• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pavle Ivković

14.01.2024

17:35

"Omiljena igračka joj je špric": Tatjana je usvojila malu Nađu koju su roditelji napustili zbog teške bolesti, ovo je njihova priča

Privatna arhiva

Društvo

"Omiljena igračka joj je špric": Tatjana je usvojila malu Nađu koju su roditelji napustili zbog teške bolesti, ovo je njihova priča

Podeli vest

Tatjana Nicović iz Čačka, usudila se da uradi ono što bi malo ko. Ona je na Fejsbuku videla fotografiju napuštene bebe, koja ima retku bolest Buluznu epidermolizu, tačnije tu decu nazivaju "deca leptiri". Nije izdržala, srce joj se slomilo na komade, jer je saznala da to dete, malu Nađu ne želi niko! Pored svoje troje dece, odlučila je da malenoj devojčici obezbedi topao dom i ljubav.

Danas, nakon tri gidine od preuzimanja brige o Nađi, Tatjana za Informer.rs emotivnim rečima započinje svoju priču.

Foto: Privatna arhiva

 

Slučajno sam pročitala jednu objavu na Fejsbuku koju je napisala glavna sestra sa odeljenja dečije hirurgije gde je Nađa, inače, ležala. Bilo mi je tako žao kada sam to pročitala, i tog trenutka sam odlučila da to dete prihvatim ja, ako je već neće niko - priča nam Tatjana i dodaje:

- Mislila sam da će put do Nađe biti mnogo laški, ali je realnost bila potpuno drugačija. Morala sam da idem na obuke hranitelja, i nakon nekoliko meseci, ona je došla kod nas.

Prvi momenat sa Nađom, opisala je u par reči. 

- Ona je imala neki 15 meseci kada je došla kod mene, inače prvi put kada sam je videla, ona je sedela u dubku i pogledala me je, a potom skrenula pogleda na drugu stranu jer sam joj bila nepoznata, i danas to radi isto - prepričava nam hrabra Tatjana. 

Foto: Privatna arhiva

 

Kako kaže, znala je da Nađina bolest donodi veliku žrtvu oko nje, ali je odlučila da je prihvati uprkos svemu i omogući joj ono što svako dete zaslužuje, a to je bezgraničnu ljubav. 

- Ona je sve vreme bila u bolnici, nju niko nije želeo, čak ni instucije. Doveli smo je u kuću koju smo pre toga prilagodili njenim potrebama, ona nije znala ko smo mi, ali je imala neki osmeh. Sećam se kada je gledala u drvo, kako se lišće pomera i smejala se, a potom smo je odveli kod moje mame, gde je po prvi put imala psa, ona se sve vreme smejala, ja sam tada, ali i pre toga znala da radim prvu stvar jer to dete nas nije poznavalo, a imalo je someh - priča nam ova velika žena. 

Tatjanina deca. obožavaju Nađu i ona njih. Njene unuke naziva isto braćom i sestrom, jer su slično godište, a jedna rečenica će ostati upamćena. 

- Nađa ne hoda, ali je jednom rekla kako m,ora mnogo da jede, da bi prohodala i porasla.

Pitali smo Tatjanu koju je nađa imala želju za Novu godinu i Božić, a odgovor nas je šokirao. 

- Ona zaista ima sve, mi imamo igračaka za izvoz, želela je peglu i dasku za peglanje, naravno dobila je i nije to ni pipnula, ali ima jednu omiljenu "igračku". Ona spava i svuda ide sa malim špricem, to joj je omiljena igračka i bez njega nigde ne mrda - priča nam kroz osmeh Tatjana koja je od strane grada Čačka dobila mnoštvo nagrada za svoju humanost. 

Foto: Privatna arhiva

 

Nažalost, iako je našla svoj dom, Nađina bolest stalno napreduje, kako Tanja kaže, čini se da je svakog dana njeno stanje gore.

- Ima tu nekih dana kad bude boljitka što se tiče rana. Bude malo bolje, pa se opet otvaraju, eto to je takva bolest gde je koža jako osetljiva i pri bilo kakvom trenju ili nekom jačem dodiru prave se plikovi i posle toga se otvaraju rane kao kod opekotina - objašnjava Tatjana. 

Usled saznanja da kompanija "Krystal Biotech" u Americi proizvodi lek "Vyuvek" koji može u značajnoj meri poboljšati kvalitet života osobama sa ovom bolešću, za koji su potrebna značajna finansijska sredstva koja Nađina hraniteljka koja je i njen staratelj nije u mogućnosti sama da obezbedi pa se obraća svim ljudima koji su u mogućnosti da pomognu, da Nađi omoguće život bez bola.

- Ona je jako skupa, terapija se sastoji od gela koji se nanosi na kožu i deluje samo na kožu, ne i na slukožu. Primenom te terapije deci bi bio olakšan život, ne bi imali bolove i rane, jer taj gel zatvara rane. Ja živim kao podstanar ali imam sredstava da Nađi omogućim sve, ali novac za ovaj lek nemam, jer terapija košta 650.000 evra. 

Ukoliko želite da pomognete Nađi, to moete učiniti na sledeći način:

Za Nađin život!

Upiši 1519 i pošalji sms na 3030.

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001670994-27

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija