• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Grčkainfo

01.07.2024

13:07

"Bol je bio sve jači, kao da mi neko lomi prste": Srpkinja  nagazila opasnu ribu na plažu u Grčkoj

Reuters/printscreen

Društvo

"Bol je bio sve jači, kao da mi neko lomi prste": Srpkinja nagazila opasnu ribu na plažu u Grčkoj

Podeli vest

Osim meduza i vlasulja, turisti u Grčkoj se ponekad susreću i sa ježevima i ribom zvanom Dragon fish koja se drugačije zove i morski pauk, riba Dragana, Drakena. Karakterišu je šare na leđima, sa donje strane ima bodlju okrenutu unazad, a sličnu bodlju ima i na prvom leđnom peraju. Dugačka je do deset centimetara, sakrivena je u pesku pa je nije lako primetiti.

Ova riba nije smrtonosna. Ubodom bodlji koje se nalaze na njoj, Dragon riba ubacuje svoj otrov u telo žrtve. Prema rečima lekara, svake godine bude nekoliko slučajeva uboda ove ribe. Od simptoma prvo se javlja jak bol koji može trajati satima, nesvestica, povraćanje, lupanje srca i povišena temperatura.

Srpkinja koja letuje u Grčkoj opisala je u Fejsbuk grupi Grčkainfo svoje iskustvo nakon uboda ove opasne ribe.

- Redovno pratim vaše objave i drago mi je što postoji stranica gde možete pronaći i obaveštenja, savete, upozorenja, smernice i dr. Htela sam samo da vas zamolim da napišete nešto o Drakeni, ili Dragob fish, otrovnoj ribi koja se pojavila u većem broju u Grčkoj i na Jadranu. Ja se trenutno nalazim u Leptokariji, i danas sam nagazila na takozvanu Draganu! Nemajući pojma na šta sam se ubola, krenula sam mesto uboda da hladim ledom. Nesnosan bol je postajao sve jači, imala sam osećaj da mi neko lomi prste, da mi nokti otpadaju, krenuo je otok sve brže da se širi. Nekako sam uspela da se sa plaže odvučem do lekara.

- Tamo su mi odmah stavili nogu u vrelu vodu i dali terapiju, tablete protiv alergije i kortikosteroide i rekli da nikako ne smem hladiti mesto uboda da moram dva dana stavljati nogu u toplu vodu i da ne mogu da se kupam - napisala je ona i dodala da veruje da mnogi turisti ne znaju kako da odreaguju u slučaju uboda na otrovnu ribu.

U komentarima je jedna od članica grupe napisala da je ona kao dete davno stala na istu ribu i da su lokalci rekli njenim roditeljima da što više hoda po vrućem pesku da izađe otrov.

- Sećam se da su mi tabani bili crveni kao jabuka, ali se isplatilo na kraju - napisala je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija