• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug.rs

04.05.2023

11:43

RAZGOVOR SA DECOM JE KLJUČAN! Neuropsihijatar Đukić Dejanović povodom masakra na Vračaru - Svako treba da iskoristi trenutak i zapita se OVO

Društvo

RAZGOVOR SA DECOM JE KLJUČAN! Neuropsihijatar Đukić Dejanović povodom masakra na Vračaru - Svako treba da iskoristi trenutak i zapita se OVO

Podeli vest

Neuropsihijatar Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas povodom tragedije koja se dogodila na Vračaru da ovaj trenutak treba iskoristiti da se svako zapita šta može da uradi da se zlo ne ponovi, dok pojedine struke imaju poseban zadatak da odgovore na posledicu.

Slavica Đukić Dejanović istakla je da je cela Srbija juče zenemela zbog masakra koji se dogodio u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru i objasnila da je sada neophodno da se stvore uslovi u kojima se nikada ovakvo zlo neće ponoviti.

- To znači da nema roditelja, nastavnika, prijatelja, rođaka, čoveka na određenim poslovima, funkcijama koji ne može i ne treba da propusti ovaj trenutak, a da ne pita sebe šta mogu ja da uradim - rekla je Đukić Dejanović.

Ona je navela da struke poput sociologa, psihologa, etičara, pravnika treba da odgovore na posledicu, od izmena krivičnih zakona i određenih akata koji sankcionišu ovakva ponašanja, do toga da obrazovni sistem u saradnji sa psiholozima, psihijatrima mora da pravi planove, kakav to odnos treba imati prema roditeljima, kada ih edukovati, kako sa decom u predškolskoj ustanovi, osnovnoškolskoj, srednjoškolskoj, šta rade profesori pored toga što decu uče određenim predmetima, a sve sa jednom jedinom idejom, da se sa mladim ljudima mnogo više priča, da se negde prepoznaju neverbalne poruke mladih ljudi, posebno kad ulaze u krize koje mogu da vode ka jezivim ishodima.

Foto: Tanjug

Slavica Đukić Dejanović

Kada je reč o premeštaju u drugo odeljenje kao eventualne reakcije u slučajevima kada je neko odbačen od društva, Đukić Dejanović napominje da je to vrlo individualno.

- Nekada dete kada dođe u novu sredinu doživi reafirmaciju sopstvenih kvaliteta, nekada se oseti kažnjenim i još odbačenijim. Generalni pristupi nisu dobri. Taj individualni pristup posebno adolescentu je jako važan. Ne može ista mera biti primenjena kod jednog eksrtoverta koji želi da dominira u društvu i nekog povučenog dečaka ili devojčice koji su već vrlo usamljeni i kod kojih se samoća može produbiti -objasnila je Đukić Dejanović.

Slavica Đukić Dejanović istakla je da važnost razgovora dece sa stručnjacima.

- Ne možemo da govorimo o greškama nego da zahtevamo individualni pristup, ali da bismo imali taj individualni pristup stručnjaci moraju sa decom razgovarati, videti šta oni zaista osećaju, šta planiraju i kakav je njihov socijal-društveni, ali i lični život - zaključila je Đukić Dejanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar!
Live TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar!

Neki kažu da se posledice istorije ne smiruju ni danas. Libija više nije ona zemlja koja je nekada bila. Neki kažu da je danas bolje, a neki da je mnogo gore. Mejlovi HIleri Klinton su procurili i otkrivena je istina zašto je Gadafi skinut sa vlasti, a to je zato što se suprotstavio dolaru. O tome zbog čega je ubijen Gadafi, u emisiji "Info dan" govorili su nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović i Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu.

04.07.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija