• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mondo

18.12.2022

22:30

"VODENA SLAVA", PRANJE VEŠA, DECA RADE JEDNU STVAR... IDE NIKOLJDAN, NEMOJTE SE OGREŠITI! Pročitajte običaje za dan pre, šta se "valja", a šta ne

Društvo

"VODENA SLAVA", PRANJE VEŠA, DECA RADE JEDNU STVAR... IDE NIKOLJDAN, NEMOJTE SE OGREŠITI! Pročitajte običaje za dan pre, šta se "valja", a šta ne

Podeli vest

Sutra 19. decembra pravoslavni vernici slave Nikoljdan, slavu za koju se u narodu kaže da "jedna polovina Srbije slavi slavu, dok druga polovina odlazi na slavu". Obeležava se krsna slava koja je posvećena Svetom Nikoli i postoje stvari koje nikako ne treba raditi

Postoje običaji koji se podrazumevaju na dan slave, ali mnogi srpski vernici takođe poštuju i neke u određene dane uoči slave. Domaćini slave bi prema pravilima trebalo dan pre slave da spreme slavsku trpeze i to je sve od kućnih poslova. Svi ostalo bi trebalo da sačeka 21. decembra, mada neki čak imaju verovanje da ni dan nakon slave ne bi trebalo raditi ništa u kući.

Na dan slave porodica koja slavi treba da se okupi uz sveću, slavski kolač i "Oče naš", a za pomenutog Svetog Nikolu značajno je i da se mu se mnoge nerotkinje mole za potomstvo. Za pomenutog sveca veruje se i da je zaštitnik putnika i siromašnih. Sveti Nikola je i esnafska slava, on je zaštitnik lađara, splavara, ribara i vodeničara. Mornari na ovaj dan ne isplovljavaju, pa se ovo zove i ,"vodena slava", a veruje se da na sutrašnji dan trebalo odložiti sva planirana putovanja.

Nikola je pokazivao neobične duševne darove

Sveti Nikola se slavi i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine iz Mira u Likiji prenete u Bari u Italiji, i položene u Crkvu Svetog Jovana Preteče, koja je ubrzo postala česta destinacija hodočasnika. Tri godine nakon toga, stanovnici Barija su u čast Svetog Nikole podigli raskšnu crkvu. Sveti Nikola, arhiepiskop mirlikijski, slavi se u celom hrišćanskom svetu. Praznuje se kao dečji praznik u zemljama zapadne Evrope, jer tada deca, ako su bila poslušna, dobijaju poklone. Zaštitnik je grada Amsterdama. Sveti Nikola rođen je u gradu Patara, u oblasti Likija u Maloj Aziji, od oca Teofana i majke None, za vreme vladavine rimskog cara Valerijana. Od ranog detinjstva, Nikola je pokazivao neobične duševne darove. Kada je odrastao i izučio škole, želeo je da stupi u sveštenički čin, pa ga je njegov stric, koji je bio arhiepiskop, imenovao za sveštenika grada Mira.

Životni ideal Svetog Nikole je bio pomaganje siromašnima i deci, običaj je da se i na ovaj dan pomaže mlađim naraštajima, ali i onima koji nemaju koliko je ko u mogućnosti, jer je on voleo decu i revnosno brinuo o njima. Zato je tradicija da se darivaju orasi, lešnici, jabuke i slatkiši stavljanjem u cipele pokraj kreveta ili u prozore. Još jedno pravilo glasi da, ukoliko otac deli slavu sinovima, jeste da jedan sin uzme letnjeg, a drugi sin zimskog Svetog Nikolu.

Svoj duhovni život Nikola je otpočeo u manastiru Novi Sion, gde se i zamonašio. Posle smrti roditelja, svu nasleđenu imovinu razdelio je siromašnima. Prema predanju, vođen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi veru, pravdu i milosrđe i već je svojom pojavom donosio utehu, mir i dobru volju. Sveti Nikola pada u vreme velikog božićnog posta, pa vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

U narodu se veruje da Sveti Nikola, noć uoči praznika, obilazi dobru decu i deli poklone. I danas mnogi mališani čiste svoje cipele i stavljaju ih u prozore, očekujući dar od sveca. U nekim krajevima održao se običaj darivanja dece na sutrašnji praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik. Prema tradiciji, danas nikako ne valja da se pere veš, čisti kuća i rade bilo kakvi kućni poslovi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Španija u polufinalu EP! Neverovatan meč u Štutgartu! Uživo
EURO 2024

Španija u polufinalu EP! Neverovatan meč u Štutgartu!

Vreme je za samu završnicu Evropskog prvenstva! Derbi utakmicom Nemačka - Španija biće otvoreno četvrtfinale najveće fudbalske smotre u 2024. godini, a taj meč na programu je od 18 časova (RTS 1, Arena 1 premijum). Današnji program biće zatvoren još jednim evropskim klasikom, pošto od 21 sat (RTS 1, Arena 1 premijum) igraju Portugal i Francuska.

05.07.2024

15:26

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija