• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

28.05.2024

18:30

Ptičje pero koje vredi kao stan u Beogradu! Izumrla sveta ptica čije je prekrasno perje meta kolekcionara

wikipedia

Zanimljivosti

Ptičje pero koje vredi kao stan u Beogradu! Izumrla sveta ptica čije je prekrasno perje meta kolekcionara

Podeli vest

Pero izumrle novozelandske ptice huija srušilo je rekord nakon što je na aukciji prodato za 46.500 novozelandskih dolara (nešto više od 26.000 evra).

Aukcijska kuća "Veb" prvobitno je mislila da će pero biti prodato po ceni od 3.000 dolara jer je to bio raniji rekord za pera ove ptice.

Ptica huija je mala crna ptica pevačica, koja je bila poznata po svom prekrasnom perju. Njeno perje nosili su maorske poglavice i njihove porodice, jer su verovali da je ptica huija sveta ptica. U prirodi je poslednji put viđena 1907. godine, a do izumiranja je došlo nakon što je ova vrsta postala meta evropskih kolekcionara i modne industrije.

Foto: wikipedia

 

Lija Moris iz aukcijske kuće "Veb" izjavila je da je pero u odličnom stanju i da ga nisu oštetili insekti. Rekla je da je entuzijazam Novozelanđana zaslužan za ovako visoku cenu pera.

- Na Novom Zelandu brinemo za zemlju i okolinu i našu floru i faunu - poručila je Morisova i dodala da stanovnici Novog Zelanda ne žele da ijedna druga ptica izumre kao što je izumrla ptica huija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija