• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.05.2022

12:57

KRST KOJI SAM SAVESNO PONEO NISAM DO KRAJA ISPUŠTAO! Poslednje reči đenerala Draže nakon smrtne presude: KO SE SILOM SLUŽI, OD SILE I STRADA!

Društvo

KRST KOJI SAM SAVESNO PONEO NISAM DO KRAJA ISPUŠTAO! Poslednje reči đenerala Draže nakon smrtne presude: KO SE SILOM SLUŽI, OD SILE I STRADA!

Podeli vest

Okolnosti likvidacije Draže Mihailovića i dalje se svode samo na puko nagađanje

Dragoljub Draža Mihailović rođen je 1893. godine u Ivanjici. Članovi jugoslovenske kraljevske vlade su ga u Londona postavili za ministra vojske i dodelili mu čin đenerala.

Foto: Tanjug

Draža Mihailović rođen je 1893. godine u Ivanjici

Mihailovića, poznatog i kao đeneral Draža, jugoslovenski sud osuđuje na smrt zbog izdaje i saradnje sa nacističkom Nemačkom 1946. godine.

Komandant Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihajlović, ubijen je nedugo po završetku suđenja, na kojem mu je bila izrečena smrtna kazna streljanjem. Međutim, mesto na kojem je pogubljen, vreme kada se to dogodilo, ko je sve bio prisutan i učestvovao u tom činu, da li je i na kojem mestu pokopano njegovo telo i danas je samo puko nagađanje.

Mnoge teorije, koje su zasnovane na gotovo nepostojećoj arhivskoj građi, na pretpostavkama i svedočenjima iz maglovitih spoznaja, nisu dale dovoljno čvrste naznake na osnovu kojih mogu da se otkriju pojedinosti o samom činu izvršenja kazne. Mnogo puta su pokušali da pronađu mesto na kojem se nalaze Dražini ostaci, ali bezuspešno.

Foto: Printskrin video

Jugoslovenski sud osuđuje Dražu na smrt zbog izdaje

Dražin govor nakon smrtne presude

Ono što je poznato, a što se nalazi u knjizi "Sudija smrti - istina o suđenju Draži Mihailoviću i njegovoj likvidaciji", Miroslava Todorovića, jeste govor Draže Mihajlovića nakon smrtne presude.

Mi vam prenosimo deo govora:

"Sve do svog hapšenja verovao sam da ću ponovo okupiti oko sebe jaku vojsku. U prvo vreme na ustanak nisam pomišljao, znajući da bi bio ugušen u krvi.

U Bosni su nas neprestano napadali, redom partizani, ustaše, muslimani, Nemci.

Gonjeni pred udruženim četvrorostrukim neprijateljem, gladni, goli, bosi i nenaoružani, spoticali smo se i padali. Svuda usput iz jama u koje smo upadali čulo se i Bogu teško umiranje.

Iza nas na žbunju ostajale su naše izgažene i zgužvane šajkače, pletene čarape, rukavice, opanci...
Biće mi lakše na nebu ako nova pokoljenja upale najmanje 20.000 sveća borcima koje sam izgubio dok me je Tito progonio kroz Bosnu.

Tokom ovog suđenja slobodi sam se nadao samo u zaboravu. Moje sadašnje nade i molbe usmerene su isključivo ka nebu.

Jasno mi je da ovog časa protiv sebe imam jake konkurente, komunističku partiju, vičnu svemu, koja ostvaruje svoje ciljeve bez kompromisa. Ali ko se silom služi od sile i strada. Sumnjičite me za sve i svašta, za sve moguće i nemoguće veze sa stranom tajnom službom, neprijateljskom ili savezničkom, svejedno.

Ali, moja savest je mirna. Krst koji sam svesno poneo nisam do kraja ispuštao.

Spustiću ga tamo gde treba da bude novi početak.

Neka sud uzme u savesnu ocenu sve što sam naveo. Istine, potomstva i istorije radi."

Foto: Tanjug

Utvrđeno je da je suđenje Mihailoviću 1946. godine bilo „političko i ideološko"

Skupština Državne zajednice Srbije i Crne Gore usvojila je Zakon o izjednačavanju četničkog i partizanskog pokreta 2004. godine. Dve godine kasnije, usvojen je Zakon o rehabilitaciji.

Sud u Beogradu rehabilitovao je Dragoljuba Mihailovića 2015. godine. Utvrđeno je da je suđenje Mihailoviću 1946. godine bilo „političko i ideološko" i da su načinjene ozbiljne pravne greške. U odluci donetoj skoro 60 godina kasnije, navodi se i da suđenje nije bilo pravično, jer optuženi nije imao adekvatan kontakt sa advokatima odbrane niti pravo na žalbu.

- Dragoljub Mihailović smatra se neosuđivanim - rekao je jednom sudija Aleksandar Trešnjev 2015. godine.

Sudija je dodao da sud nije utvrđivao činjenicu da li je Draža Mihailović ratni zločinac ili ne, već isključivo da li je imao fer i pravično suđenje.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Spasko

pre 2 godine

cuj , u Londonu su ga postavili za djenerala , pa i nacistickog Hitlera kao i djenerala Zelenskog su u Londonu postavili za djenerala , a i ustaskog Pavelica su u Londonu postavili za djenerala , a i ISISIteroriste su u Londonu postavili za djenerale da kradu naftu arapskom narodu . A i korona virus su u Londonu postavili za djenerala . A London i britanska pedofilska nacisticka monarhija su ustvari izraelsko vatikanska malteska zlocinacka robovlasnicka nacisticka kancelarija koja zeli da okupira svet pomocu svojih postavljenih djenerala . E sad vidimo da se kruna nalazi i na nacistickoj sahivnici i da je krunu na zastavu Srbije j postavila nacisticka organizacija NATO ubijajuci srpsku decu a Srbiju su uranijumom bombardovali americki i londonski djenerali jevreji sa engleskog vatikansko-solomonskog pedofilskog dvorca , a svi znamo da kraljevina i kruna nisu uopste srpski simboli nego simboli izraelske rimskosolomonske oligarhijske robovlasnicke religije koja pljacka i porobljava radnicku klasu i okupira teritorije i energetske resurse . A danas vidimo da izraelsko vatikanski nacisticki pedofilski London postavlja i nove vladike u pravoslavnoj crkvi . Sto znaci da su kompletna srpska elita i list Informer i Pink ustvari londonske okupatorske kompanije kojima upravljaju okupatorske londonske masonske satanisticke sekte Tahiri Satanovica .

Zoran

pre 2 godine

Jugosl. šurovala sa Silama osovine, princ Pavle potpisao pristupanje paktu, Wermacht napao zemlju, kralj zbrisao iz zemlje u London, a imenovao Mihajlovića za komandanta jug. vojske u otadžbini. Trebali su nacisti da prebace vojsku u konc. logore i da ih pobiju. U jesen 1944 naredio Mihajloviću da se pridruži snagama Jug. armije i partiz. odreda ali on to lepo ne izvrši. Kralj mu oduzeo đeneralski čin i zvanje K-ta jug. vojske u otadž.

Milutin Vranjski

pre 2 godine

Вечна слава нашем Србијанском Ђенералу!

srboljub pavelić

pre 2 godine

Jebali ti USTAŠE mrtvu kevu u srpske koske!

sledeća vest

TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52