• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.06.2024

11:38

Кancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija uvela Srbiju u organizaciju WorldSkills Europe

Shutterstock

Društvo

Кancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija uvela Srbiju u organizaciju WorldSkills Europe

Podeli vest

Srbija je pristupila WorldSkills Europe na Generalnoj skupštini održanoj u Luksemburgu 6. ​​juna 2024, a zvanični nosilac članstva u organizaciji je Кancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija.

Postati član WorldSkills Europe znači da će Srbija moći da učestvuje na EuroSkills takmičenju 2025. u Herningu u Danskoj, kao i na budućim EuroSkills takmičenjima.

WorldSkills Europe je organizacija koja je deo šireg pokreta WorldSkills International, jedan vid "obrazovne olimpijade" na kojoj se omogućava mladima da odmere svoje stečene veštine i dostignuća. WorldSkills Europe posvećeno radi sa mladima, kako bi se pripremili za poslove budućnosti i veoma aktivno promoviše stručno obrazovanje, kao i obuke za aktuelna zanimanja širom Evrope. Ova organizacija okuplja privrednike, predavače i mlade iz preko 30 zemalja kako bi se kvalifikovanim mladim profesionalcima pružila prilika da se takmiče, steknu savremena znanja i iskustva i nauče kako da postanu najbolji u svojoj veštini po izboru.

- Uzbuđeni smo što možemo da pozdravimo Srbiju kao članicu WorldSkills Europe i radujemo se novim perspektivama, uvidima i znanju koje će doneti našim postojećim članovima. Кako naše članstvo nastavlja da raste, tako raste i posvećenost svih naših članova da podignu standarde izvrsnosti u veštinama, kao i želja da inspirišemo sledeću generaciju mladih profesionalaca širom Evrope - rekao je Gijom Suto, predsednik odbora WorldSkills Europe.

Prof. dr Gabrijela Grujić, direktorka Кancelarije za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija, rekla je: "Misija Кancelarije za dualno obrazovanje i NOКS je uspostavljanje dualnog obrazovanja kao jednog od glavnih nosilaca razvoja ljudskog kapitala i ekonomskog razvoja Srbije, kao i da razvija standarde kvalifikacija u skladu sa potrebama savremenog društva, da obezbedi kvalitet u procesu sticanja kvalifikacija, kao i njihovu uporedivost sa kvalifikacijama stečenim u drugim zemljama. Model dualnog obrazovanja je prepoznat u Republici Srbiji kao vodeća platforma za sticanje znanja, veština, sposobnosti i stavova, kao i lakše zapošljavanje mladih. Smatramo da je učešće naših timova na EuroSkills takmičenju važan faktor u vrednovanju znanja i zadovoljstva učenika".

- Čvrsto verujemo da će uključivanje Кancelarije za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija kao zvaničnog člana WorldSkills Europe značajno doprineti razmeni znanja, najboljih praksi i ukupnom unapređenju standarda veština kako na regionalnom tako i na globalnom nivou - između ostalog rekla je dr Slavica Đukić Dejanović

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, između ostalog rekao je: "U ime Privredne komore Srbije, čiji je predstavnik tehnički delegat, izuzetno smo ponosni što se naša zemlja uključila u najprestižnije evropsko takmičenje u veštinama i u WorldSkills  Europe organizaciju. Za našu zemlju, ovo je odlična prilika da na međunarodnom nivou predstavi stručnost i veštine mladih ljudi u Srbiji u više od 40 zanimanja."


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Udarno! Izrael veruje da je ubijen vođa Hezbolaha!
Planeta

Udarno! Izrael veruje da je ubijen vođa Hezbolaha!

Izraelski kanal 12 objavio je večeras da se u Izraelu veruje da je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah ubijen u večerašnjem napadu izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na, kako se navodi, podzemnu komandnu bazu Hezbolaha u Bejrutu.

27.09.2024

22:24

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija