• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.07.2024

12:13

Patrijarh Porfirije o stradanju Srba u selu Velika: Ne sudimo nikome, sabrali smo se da se pomolimo!

Tanjug/Marko Đoković

Politika

Patrijarh Porfirije o stradanju Srba u selu Velika: Ne sudimo nikome, sabrali smo se da se pomolimo!

Podeli vest

Patrijarh Porfirije boravi u manastiru Đurđevi Stupovi u Beranama, kako bi se sa okupljenim vernicima pomolio i odao počast stradalima u selu Velika i gornjepolimskim selima, koje su pre 80 godina, na današnji dan, masakrirali pripadnici 7. SS dobrovoljačke brdske divizije Princ Eugen koje su činili Hrvati i Nemci i 21. SS brdske divizije Skenderbeg koje su činili Albanci.

Izrazio je zadovoljstvo što je ponovo sa narodom u Crnoj Gori, ukazujući da je njegova poseta nije predmet osude zločinaca, već molitvenog sećanja na postradale.

- Braćo i sestre, dolazili smo i dolazićemo uvek sa radošću i ovog puta ne manjom. Međutim, povod zbog kojeg smo ovog puta došli jeste molitveno sećanje na mučenike veličke koji su pre 80 godina postradali. Došli smo da se molitveno setimo njih i da se njima pomolimo, da opet ispovedimo Hrista znajući šta, kako i gde je bilo toga dana. Znajući da su italijanski okupatori ovde od naših komšija i naših zemljaka muslimana osnovali muslimansku miliciju, koja se posle pada Italije odmah prestrojila i usmerila ka novim okupatorima, fašistima i Nemcima, i znamo da je te 1944. godine za samo dva sata na najstrašniji način ubijeno 564 pravoslavna života; 154 su bili deca mlađa od 15 godina, a među njima jedanaestoro koji još nisu bili rođeni, koji su iz majčinih utroba bili izvađeni i zajedno sa svojim majkama usmrćeni. Nije li to Golgota, jedan kamičak Golgote i raspeća kroz koje naš narod vekovima prolazi - rekao je patrijarh.

Egzekutori i zločinci, ukazuje poglavar SPC, nalaze na smetlištu istorije i u krajnjoj tami nečoveštva.

- Mi smo došli da ne zaboravimo one koji su postradali, da se njima pomolimo, da mi budemo bolji, znajući da oni mučenici sveti Božji, nalazeći se u naručju Božjem u blizini Božijoj svima i uvek upućuju one Jevanđeljske reči - oprosti im Bože jer ne znaju šta čine – jer to njih degradira, zločince i egzekutore, a mučenike čini učesnicima u sastradavanju Gospoda da bi dao život večni - poručio je patrijarh.

Pojašnjava da nema logočnog odgovora zašto je neko trebalo da strada samo zato što je Srbin, ali da su ljubav, praštanje i molitva jedini put ka slobodi i carstvu nebeskom.

- Zašto nepravda? Oni koji su nevini, samo zato što su pravoslavni Srbi, treba da stradaju. Tu nema logičkog odgovora. Jedini izlaz je Gospod Isus Hristos a u njegovom raspeću se sadrži trijumf i pobeda, pobeda Carstva Božjeg, pobeda ljubavi Božje. U tom susretu dvaju ljubavi, i odnos prema svakog lepoti i nepravdi i nevolji. To je put našeg uzrastanja i našeg preobražaja. Zato, moleći se svetim mučenicima, moleći se svi zajedno, budimo istinski pravi Hrišćani. Da reč Jevađelja bude naš život, svakodnevica. To nas čini slobodnim ljudima, to nas oslobađa straha, frustracije, podjele unutar sebe a onda i podjela među nama. Crkva je telo Hristovo. To kažu apostoli. To znamo i da kada učestvujemo u svetoj liturgiji, mi smo jedno, na to smo pozvani - podvukao je patrijarh.

Pozvao je narod da bude jedno u vrlini i dobru kako bi nestale sve granice i podele među njima.

- Budimo jedno u dobru, veri i vrlini pa će sve naše podele, granice, nesporazumi i suprotnosti pa i oštre reči ostati mehur od sapunice, nestaće i rasejaće se kada se u Hramu Božjem pričešćujemo jednim Telom i jednom Krvlju. Tada ćemo shvatiti da nema Grka ni Jevrejina, nema slobodnog ni roba ni gospodara - poručio je patrijarh.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame! (VIDEO)
Live TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame! (VIDEO)

Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.

27.07.2024

22:05

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija