• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

18.07.2024

18:17

Nema kraja tropskom talasu! Stižu suše, evo na koliko ćemo se kuvati u avgustu

EPA

Društvo

Nema kraja tropskom talasu! Stižu suše, evo na koliko ćemo se kuvati u avgustu

Podeli vest

Vrelina koja je u prvoj polovini jula pogodila Srbiju, po svemu sudeći ponoviće se i u avgustu mesecu. Prema najavama meteorologa, ekstremne temperature imaćemo i tokom narednog meseca, a kako kaže direktor RHMZ prof. dr Jugoslav Nikolić, očekuju nas čak 24 tropska dana.

Toplotni talas već dve sedmice drži Srbiju okovanu ekstremno visokim temperaturama od 35 do 40 i više stepeni, a prema najavi meteorologa, za vikend i sledeće nedelje nas očekuje promena vremena koja će spustiti temperaturu za 10 stepeni, što znači da će i dalje biti toplo, ali u granicama normale.

Ipak, kada se pogleda dugoročna prognoza, od 15. jula do 15. avgusta, temperatura neće padati ispod 30, podeoka.

Iako nas u narednom periodu očekuje postepeno slabljenje intenziteta toplotnog talasa uz povećanje nestabilnosti, u avgustu će nas ponovo sačekati od 15 do 24 tropska dana.

- Maksimalne temperature danas će biti od 33 do 37 stepeni, a od petka do kraja sedmice u većini mesta od 31 do 36. U urbanim sredinama i dalje se očekuju tropske noći. Na početku treće dekade jula najnestabilnije vreme prognozira se za ponedeljak, 22. jul, i sredu, 24. jul, uz dodatni pad temperature, koja će se u većini mesta kratkotrajno vratiti u interval od 28 do 32 stepena. Nakon 25. jula pretežno sunčano, uz ponovni manji porast temperature, koja će do kraja meseca biti u intervalu od 30 do 35 stepeni - izjavio je Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ-a.

Prognozira i da će u avgustu biti do 24 tropska dana sa temperaturom preko 30 stepeni.

- U avgustu se očekuje izraženo pozitivno odstupanje temperature uz deficit padavina. Prognozirano pozitivno odstupanje temperature iznosi plus dva stepena u odnosu na referentni klimatološki period 1991-2020. godine, a očekivana srednja maksimalna vrednost biće od 31 do 33 stepena u nižim predelima. Prognozira se od 15 do 24 tropskih dana s maksimalnom temperaturom od 30 stepeni ili većom. Ukupna količina padavina biće ispod proseka - rekao je Nikolić.

Nikolić navodi da će toplotni talasi u kombinaciji sa deficitom padavina i dalje predstavljati značajan rizik od pojave šumskih požara i drugih oblika vatre na otvorenom prostoru.

Prema prognozi RHMZ-a srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 1.5ºС do 2.5ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.8ºC.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1.5ºC do 2.5ºC u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 32.1ºC.

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 32 mm.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Srbija i Srpska pod opsadom! Gde je ubica policajca? Budi se šiptarski terorizam!
Live TV

Srbija i Srpska pod opsadom! Gde je ubica policajca? Budi se šiptarski terorizam!

Ko je izvršio teroristički napad i ubio jednog policajca i ranio drugog. Ilegalni kanali svakako postoje, tu se valja sve i svašta. Postoji dosta crnih ruta na našim prostorima. Srbija više nije toliko bezbedna od terorista. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su advokat Nebojša Perović, bivši protivterorista Radomir Počuča i Avram Izrael, inženjer telekomunikacija.

18.07.2024

18:47

Šokantna saznanja o ubici policajca! Osam puta bežao iz zatvora! Da li je imao pomoć iznutra? (VIDEO)
Live TV

Šokantna saznanja o ubici policajca! Osam puta bežao iz zatvora! Da li je imao pomoć iznutra? (VIDEO)

Poslednja informacija koju imamo da je Hajziri Artan ubio policajca Nikolu Krsmanovića u Loznici. Zvaničnici su se oglasili sa izjavom da je ovo teroristički akt. Potraga za osumnjičenim i dalje traje. Prema nepotrvđenim informacijama, jedan od njegovih jataka je uhapšen. Na ovu temu, ali i o pokušaju atentata na Donalda Trampa, u "Info danu" govorili su Nikola Šainović, bivši premijer Srbije, politikolog Vladimir Kljajić i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije.

18.07.2024

16:45

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija