• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/G. R.

24.05.2024

13:11

Književnik u belom mantilu: Šabac se odužio dr Lazi

G.R.

Vesti

Književnik u belom mantilu: Šabac se odužio dr Lazi

Podeli vest

U čast dr Laze Lazarevića, čije ime nosi Opšta bolnica u Šapcu, u ovom gradu su se na 46. stručno-medicinskom skupu pod nazivom "Lazini dani" okupili lekari i poštovaci njegovog književnog rada.

U čast dr Laze Lazarevića, čije ime nosi Opšta bolnica u Šapcu, u ovom gradu su se na 46. stručno-medicinskom skupu pod nazivom "Lazini dani" okupili lekari i poštovaci njegovog književnog rada.
Primarijus dr Ljiljana Stanimirović, predsednica podružnice Srpskog lekarskog društva u Šapcu rekla je da Laza Lazarević zavređuje mnogo više od dvodnevne manifestacije jer je za kratko vreme koliko je živeo (1851 - 1891) ostavio neprocenjiv doprinos medicinskoj nauci i književnosti.

- Ostavio je "Lazarevićev znak" u oblasti neurologije i psihijatrije i književna dela inspirisana njegovim životom i iskustvima na kojima se i danas može učiti. Ove godine u naučnom delu manifestacije zastupljene su teme iz različitih oblasti, a akcenat je na kardiologiji i internoj medicini, a drugi deo je posvećen književnom stvaralaštvu Laze Lazarevića - rekla je doktorka Stanimirović.

 

Foto: G. R.

Lekari šabačke opšte bolnice ispred spomenika dr Lazi Lazareviću

 

Direktor Opšte bolnice u Šapcu dr Slobodan Popović podsetio je da je Laza Lazarević posle završenih studija medicine u Berlinu kao lekar radio svega 11 godina i za to vreme se dokazao kao izuzetan lekar naučne medicine, a istovremeno ostavio neizbrisiv trag u književnosti kao začetnik realizma.

- Bio je književnik u belom mantilu i neprikosnoven na oba polja. Na ovom skupu pod njegovim imenom okupljaju se stručnjaci sa najviše znanja i iskustva, ali i mladi lekari koji imaju priliku da dosta nauče - rekao je dr Popović.
Osim što bolnica i jedna ulica nose ime Laze Lazarevića i manifestacija "Lazini dani", velikanu ovog grada i srpske nauke i kulture u Šapcu je podignuto spomen obeležje u Gospodar Jevremovoj ulici, ispred kuće u kojoj je živeo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set