• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.07.2021

09:06

Vozači moraju da upale klimu KADA JE NAPOLJU 25 STEPENI, nova pravila u gradskom prevozu!

Beograd

Vozači moraju da upale klimu KADA JE NAPOLJU 25 STEPENI, nova pravila u gradskom prevozu!

Podeli vest

U javnom prevozu ovih dana sve više kontrolora. Jedni kontrolišu karte, drugi prevoznike. Sekretar Sekretarijata za javni prevoz Jovica Vasiljević rekao je da klime u vozilima GSP-a moraju da budu uključene kada je spoljna temperatura 25 stepeni. Od 1. do 6. jula na 115 linija Sekretarijat za javni prevoz kontrolisao je popunjenost vozila i koliko putnika nosi masku

Vasiljević je, gostujući u Beogradskoj hronici na RTS, rekao da je uvek nezadovoljan rezultatima kontrole ako nešto nije u redu, posebno ako klime nisu ispravne ili ne rade.

- Intenzivnu kontrolu rada prevoznika sprovodimo od marta 2019. godine i u kontinuitetu u pojedinim vremenskim periodima tokom godine izlazimo na teren i pojačano kontrolišemo. Za ove tri godine naplatili smo preko 25 miliona dinara kazni prevoznicima, oko 17 odsto su kazne za neispravnost i nefunkcionalnost klima-uređaja - rekao je Vasiljević.

Odgovarajući na pitanje da li klime u vozilima javnog prevoza moraju raditi na minimumu, Vasiljević kaže da je tako bilo do pre nedelju dana, kada je zamenik gradonačelnika inicirao da se na sastanku Gradskog štaba za vanredne situacije poništi ta odluka.

Kako kaže, odluka je poništena i oni sada primenjuju Odredbu o javnom prevozu putnika, koja kaže da kada je spoljna temperatura 25 stepeni – klime u vozilima moraju biti uključene.

Istog trenutka preko sistema svim vozačima javljamo da je temperatura 25 stepeni i da moraju da uključe klimu, dodaje Vasiljević.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Klima kada je napolju + 25 stepeni
Kako se kontrolišu vozila

Što se tiče kontrole, situacija je bolja nego prošle nedelje, od građana čujemo da su vozila rashađenija. Za tri dana pregledali smo 550 vozila, kaže Vasiljević.

Kontrolu ne najavljujemo, kaže on.

- Legitimišu se vozači, ugovorom je difinisano kako kontrolišemo, svi zaposleni imaju svoje legitimacije, pa se predstave vozaču kada uđu da obave kontrolu: da li postoji neko sedište koje je polomljeno, da li su rukodržači polomljeni, da li vozač nosi uniformu, a važno je da vozila budu rashlađena - kaže Vasiljević.

Moram da naglasim da je u toku zamena kompletnog rashladnog sistema na 200 autobusa "solaris" u GSP-u. Oni će promeniti 1,5 kilometara creva, ukazao je sekretar.

- Rekonstruiše se ceo sistem. To posle devet godina rada više nije samo servis, a kompresor klime je u motorskom prostoru. To će biti vrlo brzo rešeno. Imaće 500 autobusa GSP-a sa ispravnim klimama - kaže Vasiljević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set