• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.03.2024

13:16

Maja Gojković otvorila Malu scenu Narodnog pozorišta u Nišu, prvu novoizgrađenu pozorišnu scenu nakon više decenija

Maša Banđur

Društvo

Maja Gojković otvorila Malu scenu Narodnog pozorišta u Nišu, prvu novoizgrađenu pozorišnu scenu nakon više decenija

Podeli vest

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković otvorila je Malu scenu Narodnog pozorišta u Nišu i istakla da je ovo prva novoizgrađena pozorišna scena u našoj zemlji nakon više decenija, a da je država investiranjem 1,27 miliona evra u ovaj projekat pokazala koliko su ulaganje u kulturu i njena decentralizacija bitni za ukupni kvalitet života u jednom gradu i državi.

Gojkovićeva je naglasila da se danas ispisuju nove stranice istorije i otvara jedno značajno poglavlje ne samo za Narodno pozorište i grad Niš, već i za čitavu kulturnu scenu Nišavskog okruga i naše zemlje, kao i da je počastvovana Zahvalnicom Narodnog pozorišta Niš, koju joj je uručio direktor ustanove Spasoje Ž. Milovanović, jer je to dodatni podstrek za nastavak zajedničkog ulaganja u kulturu i razvoj pozorišnog života širom Srbije.

- Jedno od prvih mesta na pozorišnoj mapi Srbije danas postaje bogatije za jednu novu scenu, na radost glumaca, režisera i drugih pozorišnih pregalaca, kao i svih građana ovog lepog i kulturno-istorijski izuzetno važnog grada za ceo naš narod i državu, pogotovo ako imamo u vidu da je ovo prva novoizgrađena pozorišna scena u našoj zemlji nakon više decenija - ukazala je Gojković.

Podsetila je da su pre samo dve godine na istom ovom mestu započeti razgovori o tome da se niško pozorište proširi i dobije potpuno novi deo zgrade.

- U vrlo kratkom roku, Ministarstvo kulture i Vlada Srbije izdvojili su za ovaj projekat 1,27 miliona evra i tako na delu pokazali koliko su ulaganje u kulturu i njena decentralizacija bitni za ukupni kvalitet života u jednoj zajednici. Izgradnja Male scene nastavak je kontinuiranog ulaganja Ministarstva kulture u infrastrukturne objekte širom Srbije kako bi svi naši građani imali jednak pristup kvalitetnim programima i sadržajima iz kulture -  naglasila je Gojković.

Gojković je rekla da možemo biti ponosni što će uskoro i u komšiluku, u Pirotu, biti otvoren novi multifunkcionalni kulturni centar, što će Paraćin dobiti Muzej staklarstva, jedinstven u ovom delu Evrope, Požarevac novu zgradu Galerije posvećenu jednoj od najvećih srpskih umetnica Mileni Pavlović Barili a Čačak Muzej košarke, takođe jedinstven na ovim prostorima.

 

https://u.pcloud.link/publink/show?code=XZNKOJ0ZrQxIhYlLct7AvQahEpWm6YYDtOHk

 

- Izgradnja ove moderne pozorišne scene, kao ni svi navedeni projekti ne bi bili mogući da naša zemlja u poslednjoj deceniji nije ostvarila značajan ekonomski napredak, koji je omogućio i veća ulaganja u kulturu. Odgovornom kulturnom politikom pokazali smo da država ne posmatra kulturu kao trošak, već kao mudru investiciju i zalog za budućnost. Za samo tri godine obnovili smo 108 objekata kulture širom Srbije i u znatnoj meri unapredili zakonsku regulativu, duboko svesni činjenice da je kultura oličenje naroda i države i jedan od najvažnijih stubova nacionalnog identiteta - istakla je Gojković.

Gojković je rekla da je od davnog 11. marta 1887. godine, kada je u gostionici „Knez Mihajlo“ održavanjem predstave „Srpski ajduci“ Jovana Sterije Popovića zaživelo pozorište u Nišu pa sve do današnjih dana, ovaj grad rasadnik značajnih stvaralaca koji su našu kulturu i umetnost proslavili širom sveta.

- Nastalo vizijom Stevana Sremca, Milorada Petrovića, Stevana Nikšića i drugih velikana toga doba, tokom 137 godina uspelo je da opstane i izađe jače i razigranije iz svih nedaća koje su tokom 20. veka zadesile Niš i Srbiju - napomenula je Gojković.

Podsetila je da su za to vreme na sceni niškog pozorišta igrali vrhunski glumci i umetnici, režirala najveća imena uz majstore scenografije, kostimografije i ostale možda manje vidljive, ali ništa manje važne segmente čarolije pozorišnog mehanizma.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija