• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.10.2023

11:06

Barošević: Zajedno sa osobama sa invaliditetom stvaramo Srbiju bez barijera

printscreen

Društvo

Barošević: Zajedno sa osobama sa invaliditetom stvaramo Srbiju bez barijera

Podeli vest

U okviru Nedelje solidarnosti otvoren je Radni centar "Sunce" za osobe sa dečjom i cerebralnom paralizom na Vračaru.

Dilbera Sarajlić iz Saveza za Cerebralnu i dečju paralizu Beograd rekla je da su Radni centri jako bitni u lancu zapošljavanja i radnog angažovanja osoba sa invaliditetom.

- Posle preduzeća i otvorenog zapošljavanja ovo je taj nedostajući deo gde osobe koje imaju preostale radne sposobnosti mogu da se radno angažuju - kazala je Sarajlić za TV Pink.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković kaže da je ovo siguran put da osobe sa invaliditetom uđu u fokus kako bi bili korisni.

- Radni centar 'Sunce' Udruženja za celebralnu i dečju paralizu na Vračaru deo je Saveza celebralne i dečije paralize Beograda i Srbije. Savez je podržan od strane ministarstva na čijem sam čelu sa više od 40 miliona dinara za poslednje dve godine. Za prostorije Radnog centra ministarstvo je izdvojilo u 2022. i 2023. godine gotovo tri miliona dinara.  To je siguran put da osobe sa invaliditetom, koje su neretko u prošlosti bile na margini društva, uđu u fokus kako bi bili korisni, a ne izdržavani deo društva - rekao je Selaković. 


Svakodnevni trud Ministarstva za rad posebno Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom je vidljiv, a tome svedoče i mnogi rekonstruisani objekti, ali i finansijska podrška Udruženjima.

- Srce mi je puno jer smo uspeli da od jednog neuslovnog objekta napravimo Radni centar za primer, ovde na Vračaru - rekla je Biljana Barošević, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zaposlena u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom.

Kako kaže, stvaranjem prostora i uslova za radno angažovanje mnogi će prvi put imati priliku da izađu iz domova i ostvare kontakte.

- To će biti dodatni podsticaj za njihov rad i uključivanje u samostalni život. Sledeći politiku predsednika Aleksandra Vučića, zajedno sa osobama sa invaliditetom stvaramo Srbiju bez barijera i od tog cilja ne odustajemo - istakla je Barošević.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da zajedno sa Savezom za cerebralnu i dečiju paralizu država radi na tome da stvori Srbiju bez barijera i istakla da je mnogo toga već urađeno, ali da predstoji još mnogo posla.

Brnabić  je dodala da će na Kuli Beograd večeras biti upaljena zelena svetla povodom Dana osoba sa cerebralnom paralizom.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija