• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.12.2023

17:24

Evo kako da lakše pregurate Božićni post: Nutricionisti otkrili najbolji način detoksikacije! (VIDEO)

Informer

Live TV

Evo kako da lakše pregurate Božićni post: Nutricionisti otkrili najbolji način detoksikacije! (VIDEO)

Podeli vest

U novoj emisiji Pre večere, razgovarali smo sa gostima nutricionistima Momčilom Matićem, Ivanom Nikolić Jovanović i Snežanom Kostov o zdravoj ishrani tokom Božićnog posta.

Nutricionista Snežana Kostov navodi da se treba psihički pripremiti za post i da ishrana ne sme da se bazira na lošoj hrani, kao i da treba izbegavati tu hranu, ali i negativne ljude i stres.

- Treba se psihički pripremiti za post i ne treba svoju ishranu bazirati na raznim pekarama i lošoj hrani i bitno je imati tri obroka dnevno. Morate da se klonite loše ishrane, ali i da se sklonimo od stresa i negativnih ljudi, a posebno trudnice moraju da obrate pažnju. Ne preporučujem ljudima da započnu post, ako nisu mirni i ako ne mogu da podnesu drugi način ishrane - objasnila je Kostov.

Foto: Zoran Sinko

Snežana Kostov

 

Nutricionista Ivana Nikolić Jovanović kaže da je psihičko stanje tokom posta veoma bitno, ali i da detoks sokovi trebaju da budu lek za ceo organizam, zbog opasnhi toksina koji se nalaze u našem telu.

- Lako je odoleti lošoj hrani, kada možete psihički da budete jaki da to izdržite tokom posta, ali i u običnim danima. Voće je zdravo, ali treba obratiti pažnju na južno voće, jer ne znamo pravo poreklo tih voćki. Detoks sokovi trebaju da budu lek za ceo organizam, jer su opasni toksini koji se nalaze u našem telu i zato ne mogu toksini samo sokovima da se očiste, već moramo i psihom - kazala je Nikolić Jovanović.

Foto: Zoran Sinko

Ivana Nikolić Jovanović

 

Nutricionista Momčilo Matić ističe da tokom praznika treba pročistiti ceo organizam, kao i da je uzimanje transmasnoća pogrešno.

- Tokom ovih praznika treba pročistiti jetru, želudac i bubrege, a tokom posta treba jesti kvalitetno. Uzimanje transmasnoća je pogrešno, a to su ulja i margarini, posebno treba izbegavati šećer. Post mora da bude ispraćen i odrađen na pravi način - rekao je Matić.

Foto: Zoran Sinko

Momčilo Matić

 

Prema rečima našeg gosta, važno je očistiti organizam detoksikacijom i sokovima od voća zbog opasnosti od raznih masnoća koje mogu da prouzrokuju haos u organizmu.

- Važno je da prvo očistimo organizam detoksikacijom i to sa čistim sokovima od sveže ceđenog voća. Masnoće mogu da prouzrokuju upale u telu i mogu da izazovu haos u našem organizmu. Poenta je uzimati hranu koja uništava masnoće i uzimati prirodne sokove od šargarepe i nara, ali i ribu koja nam donosi jako bitne vitamine - zaključio je Matić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija