• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

27.08.2021

18:38

REPORTERI INFORMERA U KRNJAČI SA IZBEGLICAMA IZ AVGANISTANA! Talibani će pobiti sav narod za deset godina!

Informer

Društvo

REPORTERI INFORMERA U KRNJAČI SA IZBEGLICAMA IZ AVGANISTANA! Talibani će pobiti sav narod za deset godina!

Podeli vest

Verski fanatici ubijaju profesore, političare, učitelje, radnike i sve obrazovane ljude koji žele normalan život u Avganistanu, kaže Lisa (29)

Ako talibani ostanu na vlasti u Avganistanu, pobiće gotovo sav narod, a naša zemlja za deset godina neće postojati!

Ovo kažu izbeglice iz Avganistana koje su smeštene u Centru za azil u Krnjači nadomak Beograda. Trenutno ih tamo ima 55 i veoma su uznemireni zbog vesti da talibani sada kontrolišu celu njihovu otadžbinu. Većinu vremena provode prateći portale na internetu i dopisujući se sa familijom i prijateljima koji su u Avganistanu ostali na milost i nemilost verskih fanatika. Ne prognoziraju lepu budućnost i strahuju za opstanak naroda.

Najuplašenije su žene. Većina njih prešla je dug put u nadi da će stići do Zapadne Evrope sa svojim porodicama. Njihova deca već govore srpski i engleski, pohađaju školu i bezbrižno trčkaraju po dvorištu, ne sluteći skoro ništa o mukama i brigama svojih roditelja.

Foto: Informer

 

Avganistanka Lisa (29) stigla je u Srbiju sa dva sina i suprugom. Njen muž nije želeo da daje izjave povodom dešavanja u njihovoj zemlji, ali ona je hrabro objasnila koliku brigu ima na leđima zbog političke situacije u Avganistanu.

- U Srbiju sam došla pre pet godina, jer sam u mojoj zemlji imala mnogo problema. Tamo je teško da se živi. Žene svakako nose veći teret od muškaraca. Tamo nam muškarci ne dozvoljavaju da radimo i izlazimo napolje, nemamo nikakvu slobodu. Međutim, to nije jedini razlog što sam otišla iz Avganistana, već i zbog političkih problema sa kojima je sad upoznat ceo svet - kaže ona.

Lisa dodaje da se boji za narod u Avganistanu i da svakog trenutka očekuju neku lošu vest o članovima svoje familije.

Foto: Informer

- Imam tamo brojnu porodicu i prijatelje. Talibani ubijaju profesore, političare, učitelje, radnike i sve bitnije, obrazovane ljude koji žele normalan život. Iako sam se u Srbiji snašla i sada živim mirno, ne mogu da zaboravim i one koji su ostali tamo i kojima svake sekunde mogu da uzmu krov nad glavom ili da ih ubiju. Ukoliko ostanu na vlasti, talibani će pobiti skoro sav narod, a zemlja za deset godina neće ni postojati! - dodaje ona.

I Tuba (30) sa svojom petogodišnjom ćerkom sedi ispred barake koja joj je privremeni dom. Tu je već četiri godine i prvo što nam je rekla jeste da je Avganistan napustila upravo zbog talibana. Kaže, ne želi da otkriva puno detalja o sebi, jer se plaši.

- Uplašena sam za svoj narod i familiju koja je tamo ostala. Situacija je mnogo loša. Čujem se svaki treći dan sa rodbinom, a ranije sam to mogla svaki dan. Ne mogu da se smirim do sledećeg poziva, samo da im čujem glas da su dobro. Ne znam šta bih radila da se neko od njih više ne javi na telefon. Nadam se da će, čim budu mogli, i oni napustiti Avganistan - kaže Tuba.

Ona dodaje da je u Srbiji našla neku sigurnost za svoju porodicu, ali da još nema budućnost kakvu je zamišljala. Nada se da će negde uspeti da ima svoju kuću, siguran posao i život.

Avganistanci ne žele da ostanu u Srbiji

Svetlana Palić iz Komesarijata za izbeglice i migracije kaže da se u Srbiji trenutno nalazi oko 1.200 migranata iz Avganistana i da svi oni žele da nastave put ka Zapadnoj Evropi, pre svega Nemačkoj.

- Što se tiče migrantske situacije zbog dešavanja u Avganistanu, ne postoji opasnost da bi, i u slučaju nešto većeg priliva izbeglica iz te zemlje, oni ostajali u Srbiji, zato što to ne žele. Prosek zadržavanja avganistanskih izbeglica je oko 30 dana, a gotovo niko od njih nije zainteresovan da traži azil u Srbiji - kaže Palić.

Ona je podsetila da u Srbiji ima 20 prihvatnih centara za azil, od kojih je u funkciji njih 14, i da u njima ima ukupno 6.000 mesta za prihvat izbeglica i migranata.

- Jako malo njih podnosi zahtev u Srbiji za azil, nismo mi zemlja koja njih interesuje. U Srbiji ima i još oko 1.000 migranata koji su u stalnom tranzitu i koji izbegavaju da se prijave u prihvatne centre i ostave bilo kakve podatke o sebi - dodaje ona. 

- Dolazak do Srbije je bio veoma težak, toga ne želim ni da se sećam. Pokušavam da zaboravim na rat, na trenutke kada sam bila uplašena. Doskoro sam mislila, dobro je, na bezbednom smo, međutim ne mogu biti mirna kada nije dobro onima koje volim. Zato svaki trenutak provodim na internetu i preko društvenih mreža pratim dešavanja u Avganistanu - odmahuje rukama Tuba.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mikan

pre 2 godine

Talibani ubijaju izdajnike,kriminalce lopove i ostali ološ.oni koji poštuju tradiciju i pristojno se ponašaju ne treba da brinu.njih neće dirati.

mehboring

pre 2 godine

Liberalna propaganda. Inace, Talibani su ti koji su banovali proizvodnju droge - koja je posle njihovog odlaska cvetala pod Amerima i "Afghanistanskom" vladom - i pedofiliju ("bacha bazi"), dok su ameri promovisali pedofile i davali im viagru da siluju decu.

Baki

pre 2 godine

Ti Talibani koni su sada u Srbiji su bežali od sada već bivše vlasti što znači da sada može Srbija da vrati sve te nazad i da napokon držav ih ave otera i da ih se oslobodimo . Neka idu svojoj kući i nek nas ostave na miru .

Djura

pre 2 godine

Neka vas pobiju sve kad ste priznali Kosovo i to medju prvima na svetu.

Dragan

pre 2 godine

Ne mora baš toliko da zapinje sa pljuvanjem na zemlju iz koje je pobegao. Može vera da se proda samo za večeru.

TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)
Live TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)

U Ukrajinu stigao treći Patriot iz Nemačke. Putin dočekao Orbana u Kremlju. Steže se obruč oko Srbije! Šta stoji iza NATO izviđačkih aktivnosti u našoj zemlji. Na ovu i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Svetislav Lutovac, stručnjak za bezbednost i kontraterorizam i pukovnik Milorad Đošić. Uživo u program putem vajber uključenja javio se novinar i ratni reporter Igor Damnjanović koji je komentarisao trenutnu situaciju na ukrajinskom frontu. Politikolog Andrea Lović javio se uživo u program gde je komentarisao situaciju u Velikoj Britaniji nakon pobede laburista na izborima.

05.07.2024

19:52

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija