• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.07.2024

10:41

Slave zločinca, pravdaju nasilje! Ministarstvo kulture: Obnova kuće Deve pokušaj rehabilitacije fašističkog zločinca!

printscreen instagram

Politika

Slave zločinca, pravdaju nasilje! Ministarstvo kulture: Obnova kuće Deve pokušaj rehabilitacije fašističkog zločinca!

Podeli vest

Ministarstvo kulture Republike Srbije oštro osuđuje nastavak radova na obnovi kuće nacističkog zločinca iz Drugog svetskog rata Džafera Ibrahima Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice i upozorava da je reč o nedvomislenom pokušaju rehabilitacije fašističkog zločinca, kao i da se pod maskom kulture, ostvaruju projekti revizionizma i falsifikovanja istorije.

Ministarstvo ističe da je Priština u ovom slučaju, kao i nažalost u brojnim prethodnim, pokazala potpunu doslednost u ekstremizmu i jednostranosti.

"Naravno, u svakom narednom slučaju, ekstremizam mora da ide korak dalje, pa tako kuća osvedočenog zločinca ne samo da postaje znamenito mesto, već, prema najavama i 'regionalni kulturni centar'", navodi Ministarstvo.

Naglašava se da Priština na ovakvom bizarnom projektu, koji vređa ne samo sve žrtve nacističkih zločina, već i elementarna moralna osećanja, pa i zdrav razum, insistira uprkos upozorenjima i protestima ne samo srpskog naroda i države, već i međunarodnih organizacija i Evropske unije.

"Jasno je da smisao ovakvog postupka ipak nije vezan isključivo za revizionističke ciljeve, već da slavljenje zločinaca, ne samo otvoreno, nego i demonstrativno, uz opravdanje politike nasilja u istoriji, ima za svrhu i njeno legitimisanje danas", ukazuje se u saopštenju. 

Ministarstvo naglašava da progon, kojem je svakodnevno izložen srpski narod na Kosovu i Metohiji, ovako dobija dodatni zamah time što se oblast kulture, u kojem je srpsko nasleđe uveliko izloženo skrnavljenju, falsifikovanju, uništavanju i otimanju, pretvara u prostor slavljenja terora i upućivanja neskrivenih pretnji na najciničniji način i čime se podriva svaka mogućnost suživota na Kosovu i Metohiji.

Ministarstvo podseća da je Džafer Deva bio ozloglašeni nacistički kolaboracionista, da je bio aktivan u formiranju SS divizije „Skender-beg“, poznat po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom, gradonačelnik Mitrovice u vreme Drugog svetskog rata i ministar unutrašnjih poslova fašističke Albanije u vreme Drugog svetskog rata, koga je Adolf Hitler odlikovao 1944. godine.

Privremene vlasti u Prištini nastavile su renoviranje kuće nacističkog zločinca Džafera Deve, a ministarstvo kulture privremenih prištinskih institucija finansira radove sa 500.000 evra, objavile su danas Novosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)
Live TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)

Gosti "Info dana" Informer televizije bili su direktor "Srpskog telegrafa" Saša Milovanović, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju Srbije i Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku. Govorili su o odnosima Srbije i Egipta, kao i o nedavnom atentatu na bivšeg šefa države i aktuelnog kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

16.07.2024

16:27

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)
Live TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)

Na Glavnom gradskom mostu na Ibru, koji razdvaja severni srpski i albanski južni deo Kosovske Mitrovice juče je Albanac u vidno alkoholisanom stanju fizički nasrnuo i pivskom flašom gađao Biljanu Radomirović, novinarku "Politike" i Zorana Vlaškovića, novinara "Jedinstva". O tom nemilom događaju govorili su Milovan Drecun, narodni poslanik i napadnuti novinar Zoran.

16.07.2024

09:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Kako je "momak koji nikad neće biti za Trampa" postao njegov potpredsednik?
Planeta

Kako je "momak koji nikad neće biti za Trampa" postao njegov potpredsednik?

Google je u ponedeljak širom sveta zabeležio rekordno pretraživanje imena „J. D. Vance“, na raznim jezicima, posle objave Donalda Trampa da će upravo ovaj senator iz Ohaja biti potpredsednički kandidat Republikanaca na predstojećim izborima. Ovakav Donaldov izbor može se smatrati neočekivanim, kontroverznim, ali i sasvim logičnim i pragmatičnim potezom. Vens (39) je je nekad bio oštar kritičar bivšeg predsednika, ali je zato u poslednje vreme poznat kao mlada zvezda Republikanske partije i jedan od najvernijih saveznika Trampa.

16.07.2024

17:36

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija