• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.07.2024

14:29

Momirović: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom unaprediće investicionu saradnju

MUST

Politika

Momirović: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom unaprediće investicionu saradnju

Podeli vest

Sporazum o slobodnoj trgovini između NR Kine i Srbije, koji je danas stupio na snagu, predstavlja veliki korak za budućnost srpske ekonomije jer ćemo povlašćenim pristupom proizvodima srpskog porekla značajno unaprediti izvozne mogućnosti i konkurentnost kompanija iz Srbije, što će doprineti proširenju investicionih i proizvodnih kapaciteta u našoj zemlji, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović tokom predstavljanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i NR Kine u Novom Sadu.

- Pred nama je još mnogo posla kako bismo maksimalno iskoristili potencijale ovog sporazuma koji otvara vrata ka tržištu sa preko 1,4 milijarde potrošača i donosi značajno oslobađanje carina za naše proizvode - rekao je ministar Momirović i dodao da će prvog dana stupanja sporazuma na snagu 60 odsto robe biti oslobođeno carina, a u narednih 5 do 15 godina očekujemo dodatno oslobađanje carina za 30 odsto robe, dok će najosetljiviji industrijski i poljoprivredni proizvodi biti i dalje zaštićeni. 

Primena Sporazuma imaće široki uticaj na celokupnu privredu Srbije. U 2023. godini, privreda Južnobačkog okruga ostvarila je robnu razmenu sa inostranstvom u vrednosti od 8,63 milijarde evra, što čini 13,1% ukupne spoljnotrgovinske razmene Republike Srbije.

- Posebno se osvrćem na privredu Južnobačkog upravnog okruga, gde poljoprivredni proizvodi imaju veliki potencijal da pronađu nove tržišne mogućnosti u Kini. Ovo će značajno doprineti povećanju prihoda poljoprivrednika, podsticanju razvoja ruralnih područja i daljem unapređenju našeg agrarnog sektora - istakao je ministar Momirović.

- Uveren sam da će Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i NR Kine doprineti tome da se iskoriste svi potencijali koje pruža povlašćen pristup ogromnom kineskom tržištu. Ovaj sporazum neće samo olakšati trgovinu, već će unaprediti investicionu saradnju i integraciju industrijskih lanaca, omogućavajući bolje iskorišćavanje ekonomskih prednosti obe zemlje i zajedničko jačanje međunarodne konkurentnosti - zaključio je ministar Momirović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija