• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

25.01.2023

11:13

DA LI JE OVA TORTA PRAVA? Zoka ima zlatne ruke, od OVOG MATERIJALA stvara čaroliju (FOTO)

Z.I.

Društvo

DA LI JE OVA TORTA PRAVA? Zoka ima zlatne ruke, od OVOG MATERIJALA stvara čaroliju (FOTO)

Podeli vest

Zorana Nikolić, iz sela Lukićevo kod Zrenjanina opčinjena je stvaranjem kreacija od papira, a za Informer.rs objašnjava kako je otkrila svoj talenat i koja je njena misija

Po struci ekonomista, stalno zaposlena u prevozničkoj firmi  svog oca, Zorana Zoka Nikolić iz Lukićeva kod Zrenjanina, uz brojne obaveze u kući i sa sinovima, devetogodišnjim Rankom i četiri godine mlađim Lazarom, stiže sve i nema dana da uz silnu maštu i energiju, nešto ne stvori od papira i oduševi sve.

- Oduvek sam ja nešto plela, heklala, ali to nije bilo to i tek negde od pre pet godina, kada sam starijem sinu Ranku za rođendanski poklon napravila ukrasnu kutijicu od papira, sve je krenulo - započinje priču Zorana, uz objašnjenje da njene papirne makete, nemaju veze sa origamijem i iskreno priznaje da i pored nespornog talenta za svoje kreacije od papira, nikada nije umela lepo da crta i slika.

- Zvuči pomalo neobjašnjivo, ali jednostavno je nešto eksplodiralo u meni, silna energija se stvorila i uvek osećam potrebu da nešto stvorim, napravim, valjda je to nekakav beg od svakodnevnih obaveza na poslu, u kući - nastavlja ponosno glavna junakinja Zokinih papirnih čarolija, kako su suprug i sinovi, nazvali njenu hobi radinost.

Foto: Z.I.

Zorana u svom radnom kutku dnevne sobe, porodičnog doma u Lukićevu, svakodnevno kreira i veštim rukama stvara male makete, figure raznih crtanih junaka, albume, kutijice, ukrase za rođendanske torte i sve napravi za jedan dan.

- Jesam zaista očarana ovim još uvek hobijem, trenutno od papira, po narudžbini, pravim pušku i malu kutijicu za nju, sve naravno od papira, mada prizaćete na prvi pogled izgleda kao prava - ponosno ističe Zoka, kojoj svesrdno u poslu pomaže mlađi sin Lazar.

Uz junake iz crtanih filmova, kreirala je strip junake Dogmena i Supermena i stotine drugih različitih predmeta, koje je odnedavno počela da prikazuje po Bazarima, u Novom Sadu, Zrenjaninu i drugim mestima, a učestvuje i u raznim humanitarnim akcijama, kada se prodajom njenih papirnih vragolija, prikupljaju sredstva za lečenje bolesne dece.

Kažu da sam više rukotvorac, mada se zaista trudim da u sve što napravim, dodam primesu umetničkog i unikatnog obrisa - dodaje tridesetosmogodišnja Zorana, ne zaboravljajući da istakne podršku i pomoć supruga, koji joj baš kao i sinovi, pomogne da nešto iseče, zalepi, spoji.

Uz napomenu da materijal, uglavnom nabavlja putem interneta, Zorana kaže da papira u boji, obično i nema u knjižarama, a i da ako se negde i nađe, puno je skuplji u takvoj varijanti, pa sve uglavnem naručuje preko interneta.

- Moja misija zasnovana je na ideji da finim, malim stvarčicama od papira usrećim što više ljudi, dok sam živa pamtiću pogled devojčice kojoj sam lično poklonila Malu sirenu, to me motiviše i nije mi teško da rukama stvaram dok gledam film, kuvam ručak - dodaje na kraju Zorana, presrećna što stariji sin Ranko, veliki zaljubljenik u stripove, sjajno crta i pokazuje dar za slikarstvo.

Nema tog stanovnika sela nadomak Zrenjanina, bio mlad ili star, da nije čuo za magiju Zokinih čarolija od papira, a retki su rođendani, slave i ostale proslave u selu, da prođu bez ijedne Zokine stvarčice u vidu poklona.

Foto: printskrin/instagram/zorana nikolić

Zokina torta od papira

Torta samo od papira i kutijica u obliku školske učionice

Uz internet i individualne želje naročioca, Zorana ideje dobija dok kuva ručak, širi veš ili sa sinovima gleda crtane filmove ili igra kompjuterske igrice, a onda od ideje do realizacije, po pravilu, dovoljan je samo jedan dan.

- Torte su nekako uobičajeni elementi moje čarolije, ali samo od kartona i papira, jer pravu tortu, osim da je ukrasim, zaista ne umem da napravim - iskreno priznaje Zorana.

Naravno po narudžbini, uz puno muke i truda, jer je veoma zahtevno praviti od papira, Zorana je uspela da napravi kutijicu u obliku školske učionice i to za 4-ti razred osnovne i 4-ti srednje škole, sa klupama, stolicama, tablom i ostalim neizostavnim detaljima.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tommy Lukas

pre 1 godinu

ZOVEM SE TOMMY LUKAS, OVO JE MOJE ISKUSTVO: Inače ranije ne vjerujem u druge moći. Ali dr Ogundele mi je dao veliku nadu i razlog da vjerujem u njega. Supruga i ja smo se razvodili više od 7 godina i bio sam usamljen i patio sa svojom decom, ali mi je bila potrebna da se vrati u život, pa sam svuda tražio pomoć, ali samo je dr Ogundele mogao da mi pomogne. Ovaj čovjek je moćan, dr Ogundele mi je vratio moju ženu u roku od 48 sati sa svojim moćima, a njegove čini su bezopasne. Rekao sam mu da ću svjedočiti ljudima kao zahvalnost od mene, zato dijelim svoju priču, ako nekome treba njegova pomoć hitno ga kontaktirajte na WhatsApp i Telegram: +27638836445. On je pošten i efikasan.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija