• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/D. K.

15.10.2024

16:36

Sam u selu! Filmska priča penzionera Dragiše iz Mrkovice!

D. K.

Vesti

Sam u selu! Filmska priča penzionera Dragiše iz Mrkovice!

Podeli vest

Pune dve decenije Dragiša Savić (72) jedini je stanovnik Mrkovice, sela u podnožju Čemernika. Kao mladić u potrazi za poslom otišao je u Ivanjicu i tamo se zaposlio, ali kad je preduzeće u kome je radio otišlo u stečaj, vratio se u svoje rodno selo.

- Mrkovica je bila bez ljudi, ali meni to nije smetalo. Tu sam odrastao i proveo najlepše dane detinjstva. Jedino me je brinulo kako ću da se snalazim za hleb, ali sam brzo naučio da ga mesim i radim to sada bolje od mnogih žena- kazao je Dragiša za naš portal.

Prema njegovim rečima, Mrkovica je svojevremeno bila najnaprednije selo u čitavom kraju, sa pedesetak domaćinstava, oko 250 stanovnika i obrađenim svakim pedljom zemlje.

- Mrkovica je prva u kraju dobila četvororazrednu školu i u nju su išla i deca iz susednog Lebeta i Ljuteža. Međutim, 70-tih i 80-tih godina prošlog veka čitave porodice su se iselile iz Mrkovice jer nije dobila asfaltni put ni do jednog većeg mesta, ni do Leskovca, kome pripada, ni do Predejana od koga je udaljena 12 kilometara. Puteva do Mrkovice ima iz pravca Vladičinog Hana i Crne Trave ali ne zna se koji je od koga gori. Da je asfaltiran neki od tih puteva, drugačije bi sigurno selo izgledalo. Sada se dovde jedva stiže i terenskim vozilima - rekao je Dragiša.

Foto: D. K.

Dragiša ovih dana bere vrganje

 

On je kazao da doći do Mrkovice jeste veliki poduhvat jer su planinski putevi uzani, zarasli u travu ili ukopani. Samo selo je potpuno utonulo u šumu, travu i šipražje, tako da bez pomoći ljudi iz tog kraja vrlo ga je teško pronaći.

- Namirnicama se snabdevam u Predejanu. Svake srede idem pešice do tamo. Kupim u prodavnicama i na pijaci šta mi treba i donesem u rancu. To su 24 kilometra u oba pravca, s tim što u povratku nosim ranac težak sedam do osam kilograma. Život u Mrkovici, nije lak, ali je meni najvažnije da ima struju i vodu, a imam i signal za mobilni telefon. Imam i dva televizora, jesu stari po tridesetak godina, ali rade i jedan i drugi. Zime se ne plašim, obezbedio sam na vreme drva za ogrev - priča Dragiša.

Prema njegovim rečima, preko zime, kada sneg zaveje planinski put kojim odlazi do Predejana namirnicama ga snabdeva sestrić koji živi u susednom selu Lebetu.

Foto: D. K.

Ponekad ga posete lovci i drvoseče koji prolaze kroz selo

 

- Život u selu je moj izbor. Mogao bih od penzije da plaćam zakup stana ili sobe u Predejanu, ali ne znam šta bih tamo radio po ceo dan. Ovde u selu sadim povrće i cveće, sređujem svoje dvorište, berem pečurke... Ovih dana još u šumi ima vrganja pa njih berem. Stalno sam u pokretu. Kad bih ležao po ceo dan - brzo bi nastradao - iskren je Dragiša.

Dodao je da ga prijatelji i žena sa kojom je 25 godina bio u vanbračnoj vezi nagovaraju da odustane od Mrkovice, ali je on odlučan da tu živi do kraja svog života.

- Nedostaju mi ljudi, a najviše moja Marija koja živi u Obrenovcu, ali tamo ne bih mogao da preživim ni tri dana. Ona me redovno obilazi, a s vremena na vreme na nekoliko dana dođe u selo i neko od meštana. Obiđu svoje kuće, posede dva, tri dana pa odu. Prođe selom i po neki lovac i drvoseča tako da imam povremeno sa kim da popričam - završava naš sagovornik.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

Utajili više od 40 miliona! Pet osoba iz Šapca uhapšeno zbog poreske prevare!
dolijali

Utajili više od 40 miliona! Pet osoba iz Šapca uhapšeno zbog poreske prevare!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije u saradnji sa Sektorom poreske policije, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su D. J. (49) i J. J. (49) iz okoline Šapca, zbog sumnje da su izvršili krivično delo poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost, poreska utaja, i pranje novca, saopštio je MUP.

15.10.2024

18:29

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Amerika dala Izraelu ultimatum! Imate mesec dana, inače...
Planeta

Amerika dala Izraelu ultimatum! Imate mesec dana, inače...

Američki državni sekretar Antoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin uputili su svojevrsan ultimatum - pismo izraelskom ministru odbrane Joavu Galantu i ministru strateškog planiranja Ronu Dermeru u kojem prete da će uvesti embargo na oružje Izraelu ako se humanitarna kriza u pojasu Gaze ne reši za mesec dana, objavio je u utorak Kanal 12 izraelske televizije.

15.10.2024

19:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Nauka

Istraživači napravili "Al naučnika": Evo šta sve on može da radi
Nauka

Istraživači napravili "Al naučnika": Evo šta sve on može da radi

Da li nauka može biti potpuno automatizovana? Tim istraživača specijalizovanih za mašinsko učenje je pokušao da to otkrije. „AI naučnik“, koga je stvorio tim tokijske kompanije Sakana AI i laboratorija u Kanadi i Velikoj Britaniji, može da istražuje čitajući postojeću literaturu o nekom problemu, da formuliše hipotezu, isproba nove mogućnosti i napiše naučni rad. „AI naučnik“ može čak i da uradi recenziju sopstvenog rada, piše Nature.

15.10.2024

14:36