• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.10.2024

12:28

Srpski jezik mora da bude službeni u Crnoj Gori! Vladislav Dajković o rezultatima popisa! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Politika

Srpski jezik mora da bude službeni u Crnoj Gori! Vladislav Dajković o rezultatima popisa! (VIDEO)

Podeli vest

U Crnoj Gori obavljen je popis stanovništva, a prema podacima najveći broj se izjasnilo da govori srpskim jezikom. To je komentarisao predsednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković.

Predsednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković, ističe da srpski jezik mora da bude službeni jezik u Crnoj Gori, ali i da je preko 78% stanovništva pravoslavne vere.

- Sve je još uvek vrlo sveže, ova analiza će trajati danima. Srpski jezik je jezik većine u Crnoj Gori i moramo da izglasamo zakon da srpski jezik bude službeni jezik u Crnoj Gori. Na ovom popisu imate 205.000 Srba što je za 15% više na prošlom popisu. Vi znate koliko je trajala ova besprizorna kampanja odlaganja popisa u Crnoj Gori i to dve godine. Muljalo se nešto sa rezultatima, ali sigurno je da smo trećina u Crnoj Gori i jedina zemlja u regionu gde raste broj Srba. Preko 78% stanovništva se izjašnjava kao pravoslavac. Srbi nisu porasli za samo par posto, pitanje je da li su ovi rezultati verodostojni - rekao je Dajković.

 

On dodaje i da  Srbi moraju da dobiju status konstitutivnog naroda.

- Zamislite da sada u Britaniji bude francuski jezik službeni, a ne engleski. Srbi moraju da dobiju status konstitutivnog naroda, jer pišemo ćirilicom i govorimo srpski jezik u velikom broju i da se vrate sva prava koja su bila oduzeta prethodnih decenija. Ja sam stalno govorio da se glasa za srpske stranke, mi vas nikada nećemo izdati. Nakon svih pobeda u litijama protiv Mila Đukanovića, nije moguće da je rast Srba samo četiri posto - zaključio je Dajković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Crna Gora se vraća korenima! Broj Srba povećan za 15 odsto!
Politika

Crna Gora se vraća korenima! Broj Srba povećan za 15 odsto!

Prema konačnim rezultatima popisa stavnovništva u Crnoj Gori, sprovedenog krajem 2023. godine, 256.436 (41,12 odsto) lica izjasnilo kao kao Crnogorci, a 205.370 lica ili 32,93 odsto kao Srbi, a od toga "Monstat" je objavio da najveći broj stanovnika govori srpskim jezikom - 43.18 odsto!

15.10.2024

12:21

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Sam u selu! Filmska priča penzionera Dragiše iz Mrkovice!
Srbija

Sam u selu! Filmska priča penzionera Dragiše iz Mrkovice!

Pune dve decenije Dragiša Savić (72) jedini je stanovnik Mrkovice, sela u podnožju Čemernika. Kao mladić u potrazi za poslom otišao je u Ivanjicu i tamo se zaposlio, ali kad je preduzeće u kome je radio otišlo u stečaj, vratio se u svoje rodno selo.

15.10.2024

16:36

Nauka

Istraživači napravili "Al naučnika": Evo šta sve on može da radi
Nauka

Istraživači napravili "Al naučnika": Evo šta sve on može da radi

Da li nauka može biti potpuno automatizovana? Tim istraživača specijalizovanih za mašinsko učenje je pokušao da to otkrije. „AI naučnik“, koga je stvorio tim tokijske kompanije Sakana AI i laboratorija u Kanadi i Velikoj Britaniji, može da istražuje čitajući postojeću literaturu o nekom problemu, da formuliše hipotezu, isproba nove mogućnosti i napiše naučni rad. „AI naučnik“ može čak i da uradi recenziju sopstvenog rada, piše Nature.

15.10.2024

14:36