• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.10.2024

10:44

Brnabić istakla: Debakl opozicije u Skupštini, imaju pravo na protest, ali u skladu sa Ustavom!

RTS/printscrenn

Politika

Brnabić istakla: Debakl opozicije u Skupštini, imaju pravo na protest, ali u skladu sa Ustavom!

Podeli vest

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je opozicija u Skupštini, tokom rasprave o predlogu izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, doživela debakl i da na kraju čak ni svi poslanici opozicije koji su potpisali taj predlog zakona nisu glasali za njega.

- Niko od njih se ni jednom jedinom reču nije pozvao na taj predlog zakona, već su pričali neke druge stvari. Na kraju, nakon četiri dana rasprave u Skupštini, čak i oni narodni poslanici opozicije koji su potpisali taj predlog zakona, nisu svi glasali za taj predlog zakona. Dakle, potpuni debakl - rekla je Brnabić za TV Hepi odgovarajući na pitanja o najavljenim protestima nakon što u parlamentu nje usvojen predlog izmena Zakona o rudarstvu.

Ona je dodala da su građani imali prilike da vide da opozicija, kojoj je, kako su sami rekli, ovaj zakon bio goruće pitanje, ni jedan od četiri dana skupštinskog zasedanja nije mogla da se pojavi u Skupštini i da skupi kvorum.

- Svaki put su poslaničke grupe vladajuće koalicije, pre svega Srpske napredne stranke davali kvorum, četiri dana za tu raspravu - rekla je Brnabić.

Istakla je da je opozicija tražila da se o litijumu priča o Skupštini i da im je to dozvoljeno, da su tražili da to bude jedina tačka na dnevnom redu, da oni budu ovlašćeni predlagači i to im je bilo omogućeno, ali da su po svaku cenu želeli da izbegnu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Skupštini, što, kako je istakla, pokazuje da ne veruju u svoje argumente i ne smeju da se suoče sa Aleksandrom Vučićem.

- Mi u Srbiji imamo samo jednog čoveka koji je direktno izabran od strane građana imenom i prezivom, to je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji nosi najveći legitimitet - istakla je Brnabić.

Ukazala je da je predsednik Vučić jedini bio čak tri puta da razgovara sa ljudima iz lokalne zajednice i razgovarao sa svima, i onima koji su za projekat iskopavanja litijuma i onima koji su oštro protiv projekta.

- Ako je to zaista za njih goruće pitanje u Srbiji, prvo su trebali da kažu 'e neka dođe ovde i predsednik Srbije Aleksandar Vučić da popričamo i sa njim' kao što je on njih pozvao da dođu, niko od njih nije došao - rekla je Brnabić.

Dodala je da tada nisu došli, već su tražili da Vučić dođe u skupštinu, pa su onda i tu odluku promenili.

- A onda kako je počela sednica, četiri dana su udarali po Aleksandru Vučiću, a jedino njega nisu želeli da vide tamo i nisu smeli da se suoče sa njim - rekla je Brnabić.

Dodala je da je opozicija odlučila da "borbu nastavi na ulici" i istakla da svi građani imaju pravo na protest, ali da pravo na protest u skladu sa ustavom i zakonom Srbije znači da ne mogu biti uskraćena neka druga prava drugim građanima, jer svi imamo jednaka prava. Brnabić je rekla da niko ne može građanima da uskrati neko drugo njihovo pravo, da idu na posao, da provedu mirno vreme sa porodicom, da odvedu dete u školu ili da odu od mesta A do mesta B. Dodala je da su se, nakon što predlog zakona nije usvojen u parlamentu, u pojedinim medijima pojavili naslovi "Litijumski rat se nastavlja na ulicama" i postavila pitanje kakav rat i zbog čega, kad su sve institucije otvorene. Brnabić je istakla da mi nismo predpolitičko društvo i da se građanski rat neće desiti.

- Mi imamo zemlju sa demokratski izraženom voljom građana na izborima. U odnosu na tu demokratski izraženu volju građana na izborima mi imamo institucije, imamo većinu u parlamentu, ta većina je izabrala vladu. Imamo ustav, imamo zakone - istakla je Brnabić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Sukobi u svetu počinju da prete i Balkanu? Srpski narod koji živi bilo gde van matice uzurpiran je i mučen! (VIDEO)
Live TV

Sukobi u svetu počinju da prete i Balkanu? Srpski narod koji živi bilo gde van matice uzurpiran je i mučen! (VIDEO)

Uprkos svim mirovnim konferencijama,, svet i dalje srlja ka kolapsu. Sukobi su sve veći, a za to vreme mi se trudimo koliko možemo da sve to izbegnemo. Balansiramo koliko možemo da ne bismo postali deo tog haosa koji je sve veći i sve širi. Da li ćemo uspeti da sprečimo "zapaljivanje" Balkana, a čini se da velike sile baš to hoće. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su prof. dr Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije, pukovnik u penziji MIloje Pršić i Marko Šćepanović, savetnik potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova.

14.10.2024

20:05

Hronika

Rezultati akcije Uprave saobraćajne policije! Kažnjeno skoro hiljadu pešaka
Bezbednost saobraćaja

Rezultati akcije Uprave saobraćajne policije! Kažnjeno skoro hiljadu pešaka

Pripadnici saobraćajne policije, tokom sedmodnevne međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja usmerene na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja nepropisnog korišćenja mobilnog telefona od strane vozača, kao i nepropisnog korišćenja mobilnog telefona ili slušalica od strane pešaka prilikom prelaska kolovoza, kontrolisali su više od 61.000 vozila i otkrili ukupno 14.113 prekršaja.

15.10.2024

11:16

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka