• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.10.2021

22:30

FILHARMONIJA ZA TASOVCA! Od voljenog direktora oprostili se muzikom za koju je i on živeo!

Tanjug/Strahinja Aćimović

Društvo

FILHARMONIJA ZA TASOVCA! Od voljenog direktora oprostili se muzikom za koju je i on živeo!

Podeli vest

Beogradska filharmonija oprostila se večeras koncertom umesto komemoracijom od svog dugogodišnjeg direktora Ivana Tasovca u Kolarčevoj zadužbini

 



Umesto komemoracije, Beogradska filharmonija se od "velikog protivnika forme i ordinarnih protokola oprostila muzikom za koju je on i živeo".

"Legendarnom vizionaru, prijatelju svih muzičara i filharmonijske publike, orkestar ne posvećuje samo koncert u petak već i svaki naredni koji bude odsvirao kako na Kolarcu tako i u budućoj dvorani Beogradske filharmonija za koju je Tasovac živeo", poručili su iz BF.

Pred sam početak koncerta, šef dirigent Beogradske filharmonije Gabrijel Felc rekao je publici da će se orkestar umesto minutom ćutanja od Tasovca oprostiti muzikom, onim što je on najviše voleo u životu.

Potom su filharmoničari odsvirali petominutni "Valcer" Dmitrija Šostakoviča u čast Tasovca.

Dok je orkestar svirao, produkcioni tim Filharmonije razvio je transparent pred publikom, na kojem je pisalo "BGF (voli) TASU".

U nastavku programa filharmoničari su svirali Šostakovičev "Koncert za violončelo i orkestar br. 1" i njegovu "Simfoniju br. 10".

Filharmoničari su ispraćeni desetominutnim ovacijama publike.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Koncertu su prisustvale premijerka Ana Brnabić i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Pijanista, direktor Beogradske filharmonije i nekadašnji ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac preminuo je 29. septembra u Beogradu u 55. godini života.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

U holu Kolarca otvorena je i knjiga žalosti, u koju se se upisivali mnogobrojni posetioci, među kojima i princeza Jelisaveta Karađorđević.

Ivan Tasovac je bio direktor Beogradske filharmonije od marta 2001. do septembra 2013. godine.

Za to vreme Filharmonija je postala "jedan od vodećih evropskih orkestara" (Independent), "kultni srpski orkestar" (Financial Times), "najuspešnija kulturna institucija u Srbiji" (Jutarnji list, Zagreb) i "najjače PR oružje Srbije" (Kvllsposten, Malme).

U tom periodu rekonstruisana je zgrada Beogradske filharmonije, obnovljeni su instrumenti u velikom delu orkestra, orkestar je podmlađen, angažovani su najkvalitetniji muzičari koji su se vratili sa školovanja u inostranstvu. Tokom njegovog mandata, znatno je unapređena institucionalna i regionalna saradnja.

Pored zapaženih međunarodnih gostovanja orkestra širom Evrope, na njegovu inicijativu u jesen 2014. godine realizovana je prva turneja u istoriji Beogradske filharmonije u SAD.

Pokrenuo je Fondaciju Beogradske filharmonije "Zubin Mehta" 2004. godine, koja se smatra začetnikom i glavnim promoterom modela finansiranja kulture kroz saradnju privatnog i državnog sektora u Srbiji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na poziciji ministra kulture i informisanja nalazio se od septembra 2013. do avgusta 2016. godine.

Vlada Srbije ponovo ga je imenovala za direktora Beogradske filharmonije, 24. januara 2017. godine.

U poslednjem periodu započeta je tradicija koncerata orkestra na otvorenom koji su postali najveći događaji u istoriji klasične muzike u Srbiji.

Ostvaren je značajan napredak na realizaciji projekta nove Koncertne dvorane Beogradske filharmonije koja će biti međunarodno priznati centar za umetnost najvišeg kvaliteta, regionalni čvor za kulturni dijalog i novi simbol Beograda i Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija