• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.09.2023

06:45

Intervju! Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda: Moja politika je briga o ljudima

Tanjug/SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA

Društvo

Intervju! Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda: Moja politika je briga o ljudima

Podeli vest

Beograd, moja ideja i vodilja je bila ta da budžet i sredstva koja se ubiraju od građana, na što kvalitetniji način vratimo nazad. Više od 100 rekonstruisanih ulica, besplatni vrtići i udžebenici, duplo jeftiniji prevoz, "Beli" kao prijatelj svakog građanina - samo je početak onoga što kao graonačelnik nameravam da uradim za Grad, kaže Aleksandar Šapić

Aleksandar Šapić je tek nešto više od godinu dana gradonačelnik Beograda. Mnogo toga najavljenog kod nekoga je možda izazvalo nevericu. Ali besplatni udžbenici za sve školarce, besplatni vrtići, jeftinije karte za gradski prevoz... demantovali su sve "neverne Tome".
- Beograđani će od ove jeseni, a posebno od narednog proleća, početi da vide prave plodove onoga što smo radili prethodnih godinu i po dana, jer kad sejete, ne možete da žanjete posle mesec dana. Polako počinju da se vide rezultati, ali o tome ćemo više govoriti u periodu ispred nas - kaže gradonačelnik.

Jedna od Vaših najava kada ste postali gradonačelnik bila je obezbeđivanje besplatnih udžbenika za učenike u Beogradu. Danas je 1. septembar, da li su kompleti spremni?

- Kao što sam prošle godine i najavio, obezbedili smo za sve osnovce i srednjoškolce komplete besplatnih udžbenika. Škole će ih deliti na identičan način kao i prethodnih godina i u to im se nećemo mešati. Najvažnije je da smo mi sve udžbenike platili i da roditelji prvi put ove godine ni za jednog školarca, od 7 do 19 godina, neće morati da plaćaju udžbenike, već će taj novac moći da potroše u druge svrhe.

Niste zaboravili ni na najmlađe stanovnike Beograda. Od danas su vrtići za sve beogradske mališane besplatni, a predškolci će imati besplatne časove engleskog.

- I to je isto kao i za udžbenike. U isto vreme smo najavili besplatne vrtiće kao i udžbenike. Od 1. septembra počinje da važi pravilo da se refundira 100 odsto, a ne samo 80 odsto. Onim roditeljima čija deca idu u državne vrtiće, njima se ništa ne refundira jer oni ništa i ne uplaćuju, a onim roditeljima čija deca idu u privatne vrtiće biće refundirana puna cena državnog vrtića. Mi ne možemo da utičemo na cene koje privatnici preko toga dižu, ali zamislite koliko bi onda roditelji plaćali da im nismo ovo obezbedili. Trudićemo se da u periodu pred nama otvaramo još državnih vrtića, ali tu imamo poseban problem jer nemamo zaposlene, plate su male i to je posebna priča o kojoj će u budućnosti i grad i država morati da brinu. Najvažnije je da smo i ovde takođe olakšali kućni budžet svakoj prosečnoj beogradskoj porodici koja ima dete predškolskog uzrasta.

Da li sve ove novine gradski budžet može da podnese?

- To je stvar politike, jedne socijalne politike, politike brige o ljudima o kojoj sam govorio još prošle godine kada sam došao na mesto gradonačelnika. Budžet je toliki koliki jeste, ove godine smo bili na udaru zbog inflacije, zbog čitave krize i rata u Ukrajini. Ali stvar je odluke, negde štedite, a na drugoj strani taj novac prosleđujete Beograđanima, a to su deca pre svega. Još dok sam bio predsednik opštine Novi Beograd, moja ideja i vodilja je bila ta da budžet i sredstva koja se ubiraju od građana na što kvalitetniji način vratimo nazad.

I nekoliko reči o bezbednosti dece u školama i vrtićima, ako je to u ingerenciji Grada.

- Mi smo na tome već počeli da radimo time što naši "Beli" dolaze ispred škola, vrtića i pomažu roditeljima. U toku je projekat realizacije preko stotinu komunalno-bezbednosnih stanica o kojima ću posebno govoriti, a koje će dodatno da povećaju i komunalni red i bezbednost u gradu. Bezbednost postaje tema broj jedan, o njoj sam govorio pre godinu dana i zato je komunalna policija i ušla u proces reorganizacije, zato ćemo i imati stanice "Belih" gde će oni boraviti, zato će redovno obilaziti parkove i škole. Želimo maksimalno da podignemo nivo bezbednosti u Beogradu, da svi Beograđani, a naročito naša deca budu sigurni i bezbedni u svom gradu.

Po čemu se "Beli" razlikuju od komunalne policije?

- Po svemu. "Beli", beogradski lični, sve su ono što komunalna policija nije bila. "Beli" je produžena ruka Grada na terenu, neko ko je na usluzi Beograđanima, zato "Beli" i jeste pozornik, asistent, službenik, ali pre svega prijatelj svakog građanina. Smatram da ranije komunalna policija ni po jednom standardu nije bila ono što je meni najvažnije - na usluzi građanima.

Sredinom maja krenuo je i novi sistem naplate gradskog prevoza, praktično je ostavljeno celo leto građanima da se priviknu. Sada je dostupna i aplikacija, a krenuli su i prvi kontrolori. Da li sistem funkcioniše?

- Do kraja septembra izaći ćemo sa egzaktnim podacima šta smo sve uradili na temu javnog prevoza i koliko su se stvari promenile. Ono što je najvažnije jeste da konačno sve pare ostaju gradu Beogradu, da su karte skoro duplo jeftinije, da je sistem plaćanja višestruko jednostavniji, a da su vozila čistija i uslovnija. Na tome ćemo još raditi. Kad podvučemo liniju videće se šta smo uradili za samo šest meseci, a šta su svi drugi uradili prethodnih 15 godina.

Kad smo kod prevoza, od sada će se i srednjoškolci besplatno voziti.

- Da, srednjoškolci su nova besplatna kategorija koju smo uveli i oni su i do sada mogli da izvade kartu u bilo kojoj opštini. Mi ćemo od septembra obići sve srednje škole u Beogradu i svi učenici koji nemaju kartu za javni prevoz na licu mesta će dobiti svoju personalizovanu kartu koju će moći da koriste do trenutka dok ne završe srednju školu.

Da li su i prigradske opštine u fokusu?

- Do Nove godine ću više puta obići prigradske opštine i posebno predstaviti stvari koje su za njih urađene. Puno je toga iz kapitalnog budžeta za njih predodređeno. Ideja jeste da prigradske opštine, koliko god je to moguće, ne zaostaju za najurbanijim gradskim sredinama.

U prethodnom periodu ste se dosta bavili decom. Šta se dešava sa drugim osetljivim kategorijama stanovništva?

- Mi smo se bavili ne samo decom već i svim ugroženim kategorijama društva. Usluge socijalne zaštite u Beogradu su od ove godine besplatne. Činjenica je i da - besplatni udžbenici, besplatni vrtići, besplatni bazeni, prečišćivači vazduha, doživotne besplatne karte za prevoz za starije sugrađane, jeftinije mesečne karte za svih 13 povlašćenih kategorija, besplatne karte za srednjoškolce - pogađaju sve kategorije društva, ne samo decu.

Nešto duže od godinu dana ste gradonačelnik. Kakvi su planovi za narednih godinu dana?

- Nastavićemo da radimo kao i do sada. Beograđani će od ove jeseni, a posebno od narednog proleća, početi da vide prave plodove onoga što smo radili prethodnih godinu i po dana, jer kad sejete, ne možete da žanjete posle mesec dana. Polako počinju da se vide rezultati, ali o tome ćemo više govoriti u periodu ispred nas.

 

Prečišćivači vazduha

 

U junu ste rekli da će od jeseni u svim beogradskim vrtićima i školama biti postavljeni prečišćivači vazduha. Kada će se realizovati ova odluka?
- Ovo je jedna novost, bila je predlog nekih opozicionih stranaka još pre dve godine. Analizirali smo da vidimo da li je moguće da to izvedemo. Došli smo do toga da možemo da obezbedimo ta sredstva. Mislimo da je ideja dobra ne samo zbog kvaliteta vazduha koji u poslednjih godinu dana uopšte nije loš u Beogradu nego i zbog raznih virusa i svega onoga što dolazi, posebno u zimskim mesecima. Očekujemo kad prođu sve procedure, nabavke, jer pričamo o 20.000 prostorija, da će do kraja godine svi vrtići i škole biti opremljeni prečišćivačima vazduha. To će takođe biti još jedna od stvari koju roditelji neće morati da plaćaju, jer znamo da su masovno želeli da se sami organizuju i kupe prečišćivače vazduha.

Šire i bolje ulice


Tokom leta Beograd je bio veliko gradilište, radilo se na brojnim ulicama. Koliko ulica je rekonstruisano i koje benefite će građani videti od tih radova?
- Benefiti su šire, bolje i novije ulice. Otvorili smo mnoge radove i mislim da to Beograđani mogu da vide. Samo u poslednja tri meseca prošle godine rekonstruisali smo više od 40 ulica u Beogradu. Ove godine ih rekonstruišemo više od 100. Poštujemo zadate rokove, uveli smo novu praksu noćnih radova i radova van špica, radimo na proširenju bulevara u svim delovima grada, kako bismo ubrzali protok saobraćaja i olakšali svakodnevni život građanima. Ima dosta prostora gde možemo dodati jednu ili dve trake koje bi praktično postajale autonomni deo ulice za vozila javnog prevoza.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Šta znači biti pametan Srbin? U savremenom društvu živimo kao bića bez svesti! (VIDEO)
Live TV

Šta znači biti pametan Srbin? U savremenom društvu živimo kao bića bez svesti! (VIDEO)

Kažu da je uporna manipulacija putem javnih glasila dovela do toga da se vrši ogroman uticaj na mozgove. Ako bismo se vratili u prošlost, setili bismo se Milana Grola koji je napisao da nikada nije želeo da bude ni veliki ni mali Srbin, već pamentan Srbin. Šta znači biti pametan Srbin u 21. veku? Na ovu temu u emisiji "Stav" govrili su istoričar Bojan Dimitrijević i Slavoljub Kačarević.

01.10.2024

13:39

Šiptari pretukli srpsku porodicu u Gračanici! Policija "ne zna ništa", a Kurti samo trlja ruke! (VIDEO)
Live TV

Šiptari pretukli srpsku porodicu u Gračanici! Policija "ne zna ništa", a Kurti samo trlja ruke! (VIDEO)

Na jučerašnji dan 1998. godine iz zasede su ubijena petorica srpskh vojnika, dok su dvojica teško ranjena. Odgovorni za ovo su pripadnici OVK kojima se još uvek sudi u Hagu. U Gračanici se dogodio još jedan napad na srpsku porodicu. Da li će pravda ikada biti zadovoljena? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Lazar Stević, dopisnik Informera sa KiM, državni sekretar Nikola Vukelić i Demo Beriša, predstavnik Matice Albanaca u Srbiji.

01.10.2024

10:01

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Godišnjica smrti slikara Ratka Lalića obeležena  otvaranjem izložbe  “Sećanje - zapisi iz prirode” u galeriji Sanjaj
Kultura

Godišnjica smrti slikara Ratka Lalića obeležena otvaranjem izložbe “Sećanje - zapisi iz prirode” u galeriji Sanjaj

Izložba dela akademskog slikara Ratka Lalića pod nazivom "Sećanje - Zapisi iz prirode" otvorena je u galeriji "Sanjaj" na inicijativu vlasnice galerije Sanje Janković, a autor izložbe je umetnikov sin Vladimir Lalić. Na izložbi povodom godišnjice smrti slavnog slikara je izloženo 15 radova, a većina su po prvi put predstavljeni javnosti. Izložba će biti otvorena do 10. novembra.

01.10.2024

11:52

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija