• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G.R.

11.03.2023

19:06

VLASNIK LIVNICE JEREMIĆ U KUĆI HEROJA SA KOŠARA! Na mestu ukradene zasijaće nova Srđanova bista, MAJCI DRAGOSLAVI BOL DA UBLAŽI (VIDEO/FOTO)

G.R.

Vesti

VLASNIK LIVNICE JEREMIĆ U KUĆI HEROJA SA KOŠARA! Na mestu ukradene zasijaće nova Srđanova bista, MAJCI DRAGOSLAVI BOL DA UBLAŽI (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Boban Jeremić, vlasnik Umetničke livnice Jeremić iz Beograda danas je posetio Dragoslavu, majku heroja sa Košara Srđana Stančetića, čija je bronzana bista ukradena sa groblja u Banovom Polju kod Bogatića.

Upoznao je majku junaka 63. padobranske brigade, koji je za Srbiju dao život u svojoj 24. godini tokom sukoba sa šiptarskim teroristima 28. jula 1998. godine. On je potvrdio da će ispuniti obećanje dato istog dana kada je Informer objavio da je bista ukradena.

Foto: G.R.

 

- U našoj livnici ćemo besplatno uraditi novu bistu. Na taj način želimo da pomognemo Srđanovoj majci i umanjimo njenu bol zbog gubitka sina, kao i posle ovog sramnog događaja zbog kojeg se potresla. Pogodilo me sve i ne mogu da verujem na šta su pojedinici spremni i šta su u stanju da urade - rekao je Boban prilikom susreta sa staricom i obećao da će najkasnije za mesec dana ponovo doći da postavi novu bronzanu bistu.

Inače, bista koja je ukradena takođe je izlivena u livnici "Jeremić" 1999. godine, na godišnjicu Srđanove smrti. Bobanov pokojni otac je tada porodici Srđana Stančetića poklonio gipsanu maketu koja ju Dragoslava čuvala u sobi sa fotografijama svog sina i medaljama koje je osvajao na vojnim sportski takmičenjima. Dragoslava je uzbuđeno i pažljivo sa makete skinula medalje i pomogla Bobanovom kolegi Vladanu da je spakuje, jer će po njoj u livnici ponovo biti urađena ista bista.

Foto: G.R.

 

- Svaki put kada sam išla na groblje da sinu zapalim sveću uvek sam prvo celivala bistu. Blistala je i sijala, a kada sam u ponedeljak videla da je nema, osim što sam bila u šoku pomislila sam kako ću opet otići kad biste nema tamo. Hvala vam do neba. Znam da je moje hvala malo u odnosu na to šta ćete vi učiniti za mene, ne znam kako još da vam se zahvalim. Mladi ste, vredni i čestiti i neka vas zdravlje i sreća služe u životu - poručila je majka Dragoslava u emotivnom susretu sa mladim vlasnikom Livnice.

Ulica u Bogatiću niosiće Srđanovo ime

Na plemenitom gestu Bobanu Jeremiću su čestitali i zahvalili se Milan Damnjanović, predsednik opštine Bogatić i Igor Berić, predsednik organizacije boraca. On je podsetio da je na sednici Skupštine opštine odlučeno da ulice Gliše Maletića i Drinska ubuduće nose ime heroja sa Košara Srđana Stančetića.

Foto: G.R.

 

- Trudimo se da sačuvamo sećanje na Srđana i druge heroje. Nadam se da će vrlo brzo odluka Skupštine opštine Bogatić o preimenovanju dela Ulice Gliše Maletića i Drinske, u kojima je Srđan živeo, da bude sprovedena u Republičkom geodetskom zavodu i da ćemo uskoro i zvanično postaviti postavili table sa njegovim imenom - rekao je Damnjanović. On je dodao da će lokalna samouprava podržati humani poduhvat Bobana Jeremića i finansirati troškove montaže nove biste Srđana Stančetića.

Bistu heroja prodali za 10 hiljada?!

Za ukradenu bistu lopovi su, po cenovniku otkupljivača sekudnarnih sirovina, mogli da dobiju najviše 10.000 dinara. Vandalski čin krađe biste i pomisao da će biti isečena i istopljena naišli su na osudu javnosti i saboraca Srđana Stančetića koji su posetili majku Drgoslavu.

Foto: G.R.

 

Njenu veliku tugu i bol zbog gubitka sina prvenca pre 25 godina i sada posle skrnavljenja njegovog groba, ublažio je gest mladog vlasnika Livnice Bobana Jeremića, koji je i ranije nekoliko puta pokazao humanost i solidarnost tako što je donirao nove biste nakon što su ukradene.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zabrinuti

pre 1 godinu

Svetogrđe, nemam reci kako lopove opisati, nazvati, kada idu po grobljima i kradu. Da li ce pravosuđe da ih kazni, ili ce dobiti 30 dana pritbora, znacemo. Ali bi trebalo ovo hitno uvesti u zakon, bar 10 godina bez pomilovanja, pa neka dobro razmisle Nisu u Iranu uzalud odlucili odseci ruku, pa ti kradi!!!

Čarapan

pre 1 godinu

Gospodin vlasnik otpada bi najpajpametnije i najljudskije trebao da stavi prst na čelo i da se zapita šta prvo otkupljuje i šta seče .E sad dali vlasnik otpada ima petlju ako već nema mozga da je vrati ...

Gradjanin

pre 1 godinu

Ko je bistu otkupio, ime otpada, njegovo ime i prezime?

vuk

pre 1 godinu

moraju se poceti kaznjavati vlasnici otpada odnosno otkupljivaci...kada ne bude niko kupovao ukradeno onda se nece ni krasti

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set