• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.03.2024

12:44

Odmah zakažite pregled: U subotu besplatni preventivni dopler krvnih sudova vrata u Železničkoj ambulanti

Shutterstock

Društvo

Odmah zakažite pregled: U subotu besplatni preventivni dopler krvnih sudova vrata u Železničkoj ambulanti

Podeli vest

Zakažite dopler krvnih sudova vrata.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika „Železnice Srbije“, zajedno sa Gradskom opštinom Savski venac, u subotu, 9. marta organizuje besplatne preventivne preglede – dopler krvnih sudova vrata, a zakazivanje je u toku.

- Potrebno je zakazati besplatan preventivni pregled na broj telefona 011-3611-581 do subote. Pregledi se obavljaju 9. marta od 7 do 14 časova. Tri specijaliste radiologije će pregledati sugrađane“, rekao je za Tanjug dr Vlado Batnožić, direktor Zavoda za zdravstvenu zašitu radnika “Železnice Srbije”.

 

Foto: Shutterstock

 

 

- Takođe se preporučuje i drugim osobama nakon 55. godine života koje imaju kardiovaskularne bolesti ili genetske sklonosti ka njima. Doplerom krvnih sudova vrata – karotida se može uočiti suženje, začepljenje i proširenje krvnih sudova vrata, koje mogu da budu uzrok moždanog udara -  rekao je dr Batnožić.

On je istakao da je dopler krvnih sudova vrata potpuno bezbolna, neškodljiva i neinvazivna metoda koja se vrši ultrazvučnim aparatom.

- Doplerovim efektom pratimo promenu konstantnih frekvencija ultrazvučnih talasa, jer se krv kreće u odnosu na posmatrača. Promena frekvencije ultrazvučnih talasa nastaje usled odbijanja od krvne ćelije koje su u pokretu, čime se veoma precizno ispituje stanje krvnih sudova vrata i protok krvi u venama i arterijama, koje snabdevaju mozak krvlju obogaćenu kiseonikom - objasnio je dr Batnožić.

On je objasnio da se ovaj pregled obavlja u ležećem položaju. „Skinete se do pojasa, lekar između sonde i tela pacijenta nanosi gel koji poboljšava provodljivost ultrazvučnih talasa i eliminiše vazduh između sonde i kože. Zatim lekar postavlja sondu na Vaš vrat i vrši pregled“, rekao je dr Batnožić.

Prema njegovim rečima, ovaj pregled, pored toga što je potpuno bezopasan i bezbolan, nije ni neprijatan za pacijente i ne zahteva nikakvu prethodnu pripremu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Na čelu države imamo čoveka koji se domaćinski ophodi prema svemu! Postajemo jedan razvojni i društveni epicentar ovog dela sveta! (VIDEO)
Live TV

Na čelu države imamo čoveka koji se domaćinski ophodi prema svemu! Postajemo jedan razvojni i društveni epicentar ovog dela sveta! (VIDEO)

Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog pokreta, Boško Vasiljević, analitičar i Andrijana Arnautović iz Srpske radikalne stranke gostovali su u specijalnom programu Informer TV. Govorili su o današnjem obraćanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom kog je, između ostalog, pričao o eksploataciji litijuma u našoj zemlji.

24.06.2024

21:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve je stalo u 90 minuta! Može li Srbija da pobedi Dansku? (ANKETA)
EURO 2024

Sve je stalo u 90 minuta! Može li Srbija da pobedi Dansku? (ANKETA)

Fudbalska reprezentacija Srbije sutra veče od 21.00 čas (Arena 1 premijum, RTS 1) odmeriće snage sa Danskom u meču 3. kola grupe C na Evropskom prvenstvu. Računica je prilično jasna - izabranici Dragana Stojkovića Piksija moraju da pobede da bi se plasirali među 16 najboljih na kontinentu. Verujete li im da mogu?

24.06.2024

16:05

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija