• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

22.08.2023

12:42

Vlada Srbije usvojila uredbu! Od 15. septembra prijava za dobijanje priključka

profimedia/EPA

Društvo

Vlada Srbije usvojila uredbu! Od 15. septembra prijava za dobijanje priključka

Podeli vest

Vlada Srbije usvojila je danas Uredbu koja propisuje načine, uslove i postupke za priključenje na elektroenergetsku mrežu, gasnu mrežu ili mrežu daljinskog grejanja, vodovod i kanalizaciju nezakonito izgrađenih objekata.

Ministar građevinarstva Goran Vesić je najavio da od 15. septembra kreće prijava za dobijanje priključka.

Građani koji žive u nelegalnim objektima od 15. septembra moći će da se prijave za priključenje na struju, grejanje, vodu i kanalizaciju, rekao je Vesić. Rok za prijavu je 30 dana, tokom kojih vlasnici prilažu odgovarajuće dokaze u opštini da imaju pravo na priključak. To ne znači da priključenje mora da bude izvršeno do 15. oktobra, saopštilo je ministarstvo.

- Kada će priključenje biti izvršeno, zavisi od nadležnog komunalnog preduzeća - rekao je Vesić.

On je dodao da su komunalna preduzeća dužna da bez odlaganja utvrde ispunjenost tehničkih uslova i izvrše priključenje na mrežu u najkraćem roku, u skladu sa svojim programom poslovanja. Vesić je naglasio da priključak za struju, vodu, kanalizaciju ili grejanje mogu da dobiju samo vlasnici kuća i stanova i članovi njihovih domaćinstava, koji su izgradnjom, odnosno kupovinom, trajno rešavali svoje stambeno pitanje i koji u njima žive.

Foto: Informer

Od 15. septembra kreće prijava za priključenje na struju, vodu, kanalizaciju, grejanje.

Ukazao je da se ova mogućnost ne odnosi na poslovne objekte, niti na investitore koji su nelegalno gradili i objekte nisu priključili na komunalno infrastrukturu. Takođe, napomenuo je da je priključenje moguće samo za jedan objekat, odnosno jedan stan istog vlasnika.

- Dokazivanje da građani žive u tim objektima biće lako, postojaće formular koji će biti dostavljen opštinama i koji će građani popunjavati. Kada opština utvrdi spisak, prosleđuje ga preduzećima koja zatim vrše priključenje - rekao je ministar.

On je pojasnio da vlasnik opštini mora da dostavi dokaz da se radi o postojećem završenom objektu, da on jeste vlasnik te nepokretnosti, da u vlasništvu ima samo jednu nepokretnost u i da u njoj živi.

Ako se radi o vlasniku koji je bez građevinske dozvole i druge dokumentacije gradio nepokretnost, dostavlja se dokaz da je pokrenut postupak ozakonjenja. Ukoliko se radi o objektu za koji nije pokrenut postupak ozakonjenja dostavlja se overena izjava da je objekat izgrađen i da se koristi za stanovanje ili drugi dokaz kojim se na nesporan način to može utvrditi.

Ministar je dodao da vlasnik koji je kupovinom stana trajno rešavao svoje stambeno pitanje, dostavlja ugovor o kupovini nepokretnosti, overen u propisanoj formi u vreme zaključenja ugovora, kao i izjavu da on i članovi njegovog domaćinstva nemaju drugu nepokretnost za stanovanje.

Sve izjave koje Uredba predviđa, vlasnik mora da preda overene, pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, a dužan je i da uz zahtev dostavi kopiju svoje i ličnih karata svih članova domaćinstva, kao i geodetski snimak objekta.

- Pozivam opštine i gradove da do 15. septembra opredele kadrove koji će raditi na obradi ovih prijava i koji će pružiti pravnu pomoć ljudima da pravilno popune prijave - rekao je Vesić.

On je istakao da će Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objaviti uputstvo koje ce građani moći da preuzmu na sajtu ministarstva, a gde će biti detaljno objašnjen postupak prijave za priključenje na struju, vodu, kanalizaciju ili grejanje za nelegalne stambene objekte.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Rusi oči u oči sa američkim snagama u Nigeru, Ostin se odmah oglasio!
napeto

Rusi oči u oči sa američkim snagama u Nigeru, Ostin se odmah oglasio!

Rusko vojno osoblje ušlo je u četvrtak u vazdušnu bazu u Nigeru u kojoj su američke trupe, od kojih je vojna hunta Nigera zatražila da se povuku, a ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je da američki vojnici nisu u opasnosti i da su "ruske snage u posebnom kompleksu i nemaju pristup američkim snagama ili opremi".

03.05.2024

10:06

Vodič za američke izbore! Vek i po okršaja - kako su nastale Republikanska i Demokratska stranka!
Planeta

Vodič za američke izbore! Vek i po okršaja - kako su nastale Republikanska i Demokratska stranka!

Od Linkolnove pobede na izborima, pa do danas svi američki predsednici bili su ili iz Republikanske ili iz Demokratske partije, a uspostavljena je dominacija ove dve stranke i u Kongresu. Formalno, postoje i druge koje mogu da učestvuju na izborima. Međutim, njihovi rezultati su zanemarljivi, navodi se u analizi Instituta za politiku i ekonomiju jugoistočen Evrope (IPESE)

03.05.2024

10:36

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu
Zdravlje

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu

Mnogo toga možete saznati na osnovu nečije frizure: koliko se neko brine o sebi, vodi li računa o trendovima, da li je uredan, koja mu je omiljena boja, kakvog je trenutno raspoloženja. Na osnovu kose, takođe, može se zaključiti i šta jedemo, kakva nam je genetika, da li smo pod stresom i da li patimo od nekog zdravstvenog problema. Da, dobro ste čuli, kosa može poslužiti i u dijagnostičke svrhe, jer njen kvalitet i stanje u kojem se nalazi mnogo toga govore o zdravlju celokupnog organizma.

03.05.2024

10:02

Džet set

Srbija