• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.05.2024

13:16

SANU dala konačan sud o sramnoj rezoluciji o Srebrnici - Pogađajte ko se prvi javio da hejtuje?!

Tanjug / wiki

Politika

SANU dala konačan sud o sramnoj rezoluciji o Srebrnici - Pogađajte ko se prvi javio da hejtuje?!

Podeli vest

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) oglasila se o sramnoj rezoluciji o takozvanom genocidu u Srebrenici koja je manjinom glasova usvojena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Stav SANU razbesneo je ideologe opozicije.

U zvaničnom saopštenju, SANU je izrazila duboku zabrinutost zbog usložnjavanja situacije u regionu, kao i višestruko negativnih posledica i novih podela do kojih dovode nepromišljeni politički potezi i jednostrane inicijative.

- SANU odlučno odbacuje i najoštrije osuđuje sva - bilo eksplicitna ili implicitna tumačenja te rezolucije ili njenog instrumentalizovanja u smislu kolektivne odgovornosti srpskog naroda, Republike Srbije ili Republike Srpske za genocid - navodi se u saopštenju SANU i ističe da je rezolucije, s obzirom na to kako je pripremljena, sa kojim obrazloženjem i u kojem trenutku je predložena, pa i kako je usvojena, ne doprinosi rešavanju bilo kog postojećeg otvorenog pitanja, pa ni ostvarenju njenog najvažnijeg proklamovanog cilja - pomirenju na Balkanu.

Ovaj i više nego jasan stav jedne od najznačajnih srpskih institucija razbesneo je ideologe srpske opozicije Ivana Videnovića i Dušana Teodorovića.

- Nije li svojevremeno predsednik SANU Vladimir Kostić tvrdio da je to organizacija pojedinaca koji prirodno imaju različite stavove, i da se SANU kao organizacija ne može institucionalno opredeljivati prema političkim događajima? - napisao je Videnović ovim povodom, ne skrivajući razočarenje.

 

 

U istom tonu nadovezao se Teodorović.

- Sve je apsolutno tačno. Novi predsednik Zoran Knežević, zajedno sa potpredsednicima i sekretarom podmeće svoje stavove kao stavove SANU. U SANU se nije diskutovalo ni glasalo o Rezoluciji. Srdačan pozdrav! - napisao je Teorodović.

Podsetimo, sramna rezolucija izglasana je u UN, iako je "za" glasalo svega 84 države, dok je broj oni koji su bili protiv i uzdržani 107.

Ko su srpski sponzori Rezolucije o Srebrenici, čitajte u posebnoj vesti.

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51