• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

16.06.2024

11:20

Otpao sa spiska pred EP, ali uvek je uz Srbiju! Jovanović ima savet za Piksijeve momke!

Starsportphoto

EURO 2024

Otpao sa spiska pred EP, ali uvek je uz Srbiju! Jovanović ima savet za Piksijeve momke!

Podeli vest

Ne bih izdvajao nijednog igrača u prvi plan, istakao bih tim. To treba da bude naša najveća snaga. Da se kompaktno branimo, kao nikada dosad, isto tako i da napadamo, kaže Aleksandar Jovanović (31) u intervjuu za Infomer.

Mnogi su golmana Partizana već videli u avionu za Nemačku, bio je na širem spisku selektora Dragan Stojkovića, ali na kraju nije prošao poslednji filter, iako iza sebe ima fenomenalnu sezonu.

Nije dobio priliku da sa nacionalnim timom ode na veliko takmičenje, to ništa ne menja kod njega, i dalje će iskusni Nišlija svim srcem bodriti Srbiju. Pogotovo večeras, u 1. kolu grupe C protiv Ostrvljana u Gelzenkirhenu (21.00, RTS 1, Arena premijum 1).

A, s obzirom da je dobar deo karijere proveo u Danskoj, braneći za Arhus, dao je "orlovima" i neke korisne savete.

* Čeka nas premijera na EP i duel sa Engleskom? Kako protiv onih vrhunskih ofanzivaca?

- Uh, strašan je i sam pogled na njihova imena. Biću realan, Engleska je definitivno najveći favorit u našoj grupi. Imaju mladu ekipu, ali igraju dugo zajedno. Ozbiljne pojedince koji mogu da naprave razliku u svakom momentu, tako da od njih definitivno preti najveća opasnost. Kod nas bih ovog puta istakao tim, to treba da bude naša najveća snaga. Da se kompaktno branimo, kao nikada dosad, isto tako i da napadamo. Neka ovog puta kolektiv bude glavno oružje Srbije, a iz njega će onda iskočiti i neki pojedinac.

Foto: EPA Images

 

* Šta generalno očekujete od Srbije na Evropskom prvenstvu, na kom nas nije bilo od 2000. godine?

- Da idemo korak po korak, da budemo mudri, svi kao jedan i da se borimo za plasman u nokaut fazu. Motiv kod igrača je sigurno ogroman, svesni su koliko ovo znači. To je jedno od najvećih takmičenja, biće svima na oku i izazov je ogroman. Odlično je i što nema euforije, mnogo je bolje za ekipu kad ima ambijent bez pritiska. Ovo je turnir koji se igra na svake četiri godine, nas nije bilo više od dve decenije na njemu i zato sam siguran da su momci spremni. Svaki od njih će, ubeđen sam, izvući maksimum da doprinese dobrom rezultatu.

* Da li će mečevi protiv Slovenije i Danske odlučiti našu sudbinu?

- Tu definitivno moramo da tražimo našu priliku za prolaz dalje. I imamo realne šanse za to, ali moramo da ih shvatimo jako ozbiljno. Danska je uigrana, selektor Hjulmand je dugo tu, imaju već razrađen sistem i svakome mogu da naprave problem. Slovence nikako ne treba otpisivati, opasni su i željni da svakome pomrse račune.

Foto: EPA Images

Fudbaleri Danske

* Dugo ste branili za Arhus, dobro poznajete Skandinavce. Koliko oni mogu, odakle nam preti najveća opasnost?

- Hojberg iz Totenhema puno znači ekipi, on je srce i duša veznog reda. Sposobni su da naprave velike probleme iz kontranapada, po bokovima su izuzetno jaki i brzi. Obratio bih pažnju i na Olsena, neugodan, jaka leva noga... Ono što može da bude naša šansa jeste to da su u poslednje dve-tri godine u blagom padu, primaju više golova nego ranije. One kvalifikacije za Mundijal u Kataru su odigrali savršeno, nisu primili nijedan pogodak, čak su i nas dobili u prijateljskom meču sa 3:0, ali promenila se situacija od tada. Imamo kvalitet i znanje da se ravnopravno nosimo, možemo da igramo s njima.

* Bili ste na širem spisku selektora Stojkovića, ali ipak niste otputovali u Nemačku. Da li su golmani trenutno najjači deo srpskog tima?

- Bez dileme je tako i osećam zadovoljstvo zbog toga, jer imamo odlične i mlade golmane. Meni je drago što sam se, makar i na kratko, vratio u tabor reprezentacije. Ali, ne zadovoljavam se time. Uvek imam najviše ambicije, iza mene je odlična sezona, pa ćemo videti šta će se u budućnosti dešavati.

Foto: Starsportphoto

Aca Jovanović dok je bio deo državnog tima

* Ko su vaši favoriti za osvajanje titule, ali i za najboljeg čuvara mreže na EP?

- Francuska na prvom mestu, a onda Engleska. Imaju nestvarne igrače, pogotovo u tom ofanzivnom delu i vidim ih u top tri reprezentacije. Od golmana trenutno najviše cenim Tiba Kurtou, koji je bio povređen i nažalost nije otišao na EP. Verujem da će i na ovom turniru neko da bljesne, kao što je na Mundijalu to uradio Giljermo Očoa. Nema tu pravila, biće neki trenutak inspiracije, pa će neko novi da izraste u junaka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na čelu države imamo čoveka koji se domaćinski ophodi prema svemu! Postajemo jedan razvojni i društveni epicentar ovog dela sveta! (VIDEO)
Live TV

Na čelu države imamo čoveka koji se domaćinski ophodi prema svemu! Postajemo jedan razvojni i društveni epicentar ovog dela sveta! (VIDEO)

Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog pokreta, Boško Vasiljević, analitičar i Andrijana Arnautović iz Srpske radikalne stranke gostovali su u specijalnom programu Informer TV. Govorili su o današnjem obraćanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom kog je, između ostalog, pričao o eksploataciji litijuma u našoj zemlji.

24.06.2024

21:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija