• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jovana Matijasevic

03.04.2023

15:00

OD OVOG OBOLJENJA UMIRU I MLADI! Skrining program jedini spas!

Privatna arhiva

Društvo

OD OVOG OBOLJENJA UMIRU I MLADI! Skrining program jedini spas!

Podeli vest

Aneurizma trbušne aorte je hronično progresivno oboljenje koje se najčešće javlja nakon 65 godina života i može biti smrtonosno ukoliko se problem ne otkrije na vreme! Zato je Ministarstvo zdravlja počelo kampanju besplatnih pregleda u opremljenom autobusu.

Aneurizma trbušne aorte je hronično progresivno oboljenje koje se najčešće javlja nakon 65 godina života i može biti smrtonosno ukoliko se problem ne otkrije na vreme!

Foto: K.R.

Zbog nedovoljno prevencije i svesti o ovom oboljenju u Srbiji je tokom 2021. godine operisano 100 rupturiranih i 450 nerupturiranih aneurizmi što je značajno lošije nego u zemljama koje imaju skrining.

Gde će se obavljati skrining pregledi?

Kikinda - 04. i 05. april 
Zaječar - 06. april
Kruševac - 07. i 08. april
Leskovac - 10. april 
KBC Bežanijska kosa - 11. april
Klinički centar Srbije - od 12. do 14. aprila

Ministarstvo zdravlja će u saradnji sa Klinikom za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije i Udruženjem kardiovaskularnih hirurga Srbije sprovesti pilot kampanju u kojoj će sa  opremljenim autobusom izvoditi skrining preglede u Kikindi, Zaječaru, Kruševcu, Beogradu...

Autobus sa ultrazvučnim aparatom će biti parkiran u blizini bolnica u navedenim gradovima, a pravo na pregled imaju svi stariji od 50 godina, bez obzira na pol.

Foto: Privatna arhiva

Koliko je situacija opasna, govori i podatak da je samo u Zrenjaninu koji je bio među prvim gradovima u kampanji za dva dan otkriveno čak 16 aneurizmi, od  365 pregledanih osoba.

Prema rečima lekara, učestalost osoba mlađih od 65 godina među operisanim bolesnicima u Srbiji je oko 30 odsto što je daleko više nego u ostalim zapadnoevropskim zemljama koje to prate.
Smatra se da oko 80 odsto bolesnika ne preživi pucanje aorte i da mnogi i ne stignu do bolnice. Oni koji ipak dođu do operacije imaju šansu da prežive između 50 do 70 odsto. Uz to lečenje ovako komplikovanog bolesnika podrazumeva mnogo više ljudskih i finansijskih resursa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija