• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/tanjug

19.02.2023

18:10

UPRKOS KRIZI, SRBIJA OSTVARILA PROFIT OD IZVOZA STRUJE, A CIFRA... U MILIONIMA! Laković: Imamo dovoljno, naša struja najjeftinija u Evropi

Shutterstock

Društvo

UPRKOS KRIZI, SRBIJA OSTVARILA PROFIT OD IZVOZA STRUJE, A CIFRA... U MILIONIMA! Laković: Imamo dovoljno, naša struja najjeftinija u Evropi

Podeli vest

Elektroprivreda Srbije je uprkos prošlogodišnjoj ekonomskoj i energetskoj krizi, problemima u proizvodnji i snabdevanju ugljem, kao i nezapamćenoj suši, stabilizovala proizvodnju i obezbedila dovoljno električne energije, izjavio je finansijski direktor Milan Laković i istakao da je EPS u prvih 16 dana februara ostvario profit od izvoza struje u vrednosti oko 13 miliona evra.

- Tokom ovog meseca proizvodnja je na nivou plana i dnevno u proseku iznosi oko 120 miliona kilovat sati. Proizvodnja uglja iz kolubarskog i kostolačkog basena je u skladu sa planiranom, deponije su dovoljno popunjene ugljem, a hidrološka situacija je izuzetno povoljna i na Dunavu i na Drini - rekao je Laković Tanjugu.

Naglasio je da je za građane najvažnije to što je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi

 EPS je, dodaje, uprkos teškoj 2022. godini pozitivno poslovao u poslednjem kvartalu. Prema njegovim rečima prethodna godina je bila veoma izazovna u  tehnološkom i u finansijskom smislu, ali je proizvodnja, ipak, stabilizovana i obezbeđen čak i izvoz u zimskom periodu, što najbolje ilustruje pomenuti podatak o profitu od oko 13 miliona evra.

Govoreći o planovima za 2023. godinu, Laković je istakao da je planirano da se ostvari promet od blizu 500 milijardi dinara i profit od 20 milijardi, što će, kako navodi, omogućiti dalju finansijsku stabilizaciju i rast kompanije.

- To će nam omogućiti da uradimo sva potrebna tekuća i remontna održavanja, a takođe i da pokrenemo novi ciklus investicija, kako u ekološke projekte, tako i u proizvodnju i izgradnju novih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije - naglasio je sagovornik Tanjuga.

Dodaje da će se najviše potrošiti u ekološke projekte kako bi svi kapaciteti EPS-a bili u skladu sa direktivama Evropske unije.

Novi kapaciteti

Kada je reč o novim kapacitetima, naveo je da se polovinom ove godine planira puštanje u probni rad termoelektrane u Kostolcu kapaciteta 350 megavata, a da će u decembru sledeće godine na mreži biti prvi vetropark kapaciteta 70 megavata.

Laković je istakao da je planirano i otvaranje novih solarnih elektrana na svim slobodnim površinama i deponijama EPS-a, izgradnja solarne elektrane "Petka" u Kostolcu snage skoro 10 megavata. Plan je i da se krajem ove godine raspiše tender za projektovanje i izgradnju solarne elektrane na deponijama Kolubare.

- U procesu smo izrade studija za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica koja je jedan od značajnih projekata za stabilnost energetskog sistema u našoj zemlji. Projekat je vredan više od 600 miliona evra i kapaciteta do 630 megavata - naveo je Laković i dodao da će se raditi i na velikom projektu otpepeljivanja u Termoelektrani "Nikola Tesla".

Ulagaće se i u opremu jer je, dodaje, krajem prošle i početkom ove godine uz veliku podršku Vlade Srbije, resornog Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva finansija ugovorena nabavka rudarske opreme za 300 miliona evra.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Keba zbog alimentacije završio na sudu u Strazburu! Ljiljana Jevremović: Rekao mi je da neće da leči bolesno dete! (VIDEO)
Live TV

Keba zbog alimentacije završio na sudu u Strazburu! Ljiljana Jevremović: Rekao mi je da neće da leči bolesno dete! (VIDEO)

Dragan Kojić Keba je imao sudski spor za utvrđivanje očinstva njegovog deteta, koje nije hteo da prizna. Taj incident pokreće pitanje o alimentaciji i svim sudskim procesima o starateljstvu, a na to su odgovorile su gošće Vikend info jutra, Ljiljana Jevremović, tekstopisac, advokat Tamara Nemčev Džinić i socijalna radnica Biserka Jakovljević.

01.09.2024

13:08

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija