• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.06.2024

16:55

Ministar Nikola Selaković prisustvovao sednici Saveta za srpski jezik! Dogovoreno da se održi zajednička sednica Srbije i Republike Srpske u Tršiću

Ministarstvo kulture

Politika

Ministar Nikola Selaković prisustvovao sednici Saveta za srpski jezik! Dogovoreno da se održi zajednička sednica Srbije i Republike Srpske u Tršiću

Podeli vest

Ministar kulture Nikola Selaković prisustvovao je danas sednici Saveta za srpski jezik, na kojoj su razmotrena pitanja od značaja u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenju mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma kao matičnog pisma.

Ministar Selaković i članovi Saveta su dogovorili da se održi zajednička sednica dva saveta za srpski jezik Srbije i Republike Srpske u Tršiću, rodnom mestu reformatora srpskog jezika tokom jula meseca, u cilju definisanja zajedničke strategije jezičke politike, a u skladu sa preporukama Svesrpskog sabora, koji je istakao značaj srpskog jezika i ćiriličkog pisma kao stubova srpske kulture, nauke i nacionalnog identiteta.

Predsednik Saveta Aleksandar Milanović i članovi ovog tela su pozdravili prisustvo ministra na sednici Saveta, ističući da je to pokazatelj razumevanja problema i posvećenosti ministra očuvanju srpskog jezika i ćirilice i njegovoj spremnosti da podrži inicijative Saveta i pomogne u njihovoj realizaciji.

Predsednik Saveta i članovi su upoznali ministra kulture sa preporukama, predlozima i stručnim mišljenjima koja su u prethodnom periodu definisali radi unapređenja stanja u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu.

Sednici su prisustvovali predsednik Saveta, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Aleksandar Milanović, zamenik predsednika Saveta, književnik i upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović, kao i članovi Saveta dopisni član ANURS prof. dr Sreto Tanasić, redovni profesor prof. dr Miloš Kovačević, viši naučni saradnik dr Vladan Jovanović, viši naučni saradnik dr Marina Spasojević i prof. dr Zoran Avramović.

Vlada Republike Srbije je na osnovu Zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma 16. marta 2023. godine donela Odluku o obrazovanju Saveta za srpski jezik sa zadatkom da prati i analizira stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenja mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma kao matičnog pisma.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija