• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.06.2024

13:53

Ministar Milićević na "Vidovdanskoj trpezi" u Minhenu poručio Srbima: U Srbiji niste gosti, to je vaša kuća - molim vas da nikada ne zaboravite srpski jezik i ćirilicu!

printscreen

Politika

Ministar Milićević na "Vidovdanskoj trpezi" u Minhenu poručio Srbima: U Srbiji niste gosti, to je vaša kuća - molim vas da nikada ne zaboravite srpski jezik i ćirilicu!

Podeli vest

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević prisustvovao je danas u Minhenu „Vidovdanskoj trpezi“, tradicionalnoj manifestaciji u ovom delu Nemačke na kojoj deca učenici srpskih dopunskih škola kroz kulturno-umetnički program obeležavaju veliki srpski praznik.

Proslavi koja je održana u Generalnom konzulatu Srbije u Minhenu, uz podršku generalnog konzula Božidara Vučurovića, prisustvovalo je više stotina mališana, njihovi roditelji i zvanice iz javnog života.

Među gostima je bio i generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić sa saradnicima.

Foto: Informer

 

Ministar Milićević pozvao je u svm obraćanju okupljene da budu jedinstveni i da podrže „odlučnu i hrabru borbu predsednika Republike Aleksandra Vučića kada je reč o odbrani naših nacionalnih i državnih interesa“.

- Treba da budemo ponosni, i ja jesam ponosan na sve što vi činite i radite draga deco. Na vaše učiteljice. Znam koliko je teško kada živite deleko od Srbije da sačuvate svoj jezik, kulturu, tradiciju, indentitet... U tome ćete uvek imati podršku Vlade Srbije. Našoj deci, koja žive rasuta po svetu, i vama koji ste u Nemačkoj, ja nikada kada dođete u Srbiju ne kažem dobro došli jer vi u Srbiji niste gosti, Srbija je vaša kuća. Molim vas da nikada ne zaboravite srpski jezik i našu ćirilicu. Kada završite škole i  fakultete, to svoje znanje i iskustvo iskoristite u Srbiji, mi ćemo vas iuvek čekati raširenih ruku – istakao je ministar Milićević.

Naglasio je da smo „ovog Vidovdana 2024. posebno ponosni na naš Svesrpski sabor, na ono što smo definisali kao naše nacionalne ciljeve u 21 veku, a tu pre svega mislim da sačuvamo mir i stabilnost, da se borimo za naš narod, da oseti boljitak od svega što mi radimo“.

- Srbija je bila uvek jaka onoliko koliko je jedinstvena. A moramo biti jedinstveni svi , ne samo mi koji smo u Srbiji, već svi Srbi gde god živeli. Nikada srpski narod nije bio genocidan, srpski narod je uvek bio slobodarski. Nikada nije vodio osvajačke ratove, niti je Srbin kročio s puškom na teritoriju druge države. Nikada nismo želeli sukobe, uvek smo poštovali međunarodno pravo. Velikima smeta kada im mi mali saopštimo istinu u oči. Kada se svi svrtsavaju negde, mi želimo samo da sačuvamo svoju suverenost, nezavisnost i svoju slobodu – rekao je ministar.

Najavio je i da će predložiti Vladi Srbije i kolegama iz Vlade Republike Srpske da centralna proslava Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u dijaspori ove godine bude u Minhenu, zbog velikog patriotizma koji pokazuju naši sunarodnici u Nemačkoj.

Foto: informer.rs

 

Tatjana Hot, koordinator za Nemačku Srpskih dopunskih škola Ministarstva prosvete Republike Srbije, zahvalila je ministru Milićeviću i generalnom konzulu Božidaru Vučuroviću na podršci. Zahvalila se i roditeljima koji svoju decu usmeravaju i podržavaju da pohađaju srpske dopunske škole.

- Naša škola ima važnu misiju – da deci koja žive daleko od matične zemlje prenese znanje o srpskom jeziku, kuturi i tradiciji. Danas, dok proslavljamo Vidovdan, posebno smo ponosni na naše učenike koji vredno uče i trude se da daleko od svoje otadžbine očuvaju svoje korene i identitet – istakla je Tatjana Hot.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija