• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/kaldrma.rs

25.05.2022

17:30

SAMO U BEOGRADU! KRENEŠ ULICOM MEŠE SELIMOVIĆA, SKRENEŠ DESNO, TU JE BRANKO ĆOPIĆ, ODMAH PORED PUPUN, PA.. Čekaju vas Beket, Rable, Bulgalov...

printscreen

Beograd

SAMO U BEOGRADU! KRENEŠ ULICOM MEŠE SELIMOVIĆA, SKRENEŠ DESNO, TU JE BRANKO ĆOPIĆ, ODMAH PORED PUPUN, PA.. Čekaju vas Beket, Rable, Bulgalov...

Podeli vest

Malo beogradsko naselje poslednjih godina postaje sve popularnije mesto za život. Mirijevo leži na jednom od beogradskih brda i krase ga ulice prepune zelenila, a tek nazivi ulica..

Koji bračni par ili ljubitelj istoimene skadarlijske kafane ne bi voleo da živi u ulici Dva bela goluba. Zvuči romantično, zar ne?

Ukoliko se kojim slučajem nađete u Mirijevu, imaćete prilike da prošetate ulicama koje nose ovakve neobične nazive. Ovo malo beogradsko naselje krije ulice koje svoja imena nose po velikanima: Meše Selimovića, Pupinova, Milića od Mačve, Branka Ćopića,ali i Mihaila Bulgakova, Semjuela Beketa, Rableova... Nije neobično i da naiđete na ulicu Vitezova Karađorđeve zvezde, imenovanu po čuvenom odlikovanju ili na ulicu Matice srpske, čuvene institucije. 

Da li su  Mirijevci ljubitelji klasične muzike i Mocarta to ne znamo, ali žitelji tri mirijevske ulice moglo bi se reći da jesu. Ako već ne možete da svoje gnezdo svijete u ulici Dva bela goluba pokušajte sa Čarobnom frulom.

Foto: Pixabay

Čarobna frula
 

Ova mala ulica na Mirijevu nosi ime po čuvenoj operi bajkovitog naziva. Operu je komponovao Mocart, čija je ulica tu odmah iza ćoška. Ulica Čarobne frule spaja Mocartovu i Elvirinu ulicu. U komšiluku je još i Figarova i Ulofa Palmea. 

Zbog niza kuća i zgrada koji su odvojeni od kolovoza, ulica Čarobne frule više podseća na pešačku stazu nego na ulicu. Odvojena je čak i od pogleda na obližnje groblje.

Do ulice čarobnog naziva teško da ćete moći da dođete ako pratite google maps. Moći ćete da dođete samo do Elvirine ulice koja je greškom označena kao Čarobne frule, i sva je u znaku pogrebnih usluga zbog obližnjeg groblja.

Nije slučajno što ova ulica baš ima izlaz na Mocartovu. Čarobna frula je Mocartova opera sa kraja 18.veka i inspirisana je prosvetiteljstvom.

Glavna ideja dela koncipirana je tako da je protivnik Kraljice noći Sarastro, koji predstavlja vladara iz doba prosvetiteljstva. Racionalno poimanje sveta ovde zamenjuje religijsko, kojem je prethodio haos. Na kraju zemlja postaje rajsko kraljevstvo, gde su smrtnici i bogovi potpuno ravnopravni.

Kada je reč o Figarovoj ulici, ona je još skrivenija, a inspiracija za naziv bila je još jedno delo Volfganga Amadeusa Mocarta - Figarova ženidba.

Ova komična opera u četiri čina jedno je od najpoznatijih i najizvođenijih Mocartovih dela u svetu. U njoj se pojavljuju sluge Figaro i Suzana, koji imaju nameru da se venčaju, ali grof Almaviv želi da pridobije Suzanu. 

Na kraju, ostaje i pitanje – ko je u celom ovom kvartu Elvira. Odgovor je već jasan: Mocartov Koncert za klavir 21 se zove – Elvira Madigan.

Bajkovito ili ne, kupci stanova i kuća itekako obraćaju pažnju na ovakve detalje, pa pored naziva ulice na cenu stanova zna da utiče i kućni broj.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Priština ubija dijalog!
Politika

Priština ubija dijalog!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da Priština ubija dijalog, kao i da je glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi u sredu u Briselu odbio da razgovara o svim temama.

03.07.2024

12:27

'Ne obmanjujte javnost' - Vučić upitao crnogorsko rukovodstvo: Da li je rezolucija o Jasenovcu bila moja ideja?
Politika

'Ne obmanjujte javnost' - Vučić upitao crnogorsko rukovodstvo: Da li je rezolucija o Jasenovcu bila moja ideja?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ljudi iz crnogorskog rukovodstva govore stranim predstavnicima da je rezolucija o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu doneta pod pritiskom Beograda i upitao predsednika Crne Gore i predsednika Vlade te zemlje da li ih je ikada pozvao telefonom da vrši pritisak na njih i da li je ta rezolucija bila njegova ideja.

03.07.2024

12:12

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set