• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jelena Janjić

08.04.2023

21:00

ALBANCI SU RASPISALI NAGRADU ZA "MUNJINU" GLAVU! Bio je strah i trepet teroristima, "razbijao" im formacije u Peći, a onda... Tela boraca njegove jedinice su unakazili...

Printscreen / You Tube / Instagram

Društvo

ALBANCI SU RASPISALI NAGRADU ZA "MUNJINU" GLAVU! Bio je strah i trepet teroristima, "razbijao" im formacije u Peći, a onda... Tela boraca njegove jedinice su unakazili...

Podeli vest

Ko je bio Vidomir Šalipur zvani Munja? Albanski teroristi raspisali su nagradu za glavu Vidomira Šalipura na pola miliona tadašnjih nemačkih maraka, smatrajući ga strahom i trepetom za ubačene i lokalne terorističke formacije, a poginuo je na današnji dan.

Kukavički iz zasede ubijen je kod sela Radavac blizu Peći, na današnji dan 1999. godine. Albanski teroristi iz tzv. "Oslobodilačke Vojske Kosova" napali su jedan policijski punkt kod Peći 8. aprila 1999. godine.

U tom momentu Vidomir Šalipur bio je u džipu, ali je uspeo preko radio veze da uhvati njihov razgovor. Ne čekajući ni minut odmah je krenuo da pomogne svojim kolegama (postoji i verzija lokalnog stanovništva da je u pitanju bila izdaja i da je dobio telefonskim putem naređenje da se odmah tamo uputi).

 

 

Postao je laka meta jer su pripadnici tzv. OVK čekajući ga u zasedi ispalili zolju (RBR_) iz žbuna na njegovo vozilo i teško ga ranili. Malo kasnije je rafalom iz kalašnjikova dokrajčen od teroriste Avni Elezaja iz Zatre.

Jedinica "Munje", kojoj je Vidomir bio komandant, imala je zadatak da štiti civile u rejonu Peći, od albanskih terorista, koji su zbog blizine granice često upadali na teritoriju Metohije i tako ubijale Srbe, nealbance i Albance lojalne državi Srbiji pljačkali, palili srpsku imovinu i pravoslavne svetinje.

Foto: printscreen youtube

Štitili civile u rejonu Peći

Vidomir je od početka 1998. pa do svoje pogibije učestvovao u apsolutno svim akcijama svoje jedinice "Munje".

Biografija ovog heroja

Vidomir Šalipur, od oca Nenada i majke Rajke, rodio se 30. avgusta 1970. godine u Priboju (SR Srbija). Tu je završio osnovnu školu. Njegovi roditelji otac Nenad i majka Rajka pored njega imaju još tri sina: Milutin, Vladan i Stanko.

Nakon završene srednje škole Vidomir je redovan vojni rok služio u Splitu (Dalmacija), gde su mu nudili profesionalno angažovanje, ali on je to odbio jer je video da se tadašnja država raspada.

Vratio se kući u Priboj i potom otišao u Zemun gde se prijavio na specijalne policijske kurseve koji su bili organizovani za prijem novih pripadnika MUP-a Srbije. Policijske obuke je prošao sa najboljim ocenama.

Zaposlio se u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije te je raspoređen u Peć, u Metohiji. Tamo je osnovana posebna jedinica policije pod nazivom "Munje", a jedan od komandira "Munja" bio je upravo Vidomir Šalipur, koji je dobio nadimak po svojoj jedinici.

Foto: youtube printscreen

Jedinica "Munje" u Peći

Oženio je 1996. godine devojku Snežanu, koja mu je naredne godine rodila sina Petra. Živeli su u Peći, do početka bombardovanja Srbije i Crne Gore, kada ih je Vidomir preselio u Priboj.

U jednoj akciji čišćenja terorista bio je ranjen u rejonu Drenovca, kod Visokih Dečana ali i pored zadobijenih rana nije ostavljao pušku, već je nastavio borbu. U selu Prilep, kod Peći, šiptarski teroristi su počeli da prave utvrđenja i mitralješka gnezda, pa su pripadnici "Munja" poslati da to unište. Tako je i bilo. Posle višečasovnih žestokih borbi "Munje" su probile liniju i razbile terorističke snage.

Učestvovao je u oslobađanju Lođa, kada su albanski teroristi unakazili tela njegovih kolega, Srđana Perovića i Mile Rajkovića.

Foto: printscreen youtube

Jedinica "Munje", kojoj je Vidomir bio komandant

Predsednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević posthumno je odlikovao Vidomira Šalipura ordenom zasluge u oblasti odbrane i zaštite prvog reda.

Ostavio je iza sebe ženu i dva sina. Poginuo je dok je njegova supruga bila u poodmakloj trudnoći sa drugim detetom, a imao je samo 29 godina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 1 godinu

Kurčio se i roknuli ga ko pseto :D rako i treba :D

Ratko

pre 1 godinu

i sada ce se to desiti jel ova drzava nema predsednika koji ce da zastiti Srbe na kosovu jer je pizda kukavicka ,pod izgovorom .Alagao je ovaj i ceo Srpski narod da se nece dogoditi vise nikad oluja i bljesak a dogadja se i on cuti kao pizda..........al vrati se sve to ..........Ima Boga

sledeća vest

TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Kakav potez! Svi poludeli zbog odluke Putina i Kima! Amerika i saveznici gore, ovako nešto dosad nisu doživeli!
ŠAH-MAT

Kakav potez! Svi poludeli zbog odluke Putina i Kima! Amerika i saveznici gore, ovako nešto dosad nisu doživeli!

SAD, Južna Koreja i Japan najoštrije osuđuju produbljivanje vojne saradnje između Pjongjanga i Moskve, uključujući kontinuirani transfer oružja iz Severne Koreje u Rusiju, čime se produžava rat u Ukrajini, krši više rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i ugrožavaju stabilnost i u severoistočnoj Aziji i Evropi, saopštio je Stejt department.

01.07.2024

05:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija