• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

17.07.2022

11:44

ŠEKSPIR JU JE ZVAO "ZMIJA STAROG NILA"! Kleopatra je imala par FATALNIH LJUBAVI, a dva puta se udavala za svoju BRAĆU!

Zanimljivosti

ŠEKSPIR JU JE ZVAO "ZMIJA STAROG NILA"! Kleopatra je imala par FATALNIH LJUBAVI, a dva puta se udavala za svoju BRAĆU!

Podeli vest

Kleopatra, egipatska kraljica od 51. godine pre n. e. do smrti, bila je mutra i ambiciozna vladarka, čije su čuvene ljubavi s Julijom Cezarom i Markom Antonijem razbesnele Rimljane

Sedam egipatskih kraljica imale su isto ime - Kleopatra i sve su bile darovite i odlučne žene. No najslavnija među njima je poslednja Kleopatra u lozi, koju je Vilijam Šekspir nazvao "zmijom starog Nila". 

Sedma po redu Kleopatra (69. - 30. pre n.e.) nije imala pravedan istorijski tretman zato što svi podaci o njoj potiču iz izvora njenih neprijatelja, Rimljana.

- Prezirem Kleopatru i njen bezobrazluk kao kraljice - pisao je rimski govornik Ciceron. Ona se pokazala kao opasan neprijatelj Rimljana, koji su ocrnili njeno ime, optužujući je za aroganciju, razvrat i ubistva. Bila je to, u stvari, pametna, obrazovana i ambiciozna žena, koja je mudro vladala svojom zemljom i pokušala da ponovo dobije provincije koje je Egipat imao u Palestini i Siriji. Bila je prva u svojoj lozi koja je naučila jezik Egipćana, iako joj je maternji bio grčki.

Kleopatrina porodica potekla je iz Makedonije. Njen osnivač, Ptolomej I, bio je jedan od generala Aleksandra Velikog. Kada su po Aleksandrovoj smrti podelili zemlju, Ptolomej je prigrabio Egipat, ali je do Kleopatrinog doba, njen otac Ptolomej XII bio samo rimska marioneta.

Godine 51. pre n.e. Kleopatra je počela da vlada zajedno sa svojim bratom i suprugom Ptolomejom XIII, za koga se udala kada je njoj bilo 18, a njemu 10 godina. Ali Kleopatra je ubrzo došla u sukob s Ptolomejevim regentskim savetom i napustila je Aleksandriju.

Foto: Pixabay

Kleopatra

Kad je Julije Cezar stigao u Aleksandriju u poteri za svojim suparnikom Pompejom, Kleopatra se vratila. Prema istoričaru Plutarhu, ona je krišom ušla u aleksandrijsku luku u malom čamcu i, uvijena u ćilim, prokrijumčarena je u palatu kako bi ga videla. Ubedila je Cezara da postane arbiter, a zatim i njen zaštitnik, u sukobu s njenim bratom. Kada joj je brat poginuo u ratu koji je usledio, Kleopatra se udala za svog drugog brata, Ptolomeja XIV. Cezar je međutim bio otac njenog sina Cezariona, rođenog 47. pre n. e., a Kleopatra je iskoristila smrt Ptolomeja XIV i svoje dete proglasila za Ptolomeja XV, koji će zajedno s njom vladati. Pridružila se Cezaru u Rimu, gde je ostala sve do njegovog ubistva 44. pre n. e.

Rim je bio zaprepašćen kad je Cezar u Venerinom hramu postavio zlatni kip boginje Venere, sa Kleopatrinim likom.

KLEOPATRIN SLOM

Kleopatri se 42. pre n. e. ukazala nova prilika da pomoću rimske moći ponovo dobije izgubljene egipatske provincije. Otišla je na Tarsus (u današnjoj Turskoj), kako bi se srela sa Markom Antonijem, koji je vladao Rimskim carstvom, zajedno sa Cezarovim rođakom Oktavijanom, carom Avgustom. 

Kleopatra je očarala Antonija i postala njegova ljubavnica, izrodivši mu troje dece. Antonijev razvod od Avgustove sestre Oktavije, zbog namere da se oženi Kleopatrom, naveo je Avgusta da 32. pre n. e. Kleopatri objavi rat.

Posle poraza u bici kod Akcija (31. pre n. e.) Kleopatra i Marko Antonije su pobegli u Egipat, gde su 30. godine pre n. e. oboje izvršili samoubistvo. 

Kleopatra je umrla od ujeda zmije, verovatno egipatske kobre, navodi se u knjizi "Velika ilustrovana istorija".

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija