• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

27.01.2021

11:01

"ENGLESKA KORONA" STIGLA JE U SRBIJU, MNOGO JE ZARAZNIJA, a evo šta kažu stručnjaci kako treba da se ponašamo?

Društvo

"ENGLESKA KORONA" STIGLA JE U SRBIJU, MNOGO JE ZARAZNIJA, a evo šta kažu stručnjaci kako treba da se ponašamo?

Podeli vest

Žena (64) koja je prošle nedelje doputovala iz Londona zaražena takozvanom 'engleskom koronom', koja se mnogo brže prenosi i opasnija je. Zaražena žena, njen suprug i snaja prebačeni u bolnicu u strogu izolaciju

Opasni mutirani soj koronavirusa stigao je i u Srbiju. Virus je otkriven kod Beograđanke (64) za koju se veruje da se zarazila prošle nedelje u avionu po povratku iz Londona.

- Žena je u Velikoj Britaniji radila kao kućna pomoćnica. Na testu koji je uradila u Beogradu bila je negativna. Bila je u kućnoj izolaciji sa suprugom i snajom kada su se posle tri-četiri dana od dolaska iz Londona pojavili prvi simptomi. Sve troje su otišli u Institut "Torlak", gde im je utvrđeno da su zaraženi takozvanom "engleskom koronom", mutiranim sojem virusa koji je 30 puta zarazniji od postojećeg. Suprug, koji je inače ugostitelj, imao je upalu oba plućna krila. Smešteni su u bolnicu radi praćenja i niko od njih nije životno ugrožen - saznajemo od lekara.

Zbog pojave opasnog virusa svi putnici sa prošlonedeljnog leta iz Londona na kojem je bila i Beograđanka nalaze se u strogoj izolaciji i pod stalnim nadzorom.

Mnogo zarazniji

Domaći stručnjaci smatraju da, iako je mnogo zarazniji, novi soj korone nije smrtonosniji i ne daje težu kliničku sliku. Prema njihovim rečima, nema mesta panici, a apeluju na građane da i dalje poštuju mere - nose maske, drže distancu, dezinfikuju se i, što je najvažnije, vakcinišu se protiv korone!

MASOVNA IMUNIZACIJA 

Vakcinisano više od 206.000 građana

U Srbiji je do ovog trenutka od koronavirusa vakcinisano više od 200.000 građana, a najviše vakcinisanih je u Nišu i Beogradu!

Građani Srbije trenutno mogu da biraju između tri dostupne vakcine - ruske "sputnjik V", zatim "fajzer-biontek" i kineske "sinofarm". Uskoro će moći da biraju između četiri vakcine protiv ovog virusa, jer se očekuje da u našu zemlju stigne i cepivo koju su razvili Univerzitet u Oksfordu i britansko-švedska kompanija "Astra Zeneka".

Virusolog Ana Gligić kaže za Informer da je bilo pitanje dana kada će stići mutirani oblik virusa i kod nas, ali napominje da to neće promeniti tok epidemiološke situacije.

- Prvo da kažem da nema potrebe da se paniči niti da ljudi osećaju strah. Zato što je kovid-19 mutirao u malom delu virusa i neće biti posledica velikih razmera. Najvažnije je da se ponašamo kao i do sada i da se mere poštuju. Takođe, nastaviti i sa vakcinacijom, zato što je ona zaštita i od ovog novog soja. Jedina razlika je da se mutirani virus mnogo brže i lakše prenosi. Klinička slika ne bi trebalo da je teža - objašnjava dr Gligić i dodaje:

- Najveći uspeh je što je on odmah izolovan i sprečeno je masovno širenje. Time je pokazano da je naša zemlja u koraku sa svetom kada su ove analize u pitanju. Ja se nadam da će nakon ove mutacije on polako slabiti, a to već vidimo i po broju zaraženih - kaže naša sagovornica.

Vakcina je spas

Sa njom je saglasan i epidemiolog Radmilo Petrović. Na pitanje da li smo zaštićeni vakcinom od mutiranog oblika korone, on odgovora:

ČINJENICE

Engleska korona

* Gde je izolovana
- Velika Britanija
- Kina
- SAD
- Južna Afrika
- Brazil
- Hrvatska
- Mađarska
- Slovenija
- Austrija
- Rumunija
- Nemačka
- Francuska
- Srbija
* kakva je klinička slika
- ne stvara težu kliničku sliku
* koliko je zarazna?
- brže i lakše se širi
- 30 puta zaraznija od vodećeg soja virusa

- Od početka imunizacije od kada je sveta i veka, imunitet se stiče tek kada primite obe doze vakcine. Koja god da je bolest u pitanju. To pravilo važi i kod korone. Zaštićeni ste kada primite revakcinu nakon 21 ili 28 dana u zavisnosti koje cepivo dobijete. To jasno govori da možete i da se zarazite ukoliko se ne čuvate posle prve doze - objašnjava naš poznati epidemiolog.

Evropa pod ključem, nestaju im i vakcine

U Holandiji je ovog vikenda prvi put uveden policijski čas posle 75 godina kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa u trećem talasu. Prema odluci vlade, građanima je uvedeno ograničavanje kretanja, i to od petka u 21 čas do ponedeljka u 4.30 sati. Ništa bolja situacija nije ni u ostalima zemljama Evrope i sveta koje su pooštrile mere na graničnim prelazima, ograničile kretanje stanovnika, a neke čak i obustavile letove iz "crvenih zona" sve zbog pojave mutiranog virusa. Pored "zaključavanja", mnoge države muku muče i sa nabavkom vakcina. Posebno kritična situacija je u Sloveniji i Hrvatskoj, koje zbog kašnjenja pošiljki nemaju dovoljno vakcina da zaštite stanovništvo s drugom dozom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!
Live TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!

Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.

27.07.2024

22:05

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)
Live TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.

27.07.2024

19:43

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija