• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.09.2024

09:18

U okviru Filmskih susreta u Galeriji NKC otvorena izložba „Bata u 90 slika" (FOTO)

Informer

Vesti

U okviru Filmskih susreta u Galeriji NKC otvorena izložba „Bata u 90 slika" (FOTO)

Podeli vest

U okviru Filmskih susreta, u Nišu, u Galeriji Niškog kulturnog centra otvorena je izložba "Bata u 90 slika" posvećena velikanu našeg glumišta Velimiru Bati Živojinoviću.

Postavku izložbe čine fotografije iz bogate „Borbine" arhive, a nastala je povodom 90. godišnjice od rođenja velikog glumca, a posetiocima omogućava da Batu Živojinovića upoznaju iz drugog ugla.u saradnji Borbe i porodice Živojinović


Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović istakao je ovom prilikom da se Niš rado seća Bate Živojinovića, kao i da je malo poznata činjenica da je slavni glumac živeo upravo u ovom gradu.
 - Niš je obeležio deo njegove karijere ne samo zato što je on bio stalni posetilac i učesnik niških Filmskih susreta, već i iz razloga što je u svojoj mladosti živeo u Nišu. Dve godine je živeo u Nišu i završavao srednju školu  ovde, zbog čega mu je Niš uvek bio negde u srcu i zato mi je drago da smo danas ovde u galeriji Niškog kulturnog centra i da su u toku Filmski susreti u Nišu. Velimir Bata Živojinović je zaista ostavio veliki trag u Nišu i Niš ga se rado seća - rekao je Pavlović.

Direktor Borbe Andrija Jorgić otkrio je da se pre nekoliko meseci rodila i ideja da se snimi igrani film o Bati Živojinoviću.

- Film bi svakako započeo rođenjem Bate Živkovića koji je došao na svet u jednoj voznoj kompoziciji. Bilo bi zanimljivo kada bi nam Miljko i Jelena oktrili neku pikanteriju iz Batinog života. Ono čemu se radujem najviše, to je da vidimo ko će da iznese tu ulogu Bate Živojinovića. Dosta ulažemo u kinematografiju proteklih godina. Ja se nadam da bi neko mogao, od mlađih glumaca bar, i nadam se tome, da podseti u nekim momentima na Batu Živojinovića. Meni bi srce bilo puno, sigurno i  porodici Živojinović - poručio je Jorgić.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i sin slavnog glumca, Miljko Živojinović.


- Ovo je trenutak da podsetimo starije generacija na vreme kada su u Niš dolazile najveće svetske veličine, kao što su Elizabet Tejlor, Ričard Barton, Hardi Kriger, kada je Niš bio centar jugoslovenske kinematografije. Takođe, nove generacije se na ovaj način edukuju i shvatamo da smo mi stalno deo tog sveta i da ovaj festival i ovaj grad imaju ogromnu tradiciju koju treba održavati i poštovati - naglasio je Živojinović i dodao da ga mnoge fotografije lično dodiruju, ali najdraža mu je ona koja se  nalazi na baneru, gde se njegova sestra Jelena, on i Bata sankaju na Kalemegdanu.


Autor izložbe Elena Stojanović istakla je ovom prilikom da se nada da su napravili dobar izbor fotografija i uspeli da kroz ovu izložbu predstave jedno Batino putovanje kroz njegov život i njegovu karijeru.


- Mi smo se od samog starta se dogovorili da izložba bude putujuća i citiraću Miljka koji je rekao da je Bata bio čovek iz naroda i da na neki način mi kroz ovu izložbu Batu vraćamo u narod - poručila je Stojanović


Izložbu je otvorio Rastko Janković, predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije u prisustvu ministra bez portfelja Novice Tončeva, predsednika gradske Skupštine Igora Novakovića, glumca Andrije Miloševića koji je i umetnički direktor Filmskih susreta u Nišu, glumca Petra Benčine i drugih uglednih zvanica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Tekst koji morate pročitati: Belim lukom na litijum!
Kolumne

Tekst koji morate pročitati: Belim lukom na litijum!

Politički filozof Dragoljub Kojčić poručio je u svojoj kolumni da, umesto da misija opozicije bude doprinos napretku nacije u svakom smislu, od ekonomskog do obrazovnog i kulturnog, ona nas vraća u predracionalno stanje, ne nudeći utemeljenu metodologiju koja bi se primereno bavila litijumom i eventualnim rizicima.

01.09.2024

09:36

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set