• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.06.2024

10:02

Kina traži resurse i na Mesecu, a mi se i dalje raspravljamo sa "Tupkom" i "Glupkom" oko litijuma

Reuters/printscreen

Politika

Kina traži resurse i na Mesecu, a mi se i dalje raspravljamo sa "Tupkom" i "Glupkom" oko litijuma

Podeli vest

Kina je poslala svoj lunarni modul Chang'e-6 na mesec kako bi prikupio uzorke mesečeve prašine, koju će dalje njihovi istraživači ispitati kako bi ustanovili da li to može da se koristi dalje kao resurs. I dok neke države prikupljaju resurse i sa Meseca, mi se raspravljamo sa "Tupkom" i "Glupkom" oko litijuma.

Naime, Kineski lunarni modul Chang'e-6 uspešno se vratio na Zemlju sa prvim uzorcima sa tamne strane Meseca, što predstavlja veliki korak za kineski svemirski program.

Uzorke mesečeve prašine i stena, prikupljene pomoću bušilice i robotske ruke, kineski istraživači će analizirati pre nego što ih otkriju međunarodnim naučnicima. Ovi uzorci mogli bi pomoći u boljem razumevanju evolucije Meseca, Zemlje i solarnog sistema, kao i podržati kineske planove za korišćenje resursa na Mesecu.

Analiza uzoraka mogla bi pružiti dragocene informacije za naučna istraživanja i buduću upotrebu resursa na Mesecu. Naučnici istražuju mogućnosti korišćenja lunarnog tla za 3D štampanje građevinskih blokova i ekstrakciju gasova poput helijuma-3, kiseonika i vodonika.

Kineski naučnici će nakon analize deliti podatke sa međunarodnim partnerima. Uspeh dolazi u trenutku kada i druge zemlje, uključujući SAD, intenziviraju svoje lunarne programe, što može dovesti do značajnih naučnih otkrića.

Foto: Printscreen

 

Možda bi ovo mogla da pročita Mrinika Tepić, ili možda plagijatorka Danica Popović, ili možda tajkunski mediji, jer svi oni, a i mnogi drugi udruženi su u "borbi" protiv litijuma, koji našoj zemlji može doneti mnogo toga, ali to naravno njih ne zanima. I dok pojedine države resurse traže i na Mesecu, mi i dalje moramo da raspravljamo o litijumu.

Čak je i ona njihova omiljena teze da to nije bezbedno pala u vodu, jer je više od 100 domaćih i stranih stručnjaka sprovelo naučno istraživanje i zaključilo da projekat "Jadar" može da se realizuje bezbedno.

Rezultati naučnih istraživanja pokazuju da se Projekat "Jadar" može realizovati bezbedno uz poštovanje najviših domaćih i međunarodnih standarda zaštite životne sredine.

O ovoj temi se oglasila i predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić, koja je istakla da treba da "verujemo malo u ovu zemlju, verujemo malo u naše ljude" i da bismo mogli da ponovimo "norveško čudo". Više o tome pročitajte OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Ovo su bile dve najveće ljubavi Radmile Živković! Prijatelji i kolege otkrili detalje života legendarne glumice! (VIDEO)
Live TV

Ovo su bile dve najveće ljubavi Radmile Živković! Prijatelji i kolege otkrili detalje života legendarne glumice! (VIDEO)

Glumica Radmila Živković preminula je danas u 72. godini života. Ostavila je brojne uloge u kultnim filmovima i serijama. U specijalnoj emisiji Informer TV glumac Irvan Mensur, sin Velimira Bate Živojinovića, Miljko Živojinović, Ivana Vujić, bivša direktorka Narodnog pozorišta i Molina Udovički Fotez, umetnički direktor drame Narodnog pozorišta.

20.09.2024

21:01

Istinska moć Mosada je nesaglediva! Mitovi o obaveštajnoj službi Izraela uteruju strah u kosti celom stanovništvu! (VIDEO)
Live TV

Istinska moć Mosada je nesaglediva! Mitovi o obaveštajnoj službi Izraela uteruju strah u kosti celom stanovništvu! (VIDEO)

Mosadu je cilj da utera strah u kosti stanovništvu. Trenutno se pola Bliskog istoka ustručava da uključi mobilni telefon, pa čak i kućne uređaje. U narednih mesec dana treba da se održi nešto što je nazvano "Poslednji test za čovečanstvo" gde će se utvrditi da li je već sada veštačka inteligencija pamentija od ljudi. Rezultate istraživanja nećemo saznati. Na ove teme u emisiji "Otvoreni studio" govorili su ekonomista Bojan Dimitrijević, Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost i istoričar Goran Šarić.

20.09.2024

20:18

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Miljenica publike prve sezone Masteršefa otkriva za Informer zašto nikada više ne bi učestvovala u takmičenju i šta neće biti na meniju u njenom restoranu
Srbija

Miljenica publike prve sezone Masteršefa otkriva za Informer zašto nikada više ne bi učestvovala u takmičenju i šta neće biti na meniju u njenom restoranu

Ljubitelji kulinarstva u Srbiji sigurno znaju ko je Anamaria Babičković. Za one koji nisu pratili prvu sezonu tv serijala Masteršef, takmičenje kuvara amatera pred kamerama i pod budnim okom profesionalnog žirija, ova mlada Subotičanka osvojila je drugo mesto. Ali ceo rodni grad, a moguće i veći deo Srbije, smatra je pobednicom!

20.09.2024

18:18