• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B. I.

11.06.2024

12:25

(VIDEO) Kada ga je ugledao, Žarko nije časio ni časa! Spasao ga je sigurne smrti!

B. I.

Vesti

(VIDEO) Kada ga je ugledao, Žarko nije časio ni časa! Spasao ga je sigurne smrti!

Podeli vest

Na obroncima Čigote, Žarko Pantović, čuvar Parka prirode "Zlatibor", zaposlen u JP Srbijašume, naišao je na sasvim neuobičajenu situaciju, kada je na jednom bregu pronašao beloglavog supa zapletenog u žicu.

Sati su ga delili od smrti, ali je spas stigla u pravi čas.
Pticu u nevolji, priča nam Žarko, primetili su gosti jedne obližnje kafane, pa su ga pozvali da pomogne nesrećnoj ptici, ne bi li je izbavio i skinuo sa ivice smrti.

Odmah se uputio iz centra Zlatibora, gde inače i živi, peške u vrleti Čigote, na mesto gde su mu objasnili gde se ptica nalazi.

Sve vreme, kaže, bio je u kontaktu sa kolegama iz Specijalnog rezervata prirode "Uvac", koji se, inače brinu o beloglavim supovima, pomoću čijih je stručnih saveta i pomogao orlu.

- Čim sam mu prišao, primetio sam da je u nevolji već neko vreme. Zaključio sam da je prilikom poletanja zakačio o žicu, kojom je bila ograđena stoka, i njome zamrsio krila, pa odatle nije mogao ni metra - priča nam Žarko.

Foto: B. I.

Ptica je dokačila žicu i zaplela se

 

Naime,sup je neposredno pred poletanje jeo lešinu uginule životinje, pa mu je i poletanje, što bi se u ovom kraju reklo, "sita stomaka", bilo teže nego inače, a žica je još više otežala situaciju.

- Prilikom borbe da raširsi krila, samo ih je još više zamrsio, pa mi nije bilo ni malo lako da mu ih oslobodim za let - dodaje naš sagovornik.


Tokom njegovog spasavanja, nesrećni orao se nije plašio, što bi i bilo uobičajeno, već je bio tako miran, a po Žarkovoj pretpostavci, osetio je da bi mu samo pružio pomoć.
Oslobađanje iz zapletene žice, priča Pantović, trajalo je nepunih sat vremena, a ljubav prema prirodi i životinjama, oslobodila ga je od ikakvog straha.
- Bio je iznemogao i iscrpljen, nije ga mnogo vremena delilo od uginuća, ali opet sve se završilo dobro - kaže Žarko.

I kada je na kraju konačno razmrsio upletenu žicu, kaže, ptica je osetila slobodu, i na svu sreću, sama poletela ka Uvcu i Zlataru.

Odatle je i doletela na Zlatibor, jer im se u kanjonu ove reke, među obroncima planine, i nalazi prirodno stanište.
- Raširenih krila, željnog slobode, pratio sam ga dok nije "zamakao" preko vrhova Murtenice. Eto, sve je opet bilo kako treba, a meni je posebno drago, jer sam bio u prilici da mu pomognem i oslobodim ga - zaključio je Pantović.
 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set