• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.06.2024

08:34

Kako smo "preživeli" najtopliji dan od početka godine: U hladu se tražilo mesto više!

Tanjug/Vladimir Sporčić

Društvo

Kako smo "preživeli" najtopliji dan od početka godine: U hladu se tražilo mesto više!

Podeli vest

Danas pik toplotnog talasa, ali i manje osveženje tokom drugog dela dana.

U Srbiji je u petak bio najtopliji dan od početka godine, pa je crveni meteo-alarm bio na snazi u gotovo svim krajevima zemlje. U hladu je mereno i do neverovatnih 40 stepeni, dok je na suncu mereno i 50 stepeni. Kako je tek bilo u užarenim vozilima, znaju oni koji su pokušavali da sednu u automobile, navodi RTS.

Građanima je savetovano da ko ne mora ne izlazi napolje na ove vremenske (ne)prilike, koliko zbog vrućine, toliko i zbog visokog UV indeksa.

Dobra vest je da nas danas tokom drugog dela dana očekuje blago osveženje. Ali, meteorolozi za danas najavljuju pik toplotnog talasa i temperaturu do 40 stepeni.

U beogradskoj Knez Mihailovoj u podne, na 40 stepeni, činilo se da je "stanje redovno". Zbog prolaznika i šetača, kojih je bilo, radno vreme nisu menjali ni ulični prodavci.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Pojedini prodavci su uspeli da pronađu hlad i predahnu, a neki su napravili pauzu.

- Poslodavci su bili obavezni da primene mere, da organizuju rad na drugačiji način, da obezbede pauze, uz obezbeđivanje odgovarajućih napitaka i vode, takođe da se češće menjaju zaposleni koji rade na otvorenom - rekla je Maja Ilić iz Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministarstvo rada podseća da nepoštovanje propisa o radu na vrućini svi mogu da prijave na besplatan broj 0800 300 307.

Maline moraju da se beru uprkos vremenskim prilikama

Na otvorenom je, prema zvaničnim podacima, u podne najtoplije bilo u Novom Sadu, Loznici, Beogradu, Valjevu.

Berači malina u Valjevu navode kako uspevaju da pronađu hlad, ali i da se rashlade pomoću vlažnih peškira i šešira.

Foto: Shuterstock

 

I Ćuprija već danima beleži rekordne temperature. Stanovnici tog mesta ističu da izbegavaju kretanje po suncu i da sede u hladovini parkova.

Po ovakvim vrućinama, ko nije stigao do bazena, spas traži kod fontane ili uz reke.

Iz Sahare osim vrućine stigao i pesak

Jedan od razloga što nebo nije plavo, već "šućmurasto", je što je osim toplog i vrućeg vazduha, iz Afrike stigao i saharski pesak.

Povećanje koncentracije peska nad Srbijom očekuje se i danas, a od nedelje i ponedeljka najavljena kiša će smanjiti njegovu količinu u gornjim slojevima atmosfere.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija