• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.04.2024

18:48

Transparentnost može zabrinuti one nenaviknute: RGZ odgovara na zabrinutost Advokatske komore

rgz.gov.rs

Društvo

Transparentnost može zabrinuti one nenaviknute: RGZ odgovara na zabrinutost Advokatske komore

Podeli vest

Republički geodetski zavod želi ovom prilikom da izrazi razumevanje za zabrinutost Advokatske komore Srbije na transparentno objavljivanje statističkih podataka profesionalnih korisnika katastra.

Ttransparentnost i statistika mogu biti neprijatni za profesiju koja tradicionalno teži diskreciji, kao što je advokatura. Međutim, isto tako, neophodno je da u našem radu balansiramo interes javnosti sa profesionalnim standardima, poštujući pravo građana na transparentne informacije koje su im garantovane Ustavom i zakonima Republike Srbije.

Republički geodetski zavod poziva Advokatsku komoru Srbije da detaljnije specificira koje norme smatraju da su narušene objavljivanjem spiskova. RGZ se vodi zakonskim okvirima i međunarodnim ugovorima, kao i standardima koji propisuju transparentnost u radu, ali smo istovremeno spremni da razmotrimo komentare Komore.

Foto: Tanjug

 

Optužbe Komore da je RGZ prekršio Ustav i zakone bez jasnih argumenata ili  tačnog navođenja pravnog osnova može, u određenim situacijama, preći granicu konstruktivne kritike i postati zloupotreba ili čak pretnja. U tom kontekstu, moramo da istaknemo da takva kritika može biti shvaćena i kao pokušaj pritiska na nezavisnost našeg organa.

Takvo ponašanje, koje se graniči sa neosnovanim osuđivanjem, može dovesti do kršenja zakona od strane Komore a koji štite ne samo našu instituciju već i integritet celokupnog sistema.
Smatramo važnim da se pravila i norme poštuju u duhu pravičnosti i zakonitosti, a svako ponašanje koje bi moglo da se protumači kao pritisak na RGZ ne samo da je protivzakonito, već i neprilično za profesiju koja se temelji na pravu i pravičnosti.

Transparentnost nije samo pravni zahtev, to je i naš etički imperativ i ključno načelo u služenju javnosti. Odgovorni smo da osiguramo da naši postupci odražavaju integritet institucija i očekivanja građana koje služimo. Verujemo u značaj dijaloga i otvoreni smo za svaku vrstu sugestija i komentara koji doprinose boljem razumevanju i sprovođenju pravde.

Zajednički cilj svih učesnika u sistemu upravljanja nepokretnostima treba da bude pružanje preciznih i pravovremenih informacija koje će doprineti većem poverenju javnosti u sistem, uz istovremeno poštovanje profesionalne etike.

Pozivamo Advokatsku komoru Srbije na otvoren razgovor u cilju pronalaženja najboljeg rešenja koje će uvažiti i zaštititi interese građana.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija