• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

08.06.2024

21:58

Bitka na Đetinji! Počeo Evropski Kup i Državno prvenstvo Srbije u raftingu (FOTO)

Z.G.

Vesti

Bitka na Đetinji! Počeo Evropski Kup i Državno prvenstvo Srbije u raftingu (FOTO)

Podeli vest

U Užicu na reci Đetinji danas je počeo Evropski KUP i Državno prvenstvo u raftingu. Učestvuje 15 ekipa iz Srbije, Crne Gore, BiH, Severne Makedonije, Bugarske, Hrvatske i Ukrajine.

Ekipe se u dva dana takmiče u slalomu i spustu. Uglavnom su muške ekipe, ima i mešovitih i jedna ekipa mladih devojaka od 15 do 18 godina.

Boris Purjakov, predsednik Rafting saveza Srbije i potpredsednik Svetske rafting federacije, rekao je da ne bi mogli da organizuju ovo lepo i kvalitetno takmičenje bez podrške grada Užica.

- Imamo divno vreme, imamo divnu reku, imamo divan kanjon i vi koji ste prvi put ovde bićete, nadam se, zadovoljni kao što su bile ekipe na prošlom Evropskom kupu koji smo održali ovde. Pre svega, zahvalio bih se našim prijateljima iz Ukrajine, koji su prešli preko 2.000 km da bi bili u Užicu, a tu su naši prijatelji iz Hrvatske, Bugarske, Crne Gore, Makedonije i drugi. Ovde imamo idelane uslove.

Foto: Z.G.

 

 

U Srbiji nemamo nijednu bolju lokaciju što se tiče grada, vode i brane. Imali smo u Zubinom potoku kvalitena tkamičenje, kao i u Nišu, ali Užice ima velike potencijale – rekao je Purjakov na otvaranju.

Takmičare je pozdravio većnik Srđan Nedeljković, koji je rekao da se nada da će ova manifestacija postati tradicionalna.

Na takmičenju učestvuje i reprezentacije Srbije.

- Ovde sam drugi put i drago mi je da polako prelazi u tradiciju, a nadam se da će izrasti i dobiti Evropsko i Svetsko prvenstvo. Sada će dati sve od sebe da postignemo dobar rezultat. Ovo je ujedno i priprema za Evropsko prvenstvo koje se održava iduće sedmice u Bosni – rekao je srpski reprezentativac Pavle Stanković.

Foto: Z.G.

 

 

Takmičar Ivo Dimitrov iz Bugarske kaže da je Užice lep kraj, da je Đetinja lepa reka, a Mateš Karica iz jedne od dve Hrvatske ekipe kaže da je jaka konkurencija.

- Druga ekipa iz Hrvatske su profesionalni veslači, a i jaka je konkurencija. Prvi put sam ovde i očekujem dobru zabavu. Biće ovde dobra prrprema za Evropsko prvenstvo u Konjicu. Nismo trenirali, malo nizak je vodostaj, ali ćemo dati sve od sebe da prođemo dobro - rekao je Mateš.

Foto: Z.G.

 

Među takmičarima je ekipa devojaka od 15 do 18 godina.

- Od marta sam u ovom sportu. U junu prošle godine sam probala ovaj sport i jako mi se svidelo. Malo postoji strah, ali znamo da ne može da dođe do povreda, a uške ekipe nam daju podršku. Užice mi se sviđa što kroz nejga prolazi reka. Ne očekujemo mnogo na ovom takmičenju, jer smo jedina ženska ekipa. Ovo mi je prvi put van Dunava da učestvujem na nekom takmičenju – rekla je mlada Ana Marija.

Gordana Krstić iz Pančeva raftingom se bavi od 2006. godine i iza sebe ima 12 takmičenja i nekoliko medalja.

- Rafting je u to vreme bio više turistički. Tih ranih godina počelo je takmičenje sa kapijama i spust. Ovde sam podrška ovoj mladoj ekipi – rekla je Gordana.

Foto: Z.G.

 

 

Dragiša Kuzmanović iz užičkog Sportskog saveza kaže da su prošle godine mnogi bili skeptični, a sami organizatori bojažljivi u organizaciji.

- Uspeli smo da dobijemo poverenje rafting Saveza Srbije i Evropske rafting federacije tako da po drugi put organizujemo ova takmičenja. Veći je broj ekipa nego prošle godine i nadamo se da će biti veće i da ćemo organizovati Evropsko i Svetsko prvenstvo – rekao je Kuzmanović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set