• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. P.

18.07.2024

18:48

Rigorozni uslovi za Ruse na OI! Samo 15 takmičara ide u Pariz i to pod neutralnom zastavom!

epaimages

Olimpijske igre

Rigorozni uslovi za Ruse na OI! Samo 15 takmičara ide u Pariz i to pod neutralnom zastavom!

Podeli vest

Međunarodni olimpijski komitet objavio je da će se 15 ruskih sportista takmičiti na predstojećim Olimpijskim igrama, koje će se održati od 26. jula do 11. avgusta, u Parizu.

Mnoge je iznenadila ova cifra s obzirom da su na prethodnim Olimpijskim igrama u Tokiju, Rusi imali čak 335 predstavnika, koji su osvojili 20 zlatnih medalja, 28 srebrnih i 23 bronzane.

Sada ih na planetarnu smotru u Pariz putuje samo 15, a takmičiće se u pet sportova (biciklizam, tenis, plivanje, trambolina, kajak i kanu). Situacija je takva zbog opštih zabrana, jer Rusima nije dozvoljeno učešće u ekipnim sportovima pod zastavom svoje nacije. Praktično rečeno, ne sme da se kaže da "nastupa Rusija".

Postoje i individualne zabrane, jer neki sportovi uopšte ne dozvoljavaju učešće Rusa, pa nisu mogli ni da prođu kvalifikacione borbe. S druge strane, postoje oni koji dozvoljavaju, ali je posebna komisija MOK-a morala da odlučuje o tome da li su ispunjene određene norme i propisi.

Dakle, takmičari koji su izborili normu za planetarnu smotru u francuskoj prestonici nastupaće pod određenim restirikcijama, a to znači da se neće nadmetati pod zastavom Rusije, već kao neutralni sportisti, bez obeležja zemlje koju predstavljaju.

Foto: profimedia

Rusi na olimpijskim igrama u Tokiju

Međunarodni olimpijski komitet je zabranom učešća na Olimpijskim igrama sankcionisao i nekolicinu ruskih olimpijaca zbog stavova prema ratu u Ukrajini, bilo da su o tome pričali u medijima, na društvenim mrežama ili na javnim događajima. Osim njih, brojni sportisti su odustali od Igara svojevoljno, iako su izborili olimpijsku normu, pa su to neki od razloga zašto je broj predstavnika ovako mali. 

Iz Rusije na predstojeći turnir u Parizu putuju biciklisti Gljeb Sirica, Tamara Dronova i Aljon Ivančenko. U tenisu će se takmičiti peti igrač sveta, Danil Medvedev, zatim i Roman Safiulin, Jekaterina Aleksandrova, Mira Andrejeva, Pavel Kotov, Diana Šnajder i Jelena Vesnina.

Gimnastičarka Anžela Bladceva je jedina predstavnica u trambolini, Jevgenij Somov u plivanju, dok će se za epitet najboljih u kajaku i kanuu boriti Zahar Petrov, Aleksej Korovaškov i Olesja Romasenko.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Srbija i Srpska pod opsadom! Gde je ubica policajca? Budi se šiptarski terorizam!
Live TV

Srbija i Srpska pod opsadom! Gde je ubica policajca? Budi se šiptarski terorizam!

Ko je izvršio teroristički napad i ubio jednog policajca i ranio drugog. Ilegalni kanali svakako postoje, tu se valja sve i svašta. Postoji dosta crnih ruta na našim prostorima. Srbija više nije toliko bezbedna od terorista. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su advokat Nebojša Perović, bivši protivterorista Radomir Počuča i Avram Izrael, inženjer telekomunikacija.

18.07.2024

18:47

Šokantna saznanja o ubici policajca! Osam puta bežao iz zatvora! Da li je imao pomoć iznutra? (VIDEO)
Live TV

Šokantna saznanja o ubici policajca! Osam puta bežao iz zatvora! Da li je imao pomoć iznutra? (VIDEO)

Poslednja informacija koju imamo da je Hajziri Artan ubio policajca Nikolu Krsmanovića u Loznici. Zvaničnici su se oglasili sa izjavom da je ovo teroristički akt. Potraga za osumnjičenim i dalje traje. Prema nepotrvđenim informacijama, jedan od njegovih jataka je uhapšen. Na ovu temu, ali i o pokušaju atentata na Donalda Trampa, u "Info danu" govorili su Nikola Šainović, bivši premijer Srbije, politikolog Vladimir Kljajić i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije.

18.07.2024

16:45

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija