• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

24.04.2022

14:14

Ivana i Jana polupale sva jaja! Žena prvi put šampion u istoriji "Tucanijade"!

Informer/V.N.

Vesti

Ivana i Jana polupale sva jaja! Žena prvi put šampion u istoriji "Tucanijade"!

Podeli vest

Ivana Prodanović (22) iz Mokrina prva je žena šampion Svetskog prvenstva u tucanju farbanim uskršnjim jajima koje se ove godine održalo 32. put. Njeno jaje bilo je tvrđe od Milana Mihajlovića iz Bjeljine, dok je nekadašnji pobednik „Tucanijade“, Ivan Dilber, zauzeo treće mesto

 

Atmosfera neizvesnosti u takmičenju za najtvrđe uskršnje jaje ključala je Varoškim trgom u centru Mokrina do proglašenja pobednika. Od 16 superfinalista sa prikrivenim nervoznim osmehom, veliko očekivanje obistinilo se samo jednom-i to ženi, dvadesetdvogodišnjoj Ivani Prodanović.

Uz ozbiljan izraz lica takmičara i žirija, fokusirani na važan čin, u deliću sekunde sve je bilo poznato. Ivanino pobedničko jaje  presečeno je posebno izrađenom sabljom na pola, čime je i dokazana njegova ispravnost i kokošije poreklo. 

Foto: Informer/V.N.

Ivana Prodanović

Prema pravilima pojedu ih pobednik i predsednik žirija. Iza nje stoji čitav tim Mokrinčana, od oca do uigranih učesnika ovog prvenstva koji nisu štedeli ni vreme ni zube, da o njih kucnu preko stotinu jaja.

- Presrećna sam i zbunjena, kao prva žena koja je pobedila na prvenstvu, nastavljam porodičnu tradiciju. Nije mi prvi put da se takmičim, prethodni je bio 2017. godine.  Tata je birao jaja i farbao - kaže Ivana.                

Dok joj oči sijaju, strpljivo pozira sa peharom i pobedničkim jajetom, a na licu joj se vidi istinska sreća, jer nije mala stvar imati još jednu titulu u porodici.

Foto: Informer/V.N.

Pehari

Oni bolje upućeni u prilike i stroga pravila takmičenja znaju da je ući u superfinale znak da si prošao selekciju gušću od sita, pod budnim i oštrim okom žirija Akademije i Instituta za biranje tvrdih jaja koji i najmanji pokušaj podvale osujete bez izuzetka i greške.

Za 32. godine, koliko postoji takmičenje, pobednik samo 4 puta nije bio iz Mokrina.

Mokrin za Uskrs poseti više hiljada ljudi iz Srbije, regiona i sveta. Prethodne dve godine usled pandemije nije bilo tako, ali dolaze ovde takmičari čak iz Švedske, Novog Zelanda, Južnoafričke republike, Kanade, Rusije, a odnedavno učestvuju i Kinezi koji žive i rade u Kikindi.

Foto: Informer/V.N.

Rečenica „sreća je u malim stvarima“, za Mokrinčane nije floskula. Biti ponosni vlasnik najtvrđeg jaja na svetu i to na prvenstvu koje se svake godine održava na Uskrs, ima posebnu simboliku i značaj za meštane poznatog sela na severu Banata. 

Ofarbaju 200.000 jaja

Vredni domaćini u Mokrinu ofarbaju za praznik oko 200.000 uskršnjih jaja, dok se za takmičenje svake godine prijavi od 150 do 200 ljudi.

- Mokrin ima oko 2.000 domaćinstava, a u svakom se za  Veliki petak ofarba oko 100 jaja. Želimo da pokažemo celom svetu zašto je najradosniji hrišćanski praznik najlepši upravo u Mokrinu - kaže predsednik takmičarske komisije Živica Terzić.

Foto: Informer/V.N.

Takmičari od malih nogu 

Superfinalu prvenstva prethodi zabavno i opuštajuće takmičenje u juniorskoj konkurenciji, najslađi deo uskršnje manifestacije. Njih se i ove godine prijavilo oko 150 i znalački vešto, prema svim pravilima, pobedu je odnela desetogodišnja  devojčica Jana Jurić iz Mokrina.

- Ove godine sam počela da se takmičim, a komšija je birao jaja za prvenstvo. Jako je lepo biti svetska prvakinja, mnogo sam uzbuđena. Takmičiću se i dalje - kaže Jana.

Foto: Informer/V.N.

Jana Jurić, pobednica juniorka

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame! (VIDEO)
Live TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame! (VIDEO)

Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.

27.07.2024

22:05

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

Mesečni horoskop za avgust! Retrogradni Merkur će nas dovesti do ludila - 4 znaka neka se spreme za kosmički cunami
HAOS

Mesečni horoskop za avgust! Retrogradni Merkur će nas dovesti do ludila - 4 znaka neka se spreme za kosmički cunami

Na nebu su retrogradni Saturn, Neptun, a uskoro će im se pridružiti i Merkur (5. avgust), tako da je pred nama konfuzan mesec u kojem lako možemo da se prevarimo u proceni. Mars je u Blizancima do 5. septembra, tako da ćemo biti svedoci brzih reakcija, ishitrenih poteza i učestalih rasprava. Retrogradni Merkur krenuće u Lavu i vratiće se u Devicu, tako da će imati negativno dejstvo na sve znakove, a naročito za Device, Ribe, Blizance i Strelčeve.

28.07.2024

06:40

JOŠ Magazin VESTI

Džet set