• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

14.06.2024

09:34

Tigrasti komarci se namnožili kao nikad pre, a zaraženi prenose ovaj opasni virus: "Sitniji su i bodu tokom celog dana!"

Shutterstock

Društvo

Tigrasti komarci se namnožili kao nikad pre, a zaraženi prenose ovaj opasni virus: "Sitniji su i bodu tokom celog dana!"

Podeli vest

I u Srbiji je prisutan azijski tigrasti komarac koji izaziva denga groznicu, a čija je brojnost povećana u čak 13 zemalja EU, s tim da u našoj zemlji ove krvopije, na našu sreću, nisu još zaražene ovim opasnim virusom, piše "Blic".

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) saopštio je da je brojnost ovog komaraca povećana u 13 zemalja EU, uključujući Francusku, Španiju i Grčku, što je dovelo i do povećanja obolelih od denga groznice.

Pored denge ova vrsta vektora prenosi i čikungunja virus, virus žute groznice kao i parazitske nematoda koje izazivaju dirofilariozu (srčani crv).

U Srbiji je tigrasti komarac prvi put uočen 2009. godine. Pre dve godine, tačnije 2022. uočen je u Beogradu, u Novom Sadu, Požarevcu, Pančevu, Nišu, Šapcu, Petrovaradinu, Inđiji, Apatinu, Kuzminu, Rumi, Loznici, Valjevu, Ubu, Velikoj Plani…

Najviše ih ima oko grobalja, jer se često dešava da se uveze sa cvećem.

Ženke ovog komarca se hrane krvlju tokom dana na otvorenom prostoru, što je razlika u odnosu na naš domaći kuleks pipiens, koji je kućni komarac. Krvni obrok uzima sa čoveka, domaćih i divljih životinja, ptica, pa čak i gmizavaca i vodozemaca ali, ipak, preferira čoveka.

Izgled tigrastog komarca

mala veličina tela
boja tela mu je crna
ima ravnu belu prugu na dorzalnoj strani toraksa (grudnog dela), celom dužinom od glave do početka abdomena, i
potpuno beo poslednji članak na poslednjem paru nogu
naziv tigrasti komarac potiče od prisustva naizmeničnih crnih i belih ljuspica u vidu prstenova na nogama i kombinacije crnih i belih pruga na abdomenu

Dario Aćimović, portparol "Ciklonizacije" iz Novog Sada kaže da su stručnjaci ovog preduzeća tigrastog komarca detektovali prvi put 2018. godine koji je najverovatnije stigao u starim gumama.

- Prve jedinke detektovane su u široj okolini železničke stanice u Novom Sadu i od tada se šire po urbanom delu grada - rekao je Aćimović za "Blic".

On objašnjava da je tigrasti komarac tropska invazivna vrsta, poreklom iz Jugoistočne Azije, koja se poslednjih desetak godina širi po Evropi.

- Do širenja dolazi zbog povećanog i ubrzanog prometa roba u svetu, ali verovatno i zbog izmenjenih klimatskih uslova poslednjih godina i odsustva oštrih zima. Tigrasti komarac je nešto sitniji od domaćeg urbanog i rečnog komarca, ali je agresivniji jer "grize" tokom celog dana - upozorava Aćimović.

Domaći, kućni komarci, aktivni su uglavnom predveče i noću.

Dovoljan čep za produkciju

Prema njegovim rečima, za produkciju tigrastog komarca, dovoljne su minimalne količine vode, poput poklopca od tegle ili čep od pivske flaše.

Na pitanje, kako građani mogu da razliku ovog komarca u odnosu na naše domaće, kuleks pipiens, Aćimović za "Blic" kaže da se jedino razlikuju po ponašanju.

- Sitniji su i bodu tokom celog dana - govori Aćimović za "Blic".

Primarijus dr Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd izjavila je za K1 da je prestonici prošle godine registrovan jedan importovani odnosno uvezeni slučaj denge, i da jedan slučaj takav imamo i u ovoj godini.

Dodala je da se tigrasti komarac u Srbiji najčešće sreće na graničnim mestima sa zemljama koje imaju dokazano prisustvo denga virusa.

- Sa Hrvatskom i Mađarskom, najrizičnije područje za ove komarce u Srbiji je Vojvodina, ali registrovani su i u Rumuniji. Postoji verovatnoća i rizik od transmisije - upozorila je dr Maris.

Šta je denga virus

Denga groznica (DG) najčešća virusna infekcija koju prenose komarci. Svake godine u svetu dogodi se oko 100 miliona infekcija i 25.000 smrtnih slučajeva. Ljudi obolevaju putem uboda zaraženog komarca.

Na sreću groznica se ne prenosi sa čoveka na čoveka.

Inkubacija je od 4 do 15 dana, u proseku proseku 6.

Bolest se ispoljava najčešće kao infekcija slična gripu, prvi simptomi se javljaju nakon 4 do 15 dana, a u proseku 6 od uboda. Teže manifestacije su denga hemoragijska groznica i denga šok sindrom.

Simptomi denga groznice:

visoka temperatura
groznica
osip
jaka glavobolja
jeza
bolovi u mišićima i zglobovima


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija