• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

03.11.2020

11:45

SVE PROLAZI, SAMO SE FIĆA VOLI VEČNO Markovići 10 godina sređuju popularne automobile i stalno imaju nove mušterije (FOTO)

Vesti

SVE PROLAZI, SAMO SE FIĆA VOLI VEČNO Markovići 10 godina sređuju popularne automobile i stalno imaju nove mušterije (FOTO)

Podeli vest

Nišlije Bratislav i Ivan Marković i njihov otac Mile imaju zanimljiv i koristan hobi - sređuju stare automobile "zastava 600" i "zastava 750", popularne "fiće", a iz njihove automehaničarske radionice godišnje izađe u proseku jedan kompletno sređen "fića" za koga i sada ima zainteresovanih kupaca.

Bratislav Marković kazao je za agenciju Beta da su stare "fiće" počeli da popravljaju i sređuju pre deset godina, kada su jedan takav automobil sredili za sebe.

"Otac i ja smo jedan automobil popravili i kompletno sredili za vožnju, a onda je i brat poželo svog 'fiću', pa smo zajedno sredili još jedan za njega. Nakon toga su to čuli naši prijatelji pa su i oni zatražili da im sredimo po jednog 'fiću' i tako je to krenulo dalje", objasnio je on.

Prema Markovićevim rečima, godišnje im pođe za rukom da kompletno srede jedan automobil, ali se i ne žure jer žele da "sve bude kako treba", jer kako je dodao taj posao za njih predstavlja ljubav, a ne obavezu.

Foto: Beta/Biljana Ljubisavljević

"Potrebno nam je puno vremena za sređivanje 'fiće', jer tu ima puno zanatskog rada. Kada neki deo ne možemo da nabavimo u našoj zemlji ili Italiji, moramo da ga napravimo, a za to utrošimo često ceo jedan dan", izjavio je Marković.

On je kazao da stare "fiće" pronalaze i kupuju uglavnom po preporuci poznanika, a prodaju ih ljubiteljima oldtajmera.

"Naši kupci su uglavnom iz Srbije, mada smo jedan automobil prodali i u Francuskoj, a jedan u Švajcarskoj. U inostranstvu postoji interesovanje za ovako sređene 'fiće', ali prepreku kupcima predstavlja to što naša zemlja nije u Evropskoj uniji. Da smo u Sloveniji, recimo, verovatno bi sve automobile prodali kupcima u Evropi", rekao je Marković.

Mile Marković izjavio je za agenciju Beta među kupcima "fića" ima i starijih i mlađih ljudi.

Foto: Beta/Biljana Ljubisavljević

Kazao je da su kupci uglavnom naši ljudi u inostranstvu koji imaju para da sebi priušte zadovoljstvo da kupe oldtajmer.

"Mladima je 'fića' zanimljiv jer su dosta slušali o tom automobilu, a više se ne proizvodi, dok starije vezuju emocije jer su taj automobil vozili u mladosti", naveo je Marković koji iza sebe ima bezmalo 50 godina automehaničarskog staža.

On je kazao da jedan "fića", nakon kompletnog sređivanja u njihovoj radionici, može da se vozi kao da je nov kupljen u fabrici u Kragujevcu.

"Mi 'fiću' koristimo za gradsku vožnju, a imamo druge automobile koje koristmo za dalja putovanja. Mogli bi svakako da i za vožnju po gradu nabavimo druge automobile, ali jednostavno volimo 'fiću'", izjavio je Marković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
petrovic ranko

pre 3 godine

Ponudio sam Kadet 1200 benzin star 33 goine na "mobileDE" javilo se preko sto interesenata iz Nemačke.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set