• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.02.2021

15:11

Telenor: Junajted grupa neistinama želi da zadrži dominaciju

Društvo

Telenor: Junajted grupa neistinama želi da zadrži dominaciju

Podeli vest

Akcionar PPF grupe, koja je vlasnik kompanije Telenor, Ladislav Bartoniček reagovao je danas na, kako kaže, nepouzdano i netačno izveštavanje medijske kuće N1 o saradnji između Telekoma i Telenora i ocenio da Junajted grupa, u čijem je vlasništvu SBB i N1, želi da zadrži svoju dominaciju na tržištu

- Nakon još jednog nepouzdanog i netačnog izveštavanja medijske kuće N1, moj jedini zaključak je da je interes Junajted grupe da pokrene i podstakne tržišni rat u Srbiji. To nije ni u čijem interesu, a najmanje korisnika. Kategorično negiramo sve navode N1 koji su emitovani od 25. januara nadalje - rekao je Bartoniček, a saopšteno iz Telenora.

Ističe da Junajted grupa radi u suprotnosti sa osnovnim principima slobodnog tržišta i uveren je, kaže, da ključni motiv "serije lažnih optužbi" leži u činjenici da je Srbija izuzetno važna regija za Junajted grupu, kao i u zabrinutosti po bilo kom pitanju koje bi vodilo gubitku njihove stabilnosti ili finansijske predvidljivosti.

Foto: zastitnik potrosaca

U saopštenju Telenora navodi se da netačnost izveštavanja N1 koje je usmereno protiv Telenora Srbije i PPF grupe ne predstavljaju ništa drugo sem "toksičnih napada konkurenta".

Iz Telenora smatraju da SBB brani svoju dugogodišnju dominantnu poziciju (sa 46,1 odsto tržišnog učešća) na tržištu distribucije medijskih sadržaja u Srbiji, vršenjem pritiska na nezavisna regulatorna tela sa ciljem da se Telenor i drugi potencijalni konkurenti eliminišu u ovoj oblasti.

Telenor u Srbiji namerava, ističe se u saopštenju, da kreira ponudu koja je drugačija od postojeće i da u nju uvrsti sadržaje različitih provajdera, uključujući i sadržaj Junajted grupe.

Međutim, iz te kompanije kažu da je Junajted grupa odbila njihov inicijalni predlog za komercijalnu saradnju.

Foto: Promo



Uprkos tome, iz Telenora izražavaju nadu da će u budućnosti Junajted grupa biti spremna da im ustupi prava emitovanja njenog medijskog sadržaja, po komercijalnim uslovima.

Naglašavaju da Telenor Srbije nema nikakav drugi plan osim da proširi svoje poslovanje kao novi i jak pružalac usluga na tržištu širokopojasnog pristupa interneta i distribucije TV sadržaja.

Iz Telenora ocenjuju da je SBB politizovao vrlo standardni poslovni ugovor između Telenora Srbije i Telekoma Srbije.

Ukazuju da je taj sporazum sastavljen na osnovu svih zakona i regulative u Srbiji i dostavljen nadležnom regulatornom telu Srbije na odobrenje.

PPF i Telenor su uvereni da taj, kako navode, očigledni pokušaj uticaja na ishod procesa neće ometati njihov rad i da će Komisija za zaštitu konkurencije doneti odluku nezavisno od daljih spoljnih pritisaka.

Takođe, PPF grupa i Telenor oštro kritikuju i protive se taktikama Junajted grupe, koja, kako kažu, zloupotrebljava položaj koji ima kao vlasnik medijske kuće N1, vršeći uticaj na uređivačku politiku zarad sopstvene komercijalne dobiti.

PPF grupa i Telenor pozivaju srpsku medijsku zajednicu da preispita te tvrdnje i uveri se da Junajted grupa krši vrednosti, norme i zakone na kojima se temelji medijska sloboda.

PPF grupa, koja je vlasnik Telenora, investira u više tržišnih segmenata kao što su finansijske usluge, telekomunikacije, biotehnologija, nekretnine i mašinstvo.

Delovanje PPF grupe se prostire od Evrope do Severne Amerike i širom Azije, a poseduje sredstva koja dostižu 44 milijardi evra i globalno zapošljava 98.000 ljudi.

PPF, navodi se u saopštenju, uplaćuje poreze u svakoj od 25 zemalja u kojima posluje i stvara profit.


Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sestra ubijenog čuvara iz Ribnikara otvorila dušu: Dragan mi je raspoložen došao u san, posle mi je bez njega bilo još teže!
potresno svedočenje

Sestra ubijenog čuvara iz Ribnikara otvorila dušu: Dragan mi je raspoložen došao u san, posle mi je bez njega bilo još teže!

Radica Vlahović, sestra ubijenog radnika obebeđenja i čuvara osnovaca u OŠ "Vladislav Ribnikar," Dragana Vlahovića (53), godinu dana posle tragedije, podelila je neopisivu bol i tugu koju oseća i danas kao prvog dana kada je do nje došla tragična vest da joj je brat stradao na radnom mestu koje je voleo i gde je bio voljen

03.05.2024

11:25

Sport

Planeta

Vodič za američke izbore! Vek i po okršaja - kako su nastale Republikanska i Demokratska stranka!
Planeta

Vodič za američke izbore! Vek i po okršaja - kako su nastale Republikanska i Demokratska stranka!

Od Linkolnove pobede na izborima, pa do danas svi američki predsednici bili su ili iz Republikanske ili iz Demokratske partije, a uspostavljena je dominacija ove dve stranke i u Kongresu. Formalno, postoje i druge koje mogu da učestvuju na izborima. Međutim, njihovi rezultati su zanemarljivi, navodi se u analizi Instituta za politiku i ekonomiju jugoistočen Evrope (IPESE)

03.05.2024

10:36

Rusi oči u oči sa američkim snagama u Nigeru, Ostin se odmah oglasio!
napeto

Rusi oči u oči sa američkim snagama u Nigeru, Ostin se odmah oglasio!

Rusko vojno osoblje ušlo je u četvrtak u vazdušnu bazu u Nigeru u kojoj su američke trupe, od kojih je vojna hunta Nigera zatražila da se povuku, a ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je da američki vojnici nisu u opasnosti i da su "ruske snage u posebnom kompleksu i nemaju pristup američkim snagama ili opremi".

03.05.2024

10:06

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija