalnu grafičku instalaciju pod nazivom ,,Ćelija“  izvedenu u tehnici klasičnog linoreza na papiru, dimenzija 16 h 2 metra. Ovo je Radosavljevićevo drugo učešće na ovoj najprestižnijoj izložbi u svetu nakon 2019. godine kada se prvi put na istoj predstavio linorezima iz izuzetno uspešnog grafičkog ciklusa pod nazivom ,,Istorija dodira“.

Međunarodno trijenale grafičke umetnosti u Krakovu najstarija je i najvažnija umetnička izložba tog tipa na planeti koja se u kontinuitetu održava svake tri godine sa ciljem predstavljanja najnovijih i najaktuelnijih umetničkih dostignuća stvaralaca iz celog sveta.

,,Radosavljevićev rad pod nazivom ,,Ćelija“, izdvojio se kao stilski jasno i grafički pročišćeno rešenje vizuelne predstave nestabilne svakodnevnice u korelaciji sa turbulentnim i isprepletanim istorijama podneblja sa kojih umetnik dolazi. Autor odstupa od tradicionalnih poimanja grafičke umetnosti, u cilju približavanja sopstvene ideje publici, a za potrebe alarmiranja kolektivne svesti u vremenu velikih kriza po čovečanstvo“, navodi se, pored ostalog, u obrazloženju međunarodnog stručnog žirija.

Foto: Foto: Promo

 

Ovaj rad nastao je u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti u Beogradu, a za potrebe izložbe pod nazivom ,,Rez – linija – otisak“ koju su kustosirali mr Mišela Blanuša i Miroslav Karić u aprilu 2023. godine sa ciljem revitalizacije medija grafike na kulturnoj mapi Srbije, ali i sučeljavanja umetničkih dela iz zbirki MSU sa radovima savremenih umetnika iz istih ili srodnih umetničkih medija.

Takođe, ovogodišnja nagrada za životno delo i doprinos grafičkoj umetnosti 23. Međunarodnog trijenala grafike u Krakovu od strane istog stručnog žirija, popularni GRAN PRIX, dodeljen je renomiranoj svetskoj  umetnici Kiki Smit (SAD), kako je saopšteno još u septembru 2023. godine.

Foto: Foto: Promo

 

O autoru

Master studije završio je na istom fakultetu, grafički odsek, 2015. godine. Doktorirao je na studijama Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjenih umetnosti i dizajna, 2020. godine, na temu knjige umetnika i novomedijskih grafičkih praksi.

Druge master studije završio je na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2022. godine u klasi Vladimira Veljaševića. Finalista nagrade Mangelos za 2023. godinu.
Dobitnik je više nacionalnih i međunarodnih nagrada u oblasti crteža i grafike. Učestvovao je na više kolektivnih, a realizovao je 45 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Pored ostalog, dobitnik je nagrade ,,Veliki pečat“ Galerije grafičkog kolektiva u Beogradu 2022. godine, nagrade ,,Zlatna igla“ ULUS-a za 2022. godinu i ,,Zlatne igle“ Međunarodnog bijenala suve igle u Užicu 2023. godine.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija